Welke vissen kunnen samen met Apistogramma / dwergcichliden?

De meeste cichliden worden beschouwd als behoorlijk agressieve vissen. Dit is echter niet helemaal het geval bij dwergcichliden of Apistogramma.

Behalve dat ze vrij klein van formaat zijn en een vrij lange levensduur hebben, zijn ze ook een van de meest vreedzame ondersoorten van cichliden. Daarom is het samenleven met andere vissen voor deze kleurrijke schoonheden geen onmogelijke missie.

Om het echter goed te doen, wil je waarschijnlijk de andere soorten heel verstandig selecteren. Grote en agressieve soorten zijn uiteraard uit den boze, maar soorten die vrij vreedzaam zijn, kunnen een goede keuze zijn.

Vooral als die ervan houden om het grootste deel van hun tijd in de middelste en bovenste niveaus van de tank door te brengen, omdat je Apistogramma er de voorkeur aan geeft om dicht bij de bodem te blijven.

Neon Tetra’s

Neontetra’s zijn altijd een uitstekende keuze voor gemeenschapstanks, behalve in enkele speciale gevallen. Het zijn superkleine scholende vissen die zich perfect kunnen aanpassen aan de aanwezigheid van elke vis in gevangenschap. Zolang ze hun veilige groep hebben, zouden ze niemand lastig moeten vallen.

Ze kunnen gedijen in water met een gemiddelde pH, wat het beste werkt voor de dwergcichliden. Bovendien houden ze ervan om veel watergroen te hebben, net als de Apistogramma, wat een ander groot voordeel is.

Dat gezegd hebbende, zijn planten altijd een uitstekende manier om veilige schuilplaatsen te bieden, dus ze zijn zeker nuttig in dergelijke gemeenschapstanks.

Corydoras

Hoewel Corydoras graag tijd doorbrengt nabij de bodem van het aquarium, net als dwergcichliden, zijn ze nog steeds een uitstekende levensgezel voor hen. Cory-meervallen staan bekend als een van de meest vreedzame gezelschapsvissen ooit, en ze vormen een geschikte tankpartner voor elke kleinere vissoort.

Hun waterbehoefte is goed op elkaar afgestemd en ze zouden elkaar niet lastig mogen vallen, zelfs niet als ze zich op de bodem van de tank bevinden. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten meervallen beschikbaar, maar ze hebben allemaal dezelfde vereisten en temperamenten.

Borstelneus Ancistrus

Borstelneus ancistros zijn een andere bodembewonende vissoort die in harmonie kan leven met dwergcichliden. Ze zijn verwant aan meervallen en zijn dus extreem vredig.

Als een Apistogramma soms op de een of andere manier territoriaal gedrag ontwikkelt en ze aanvalt, zijn deze vissen van nature uitgerust met benige bepantsering. Hierdoor zijn ze zeker goed beschermd en worden de risico’s op blessures tot een minimum beperkt.

Deze tankpartners zullen zich voornamelijk voeden met een herbivoor dieet, dus er is geen zorg voor hen dat ze concurreren met dwergcichliden om af en toe smakelijke levende vleestraktaties.

Bovendien zijn borstelneus ancistros geweldige hulpjes bij het schoonmaken. Ze zullen een grote bijdrage leveren aan het verwijderen van ongewenste algen van het substraat en de glazen oppervlakken.

Otocinclus Affinis

Door No machine-readable author provided. Chle assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1148249

Voortzetting van onze lijst met verbazingwekkende kleine tankreinigers, de otocinclus- meerval is een van de meest populaire algenverwijderaars ter wereld. Dankzij hun overdreven vriendelijke temperament kunnen ze ook gemakkelijk worden toegevoegd aan elke tank die voor hen veilig is.

Dwergcichliden zouden goed bij deze jongens moeten passen. Hoewel ze van tijd tot tijd enigszins agressief kunnen worden, zijn dwergcichliden zelden groter dan 8 cm in lichaamsgrootte, dus ze vormen geen gevaar voor Otocinclus Affinis, die niet hun maaltijd worden.

Zolang je ze geweldige schuilplaatsen geeft, zoals decoratieve tunnels en grotten, zou er helemaal geen probleem moeten zijn. Zelfs als ze graag tijd op de bodem van de tank doorbrengen, zijn het behendige en supersnelle zwemmers, zodat ze gemakkelijk uit de buurt van conflicten kunnen komen als dat nodig is.

Rasbora

Rasbora’s zijn een van de eerste keuzes voor elke gemeenschapstank. Het zijn kleine scholende vissen met een extreem vredig en volgzaam temperament. Vaak is het probleem met hen dat ze van tijd tot tijd iemands maaltijd kunnen worden, maar dit zou niet het geval moeten zijn bij dwergcichliden, omdat ook zij klein zijn.

Zolang je ze in een gelukkige school van minstens 6 exemplaren houdt, zou er helemaal geen probleem moeten zijn. Bovendien houden rasbora’s ervan om het grootste deel van hun tijd op de middelste niveaus van de tank door te brengen, dus ze zouden elkaar in principe nooit in de weg moeten lopen.

