Ziektes bij Lake Malawi cichliden

Het is de ergste nachtmerrie van elke kweker of eigenaar. Ziektes bij jouw Lake Malawi cichliden. Visziekten kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Hierbij kun je denken aan overmatige stress, bacteriën die via het pompsysteem in het aquarium terecht komen of verkeerde voeding. Er zijn een aantal veel voorkomende ziektes bij Lake Malawi cichliden. Voorbeelden daarvan zijn witte stuip, flagellaten en wormen. Ook schimmel komt vaak voor bij deze tropische vissen.

Dit zijn de meest voorkomende ziektes bij Lake Malawi cichliden

Natuurlijk wil je jouw bijzondere cichliden gezond houden. Voorkomen is daarbij nog altijd beter dan genezen. Toch is dit niet altijd het geval. Het herkennen van ziektebeelden in een vroeg stadium is dus van belang om erger te kunnen voorkomen. Daarom hebben we de meest voorkomende ziektes bij Malawi’s voor je op een rij gezet. Natuurlijk vertellen we je ook wat het ziektebeeld is, wat de oorzaak is van de aandoening en hoe je deze zelf kunt behandelen.

Flagellaten

Ziektebeeld: de cichlide maakt een slome indruk en trekt zich steeds vaker (en langer) terug. De kleur van de vis is donker terwijl de ontlasting wit is. De ademhaling is zwaar en moeilijk. De vis eet niet of nauwelijks. Ook het uitspugen van het voer is een symptoom van flagellaten. In ernstige gevallen kan de Lake Malawi cichlide binnen 1 dag sterven.

Oorzaak: deze ziekte wordt in veel gevallen veroorzaakt door een combinatie van stress en verkeerde voeding. Flagellaten heeft dan ook een sterke invloed op de spijsvertering van de vis. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een darminfectie. Vaak door het verstrekken van verkeerd voedsel.

Behandeling: een snelle en correcte behandeling is noodzakelijk. De flagellaten kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen waardoor ook de andere dieren in het aquarium geïnfecteerd raken en mogelijk sterven. Het is dus raadzaam om niet alleen de zieke vis, maar ook alle andere cichliden te behandelen. De flagellaten zelf (parasieten) kun je bestrijden met medicatie op basis van metronidazol of dimetridazol. De vissen kun je het beste behandelen met een middel op basis van nifurpirinol.

Wormen

Ziektebeeld: hoewel de eetlust van de vis niet veranderd of verminderd, is er toch sprake van een sterke gewichtsafname. Dit geldt vooral voor de beginfase van de worminfectie. De wormen bevinden zich dan nog niet in het darmstelsel van de Lake Malawi cichlide. Zodra dat wel het geval is zal de vis stoppen met eten. De uitwerpselen van de cichlide zijn wit van kleur en slijmerig.

Oorzaak: De vis wordt door de wormen gebruikt als tussengastheer. Wormeieren worden gelegd in de organen van de vis. Deze worden dermate aangetast dat de vis geen of weinig overlevingskans heeft. Bij deze worminfecties gaat het vaak om wormen als de Capillaria of de Camallanis. Tijdig ingrijpen met anti-wormen medicatie is van belang.

Behandeling: de cichlide moet zo snel mogelijk worden behandeld met een anti-wormenmiddel. Bij voorkeur met medicatie die geschikt is voor het bestrijden van parasieten.

Witte stip

Ziektebeeld: de cichlide heeft witte stipjes op zijn kieuwen, staart of vinnen. Het dier maakt schurende bewegingen over de bodem van het aquarium waarbij zelfs de bovenste huidlaag een beetje loslaat. Ook maakt de vis een slome indruk en lijkt hij te vermageren.

Oorzaak: Witte Stip bij Lake Malawi cichliden kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. De meest voorkomende zijn stress, een slechte waterkwaliteit of een verkeerde samenstelling van diverse vissoorten.

Behandeling: Witte Stip is zeer besmettelijk en kan dus eenvoudig worden overgedragen op andere cichliden in het aquarium. Snel (ook preventief) behandelen is dus noodzakelijk. Witte Stip kan goed worden bestreden met medicatie die je toevoegt aan het water. Vermoed je een infectie bij slechts één van de cichliden? Plaats deze dan in een quarantaine bak om meer besmettingen te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Ziektes onder jouw Lake Malawi cichliden wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Dat is immers effectiever dan genezen. De meeste bacteriële infecties, parasieten en andere aandoeningen kun je voorkomen door een optimale inrichting van het aquarium, de juiste waterwaardes én voeding. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook ons artikel over voeding voor Lake Malawi cichliden én aan welke eisen een Lake Malawi aquarium moet kunnen voldoen.

Plaats een reactie