Welke groenten en fruit mogen cichliden eten?

Voor de meeste cichliden geldt dat ze omnivoor zijn en dus ongeveer alles van plantaardige of dierlijke oorsprong zullen eten. Het voedsel dat wij eten kunnen zij ook verteren, zonder dat het de samenstelling van het water drastisch gaat veranderen. Het is dus perfect OK om bovenop pellets nog wat extra groenten of fruit in het water te laten zakken.

Groenten en fruit als aanvulling op bijvoorbeeld onderstaande producten:

Let wel op: groenten of fruit dat niet wordt opgegeten moet je wel verwijderen uit het aquarium, of je loopt het risico op ongewenst bezoekers zoals puntslakken.

Welke groenten mogen cichliden eten?

  • Komkommer
  • Courgette
  • Gekookte wortelen
  • Spinazie
  • Sla
  • Erwten (liefst zonder schil)

Tips voor het voeren van groenten

Hoewel cichliden meestal wel van elke groente houden, zijn er enkele dingen die het allemaal wat makkelijker maken.

Kook je groenten: Wanneer we aan een wortel denken dan is dit voor mensen al taai om te kauwen, laat staan dat je vissen er makkelijk doorheen raken. Bovendien geven gekookte groenten meer geur/smaak af in het water. Eventuele bacteri├źn worden zo ook meteen vernietigd. Koken heeft dus enkel voordelen voor cichliden.

Kleine stukjes: Beschouw je cichliden als kleine kinderen en snijd hun groenten meteen in klare hapjes of schijfjes. Let wel: groenten als komkommer en courgette gaan na verloop van tijd gewoon boven drijven, dus soms moet je iets verzinnen om ze dieper te krijgen (tegen het glas plakken of aan een stok vastmaken die in het water steekt).

Zonder schil of peul: Het is aardig wat extra werk om je erwten of boontjes te schillen, maar het is wel beter voor de vissen. Vaak zullen ze niet eens opgegeten worden als de schil of peul er nog aanhangt, hetzelfde geldt voor fruit.

Verwijder overgebleven resten: Dit geldt eigenlijk voor al het voer, maar ik herhaal het toch nog graag eens. Al het afval dat in het water achterblijft zal in het begin onschuldig lijken, maar kan lastig worden op termijn. Het water wordt troebel, er komen van alle parasieten en je bent wel even zoet met het schoonmaken dan. Snel alles verwijderen bespaart je dus een hoop werk op de lange termijn.

Welke soorten fruit mogen cichliden eten?

Hier geldt de regel, net als bij groenten, dat er weinig is dat schadelijk voor hen zal zijn. Experimenteer dus gerust met enkele soorten fruit en kijk waar je vissen van houden. Veelal is het beter om het vel te verwijderen, wat voor aardig wat extra werk zorgt. Hier zijn enkele voorbeelden:

Bosbessen

Deze worden graag gegeten door cichliden, maar dan wel zonder het vel. Omdat ze zo klein zijn en het ontvellen dus geen echt leuke opdracht is, zijn er betere alternatieven beschikbaar.

Druiven

Ontvellen, net als bosbessen en erwten. Maar gezien de handigere grootte van druiven is het al wat beter te doen. Druiven worden volgens mijn ervaringen echt wel graag gegeten door zowel alle omnivoren of herbivoren (Mbuna’s lijken er gek op).

Aardbeien

Een van de handigste fruitsoorten om aan je cichliden te geven. Enkel wat in kleine stukjes snijden en klaar! Kies wel aardbeien die wat rijper zijn, die zijn zachter en smaakvoller.

Appelsien

Ook een pak handiger dan bosbessen of druiven aangezien het schillen en in stukjes snijden vrij makkelijk is. Verwijder alle witte delen en voer enkel de sappige delen voor een lekkere snack die je cichliden graag zullen aanvallen.

Slotwoord

Het is mogelijk om ongeveer alle soorten groenten en fruit aan je omni- en herbivoren te voeren, mits je rekening houdt met het verwijderen van de schil of peul, het koken van groenten waar nodig en vooral het verwijderen van overgebleven stukjes.

Uiteindelijk ben jij diegene die kan inschatten wat jouw cichliden graag eten en wat niet, met wat experimenteren ben ik er zeker van dat je een heerlijk en gevarieerd dieet kan opbouwen voor jouw aquariumbewoners.