Bovendien voegen ze ook een mooie kleuring toe aan elk aquarium, en het observeren ervan is best leuk.

Antennebaarsje

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=265292

Een cichlide combineren met een andere cichlide? Waarom niet? Dit is zeker mogelijk, zolang de eerste een apistogramma is en de andere een Mikrogeophagus Ramirezi. Deze twee staan inderdaad bekend als de meest volgzame en vreedzame cichlidensoorten van allemaal.

Het enige waar je ongelooflijk voorzichtig mee moet zijn, is ze voldoende veilige en verstopplekken te bieden. Dit kunnen tunnels, grotten zijn, maar ook allerlei soorten waterplanten.

Als deze niet aanwezig zijn in hun gevangenschap, kunnen ramcichliden vrij snel agressief gedrag ontwikkelen en kunnen ze snel veranderen in een niet zo vriendelijk huisdier. Afgezien daarvan moeten beide soorten echter goed met elkaar overweg kunnen.

Dwerggoerami

Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=305552

Dwerggoerami-vissen zijn meestal een geweldige oplossing voor gemeenschappelijke tanks met kleine en vreedzame vissen. Idealiter bodembewoners, aangezien zij degenen zijn die graag de middelste verdiepingen bezetten.

Daarom zouden dwergcichliden een geschikte metgezel moeten zijn. Hoewel er soms een conflict tussen hen kan optreden, kan dit gemakkelijk worden opgelost met behulp van schuilplaatsen in de tank.

Dwerggoeramivissen zijn inderdaad ook levendig gekleurde vissen, en mannelijke exemplaren kunnen af en toe een andere kleurrijke soort verwarren met hun eigen rivaal in plaats van een vrouwtje.

Desalniettemin zijn beide soorten over het algemeen vreedzaam en zouden ze redelijk goed met elkaar kunnen opschieten. Ze delen ook vergelijkbare voedingsbehoeften, dus je kunt in principe hun maaltijden delen.

Maanvissen 

Als we verder gaan met iets grotere vissen, kunnen maanvissen vaak een goede oplossing zijn voor je gemeenschapstank met dwergcichliden. Je moet echter heel voorzichtig zijn met een paar dingen om hun relatie goed te laten functioneren.

Allereerst behoren ook maanvissen tot de cichlidenfamilie. Dat betekent dat ze soms agressief gedrag vertonen, vooral tijdens hun broedtijd. Dit heeft echter meestal te maken met hun eigen soort, dus je dwergcichliden zouden voor hen veilig moeten zijn.

Als alternatief kunnen kleinere exemplaren echter een maanvissenmaaltijd worden. Om dergelijke onaangename situaties te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat ze voldoende schuilplaatsen in de tank hebben. En tot slot, maanvissen zijn vrij grote vissen en hebben grotere tanks nodig.

Dit is niet alleen essentieel om ervoor te zorgen dat jouw vissen de kans krijgen om te gedijen, maar ook om hun territoriaal gedrag zo laag mogelijk te houden.

Guppy

By Per Harald Olsen – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9997976

Wie zou er niet graag een paar schattige, superkleine en gemakkelijk te verzorgen vissen aan hun favoriete gemeenschapstank willen toevoegen? Guppy’s zijn al jaren een van de eerste keuzes als ideale aquariummaatjes, en ze functioneren in principe in harmonie met elke vis. Ze zijn redelijk actief, speels en houden ervan om met hun vrienden om te gaan.

Deze schattige kleurspatten brengen het grootste deel van hun tijd door in de middelste en bovenste delen van hun gevangenschapstanks, dus ze zullen je dwergcichliden zeker niet lastig vallen.

Bovendien zijn het scholenvissen, dus ze kunnen zich prima vermaken met hun eigen soort. En adopteer ze altijd in functionele groepen van minimaal 4 tot 6 exemplaren, anders riskeer je buitensporige angst en stress.

Platy’s

Afhankelijk van het type platy vis dat je aan je gemeenschapstank wilt toevoegen, moet hij min of meer goed overweg kunnen met je dwergcichliden. Het zijn schattige, buitengewoon kleine, gemakkelijk te verzorgen en extreem robuuste huisdieren.

Ze hebben ook zeer aangename karakters en houden ervan om samen rond te hangen, ook al zijn ze niet strikt gecategoriseerd als scholende vissen. Plan daarom in ieder geval een paar van deze prachtige kleine huisdieren.

Ze zullen niet veel ruimte, voedsel of verzorging nodig hebben, maar in ruil daarvoor bieden ze een betoverend visueel spektakel. Ze zijn extreem actief en houden ervan om in hun aquarium te rommelen.

Last but not least, hebben platies een affiniteit met zwemmen rond de middelste niveaus van hun aquarium, dus ze zullen je dwergcichliden niet in de weg zitten. Om ze gelukkig en beschermd te houden, kun je zoveel groen planten als je wilt.