Ziektes bij Lake Victoria cichliden

Ziektes in jouw aquarium met Lake Victoria cichliden wil je natuurlijk voorkomen. Als dat niet meer mogelijk is, is het zaak om de meest voorkomende aandoeningen te herkennen én op de juiste manier te behandelen. Cichliden kunnen ziek worden door verschillende zaken. Zo kan het zijn dat het water van het bassin door bacteriegroei of schimmels geïnfecteerd is geraakt.

Een ziekte kan natuurlijk ook meegebracht worden door een nieuw dier, waardoor ook de andere Lake Victoria cichliden in jouw aquarium besmet raken. Er zijn een aantal ziektes die veelvuldig voorkomen bij deze tropische vissen. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet. Zo kun je niet alleen het ziektebeeld herkennen en de oorzaak achterhalen, maar weet je ook hoe je jouw zieke vissen op de juiste manier moet behandelen.

De meest voorkomende ziektes bij Lake Victoria cichliden

Net zoals andere vissoorten, kunnen ook cichliden ziek worden. Bijvoorbeeld omdat ze last hebben van de gatenziekte, witte stip of kieuwnecrose. Dit wordt ook wel Gill Flukes genoemd. Uiteraard kunnen de cichliden in jouw aquarium ook ziek worden door een vervuild filter in het pompsysteem. Een goed onderhoud en hygiëne is daarom even zo belangrijk in de voorkoming van de onderstaande ziektes bij Lake Victoria cichliden.

Kieuwnecrose

Ziektebeeld: de kieuwen van de geïnfecteerde vis zien er roodkleurig en licht gezwollen uit. Daarnaast ontstaat er een laagje slijm over de kieuwen waardoor de vis moeite heeft met ademhalen. Een herkenbaar ziektebeeld is een naar adem snakkende cichlide die zich veelal net onder het oppervlaktewater bevindt. Ook het schuren tegen stenen of andere objecten is kenmerkend. De oorspronkelijke kleur van de Lake Victoria cichlide kan valer worden.

Oorzaak: Kieuwnecrose, of ook wel Gill Flukes genoemd, wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze ontstaat bij een watertemperatuur van circa 20 graden én als de vispopulatie in het aquarium te groot is. Ook een slecht werkend pompsysteem kan kieuwnecrose veroorzaken.

Behandeling: de behandeling voor cichliden die geïnfecteerd zijn geraakt met kieuwnecrose, bestaat uit het toevoegen van zout dat speciaal geschikt is voor aquariums. Voeg ongeveer 1 eetlepel aquarium zout toe per dag en verhoog de temperatuur van het water stapsgewijs. Om meer geïnfecteerde cichliden te voorkomen, is het aan te raden om de zieke vissen in een apart bassin te behandelen.

Gatenziekte

Ziektebeeld: zichtbaar zieke vissen die geen of weinig eetlust hebben. De vis vermagerd en kan mogelijk infecties krijgen aan weerszijden van het lichaam welke vervolgens zichtbare gaten achterlaten.

Oorzaak: Gatenziekte bij Lake Victoria cichliden wordt veelal veroorzaakt door een slechte kwaliteit water. Deze is vaak arm aan mineralen of heeft hierin niet de juiste balans. Gatenziekte kan tevens worden veroorzaakt door een parasiet.

Behandeling: omdat Gatenziekte bij cichliden meerdere oorzaken kan hebben, is het verstandig om de behandeling zo breed mogelijk uit te voeren. Allereerst is het belangrijk om de kwaliteit van het aquariumwater naar een hoger niveau te brengen. Vergeet daarbij ook niet om het water te behandelen tegen parasieten omdat de ziekte hier mogelijk door veroorzaakt kan zijn. Dit kun je doen met een speciale antibiotica.

Witte stip

Ziektebeeld: een veelvoorkomende ziekte bij Lake Victoria cichliden is witte stip. Deze ziekte kun je herkennen aan de witte puntjes die zich op de vinnen en kieuwen van de vis bevinden. Ook de staart kan geïnfecteerd zijn geraakt met witte stip. De vissen zijn weinig actief en nemen af in gewicht. De infectie veroorzaakt jeuk waardoor de vissen veelal met het lijf over de bodem van het bassin schuren.

Oorzaak: als je meerdere vissoorten in één aquarium houdt, dan kan dit de oorzaak zijn van de ziekte. Maar, ook stress is een boosdoener. Bijvoorbeeld omdat er zich een aantal territoriale cichliden in de buurt bevinden. Witte stip kan tevens worden veroorzaakt doordat het water in het aquarium van slechte kwaliteit is.

Behandeling: gelukkig kan deze ziekte bij Lake Victoria cichliden goed worden behandeld. Echter is het wel zo dat deze aandoening eenvoudig kan worden overgedragen op andere vissen in het bassin. Het in quarantaine plaatsen van de zieke dieren is dus een must. Daarna kun je overgaan tot het toevoegen van medicatie tegen witte stip aan het water van het desbetreffende aquarium.

Ziektes bij cichliden voorkomen doe je zo

Gelukkig zijn veel van de bovenstaande ziektes bij Lake Victoria cichliden goed te behandelen. Maar, voorkomen van deze aandoeningen is echter nog beter. Zorg er daarom altijd voor dat jouw bassin of aquarium aan de juiste eisen voldoet. In de eerste plaats moet de kwaliteit van het water optimaal zijn. Deze dien je regelmatig te controleren op de aanwezigheid van bacteriën, schimmels en andere parasieten. Ook het nabootsen van de natuurlijke leefomgeving is van belang om stress bij cichliden, en dus ook ziektes en aandoeningen, te kunnen voorkomen.

Plaats een reactie