Ziektes bij Tanganyika Cichliden

WAT ZIJN ZIEKTES EN WAAROM KOMEN ZE VOOR?

Een of andere vorm van stress is de vaakst voorkomende reden van ziekte bij vissen. Er zijn vele factoren die het stressgehalte van cichliden omhoog kunnen jagen: slechte waterkwaliteit, plotse veranderingen in de samenstelling van het water, verkeerde temperatuur, onvoldoende onderhoud, het verkeerde voedsel, aanvallen door andere vissen, andere ziektes, te weinig schuilplaatsen, overbelichting, transportatie, … 

Het gebeurt soms dat de kleurrijkste en dominantste man van het hele aquarium ziek wordt, wat vreemd is omdat je zou denken dat hij de sterkste is. Dit komt alweer door de stress van zijn situatie: 24 uur per dag waakzaam zijn en anderen verjagen is vermoeiend.

Veelal kan je de meeste ziektes genezen met de juiste behandeling. Het is ook wel belangrijk om te achterhalen wat de reden van de ziekte was (of de reden voor al die stress). Zodoende kan je corrigeren waar nodig en toekomstige problemen de kiem in smoren of een terugval verhelpen.

Er is ook een belangrijk verschil tussen vergiftiging en infectie.

Bij infecties zal het probleem zich aanvankelijk bij één of enkele vissen manifesteren en daarna geleidelijk doorheen het aquarium verspreiden.

Vergiftiging is géén ziekte, maar een eventuele oorzaak ervan. Dit wordt meestal snel opgemerkt omdat het meerdere, dan niet alle, vissen tegelijk treft. Tekenen van vergiftiging zijn onder andere: hyperventilatie (vaak voorkomend), de kieuwen en soms het hele lichaam dat donker wordt, ongewone beweging bij het zwemmen.

Er zijn natuurlijk vele mogelijke oorzaken van vergiftiging, maar hier zijn enkele van de meest courante:

 • Teveel nitriet in het water
 • Verkeerde pH waarde
 • Zeldzaam: externe invloed door sigarettenrook
 • Invloed door insectenspray
 • Invloed door verflucht
 • Verkeerde soort hout in het aquarium

Cichliden van het Tanganyiaka meer hebben een aversie voor zware metalen in het water, met een extra afkeer voor koper. Indien je leidingen uit koper gemaakt zijn, kan je het water best even laten lopen. Zo vermijd je stilstaand water in je leidingen, waar meer koper in aanwezig zal zijn.

Iets moeilijker om te herkennen in het aquarium zijn infecties. De eerste waarschuwing komt in de vorm van eetgedrag. Een gezonde cichlide heeft altijd honger, dus een vis die niet reageert tijdens het voeden heeft mogelijks een gezondheidsprobleem (tenzij nest aan het verdedigen). 

Bij een infectie is het belangrijk om zo snel mogelijk te juiste medicatie toe te dienen, zodat het probleem zich beperkt tot één of enkele vissen. Een periode in quarantaine kan noodzakelijk zijn.

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET TOEDIENEN VAN MEDICATIE?

 • Ververs een deel van het water voor je het medicijn toevoegt.
 • Maak de filter schoon
 • Verhoog de toevoer van zuurstof. Sommige medicijnen kunnen het zuurstofniveau verlagen (en ook de nuttige bacteriën doden).
 • Volg nauwgezet de instructies. Geef nooit meer medicatie dan toegelaten!
 • Ook medicijnen hebben een houdbaarheidsdatum, controleer die voor gebruik.
 • Geef nooit medicatie zonder goede reden. Het toevoegen ervan zorgt voor een verandering in de chemische samenstelling van het water, wat de biologische balans verstoort. 
 • Probeer preventief medicijnen toedienen te beperken tot het absoluut nodige.
 • Controleer je water voor het toedienen, zodat je zeker bent dat alles OK was.
 • Gebruik geen actieve kool als filter tijdens het toedienen
 • Vergeet niet dat de meeste ziektes stress-gerelateerd zijn in bepaalde mate, dus verhelp die situaties ook.
 • Indien mogelijk: gebruik een “hospitaal”, een aparte tank waar je vissen verzorgt.

VAAKST VOORKOMENDE ZIEKTES

Witte stip – Ichthyophthirius multifilis

Symptomen: kleine (0.3 – 1 mm) witte vlekken over het hele lichaam. Witte stip wordt veroorzaakt door een ééncellige parasiet en komt vrij vaak voor, is zeer besmettelijk en fataal wanneer niet op tijd verzorgd. Tanganyika cichliden kunnen soms een zwaardere vorm krijgen, die grotere witte vlekken veroorzaakt.

Behandeling: Goed nieuws – er zijn een hoop doeltreffende medicijnen beschikbaar bij je lokale winkel of online. Wanneer je medicijnen toedient, zorg dan voor een watertemperatuur van minsten 26 graden.  Wanneer je merkt dat het moeilijk is, of lang duurt eer je de parasieten weg krijgt, zal je langdurig moeten medicineren. In dat geval kan je best ook wat tafelzout aan het water toevoegen (200 gram per 100 liter).

Medicijnen: 

Buikwaterzucht

Symptomen: Buikwaterzucht is een opeenstapeling van giftige stoffen of organismen in de lever en nieren, ten gevolge van een bacteriële infectie, slechte toestand van het water, herpes, nierfalen, … Die opeenstapeling kan er voor zorgen dat de organen hun functie beginnen te verliezen en de vis de eigen waterhuishouding niet meer kan regelen. Het water blijft steken in de verschillende weefsels en begint te zakken naar de buikholte. Daardoor wordt deze opgezwollen, waardoor de schubben open komen te staan. Bij Afrikaanse cichliden wordt buikwaterzucht veelal door flagellaten veroorzaakt. Vooral de Tropheus is hier gevoelig aan, met vaak dodelijke afloop.
Wanneer slechts enkele schubben rechtop komen staan, kan je de vis nog redden. Als ze allemaal open staan is de schade waarschijnlijk te groot.

 • Fase 1: de vis eet niet goed; hij kan wat voedsel binnen nemen maar spuwt het weer uit. Spendeert veel tijd in schuilplaats.
 • Fase 2: het lijkt alsof de vis ‘hoest’ of probeert iets uit de mond te verwijderen.
 • Fase 3: Draderige, witte uitwerpselen worden opgemerkt en hangen voor lange tijd uit de aars.
 • Fase 4: De vis begint te zwellen, de schubben gaan open staan. De vis sterft.

Behandeling: In de eerste fases is buikwaterzucht makkelijk te behandelen met antibiotica. Het enige probleem is dat de symptomen vaak te laat opgemerkt worden en behandeling niet meer mogelijk is. 

Wanneer je merkt dat een vis aan echte buikwaterzucht lijdt, kan je hem best in een aparte tank verzorgen om besmetting te voorkomen. 

Medicijnen:

Vinrot

Symptomen: De vissen krijgen uitpuilende ogen door opgestapeld vocht, maar opvallender zijn de bloederige plekken aan de vinnen en de staart, vaak met afgestorven weefsel er rond. Dit wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, eventueel na beschadiging door vastnemen of aanvallen door andere vissen

Behandeling: Het water is vervuild, dus het hele aquarium moet gepoetst worden.
De ziekte kan worden behandeld met verscheidene producten.

Medicijnen:

Plaats een reactie