Wat zijn Zuid-Amerikaanse Cichliden

De Zuid-Amerikaanse Cichliden

Wanneer je op zoek bent naar vissen om je aquarium mee te vullen zijn de Zuid-Amerikaanse Cichliden altijd een veilige keuze. Cichliden zijn een erg veelzijdige aquariumvis en je kan kiezen uit meer dan duizend verschillende soorten: zo kan je onder andere ook opteren voor de Zuid-Amerikaanse Cichliden.

Wat zijn de kenmerken van Zuid-Amerikaanse cichliden

Er zijn tot op heden 450 verschillende soorten Zuid-Amerikaanse cichliden bekend. Deze prachtige vissen hebben zich aangepast aan een hele resem verschillende leefomstandigheden en habitatten. De Zuid-Amerikaanse cichliden komen in het wild voor in de Zuid-Amerikaanse rivieren en meren. De meeste van deze kleurrijke visjes voeden zich via een heleboel verschillende voedselbronnen – deze kunnen plantaardig zijn, maar evengoed ook insecten of zelfs andere vissen. Er zijn echter wel enkele Zuid-Amerikaanse cichlidensoorten bekend die zich enkel en alleen met planten en algen voeden.

Wanneer we kijken naar de grootte en de kleuren van de Zuid-Amerikaanse cichliden stellen we vast dat deze cichliden in heel wat verschillende groottes en kleuren voorkomen. Over het algemeen is de vis tussen de 3 en de 60 centimeter lang met een verscheidenheid aan kleuren en patronen

Wat is de natuurlijke habitat van Zuid-Amerikaanse cichliden

Zuid-Amerikaanse Cichliden wonen over het algemeen in de zwarte, zure bassins, stromen en beken van de Amazonerivier. Deze wateren zijn zwart of donkerbruin – een beetje zoals de kleur van thee, omdat er heel wat dode bladeren en rottend hout in het water belandt. Daarnaast kennen deze stromen een erg dikke algen- en plantengroei wat de zichtbaarheid in het water natuurlijk erg vermindert.

De boden van de rivier bestaat meestal uit zand of klei en kent erg weinig stroming.

De PH van het water in de natuurlijke habitat van de Zuid-Amerikaanse cichliden varieert van 6.0 tot 6.9 met een temperatuur van 23 graden Celsius tot 25 graden Celsius.

Via aqua-ferrytale.com

Hoe ziet het aquarium voor de Zuid-Amerikaanse cichliden er uit?

Wanneer je een aquarium klaarmaakt voor jouw Zuid-Amerikaanse cichliden zijn er enkele dingen waar je eerst aan moet denken.

Zo moet je bijvoorbeeld een goede grondbedekking kiezen. Keitjes of grof zand op de bodem van je aquarium zorgen er namelijk voor dat restmaterialen door de steentjes kunnen vallen en je het aquarium langer schoon kan houden.

Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat het water in jouw aquarium voldoet aan enkele erg belangrijke voorwaarden. Zo behandel je best even je kraantjeswater om schadelijke ammoniak en chloor uit het water te verwijderen. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat bepaalde elektrolyten zoals magnesium en kalium aan het water worden toegevoegd. Kraantjeswater mist deze elektrolyten vaak. Je kan vaak een soort zout kopen dat je aan je water toevoegt die deze elektrolyten bevat. Deze zouten hebben een antibacterieel effect en helpen je vissen een soort slijm aanmaken dat ervoor zorgt dat ze niet uitdrogen en bestand zijn tegen microben en bacteriën die eventueel in het water leven.

Daarnaast moet je ook een filter aan je aquarium toevoegen om zo onzuiverheden uit het water te filteren en je aquarium langer proper te houden.

Indien jij graag je visjes tijdens de avond wil bewonderen kan je ook licht toevoegen aan je aquarium. Dit licht is niet enkel belangrijk om je vissen te kunnen bekijken, het licht helpt de planten ook te groeien wanneer de dagen korter worden zoals in de winter. Goede planten helpen om zuurstof aan te maken en bepaalde chemicaliën uit het water te filteren.

Wanneer het op de decoratie van je aquarium aankomt kan het leuk zijn om wat plantjes toe te voegen. Deze plantjes zorgen ervoor – zoals eerder aangehaald, dat het zuurstofgehalte in het water op pijl blijft. Daarnaast kan je met rotsen heel erg leuke verstopplaatsen creëren en geef jij de kleine visjes en de vrouwtjes een rustige plek om te bekomen of zelfs eitjes te leggen indien je wil gaan kweken.


Welke voeding hebben Zuid-Amerikaanse Cichliden nodig?

Zuid-Amerikaanse Cichliden zijn geen moeilijke eters – toch is het een goed idee om speciaal cichlidenvoer te kopen zodat je vissen de nodige nutriënten en vitaminen binnenkrijgen. Wanneer je kleine cichliden hebt kun je kleine pellets of vlokken kopen terwijl de grotere vissen natuurlijk grote pellets kunnen eten.

Wanneer je jonge visjes hebt kun je de grootte van de pellets aanpassen naarmate ze groter worden.

Toch is het aan te raden af en toe het eten van je vissen te varieren. Zo kan je bijvoorbeeld ook kleine visjes aan je cichliden voeren – het is best dat je dit niet te vaak doet: anders worden ze kieskeurig en raken ze de pellets niet meer aan.

Cichlidenvoeding kan je makkelijk in een gespecialiseerde winkel verkrijgen. Omdat cichliden echter (zo-goed-als) alleseters zijn kan je thuis ook cichlidenvoeding maken uit groentjes door deze erg fijn te snijden of te blenden. Daarnaast kan je aan de groentjes ook gemalen wormen of zelfs tilapia toevoegen om je cichliden een gebalanceerde maaltijd aan te bieden.


Het kweken van Zuid-Amerikaanse cichliden

Cichliden staan bekend als een vis die erg makkelijk te kweken valt wat de cichliden een erg populaire vist maakt voor aquariumliefhebbers.

Er zijn twee soorten cichliden wanneer het op kweken aankomt. De ene soort draagt de eieren mee in de mond terwijl de tweede soort de eieren in het aquarium legt. Afhankelijk van de soort worden de eitjes verspreid, begraven of zelfs op een vlak oppervlak gelegd. Cichliden kunnen heel erg agressief worden wanneer ze aan het kweken zijn – zeker wanneer ze de eitjes proberen te beschermen.

Wanneer je kleine cichliden hebt is het best dat je deze in een ander aquarium plaatst indien de cichliden zich niet bekommeren over hun kleine visjes. Sommige soorten cichliden zijn echter erg bekommerd om hun kroost wat wil zeggen dat je de kleintjes perfect in het aquarium kan laten.

Plaats een reactie