Wat zijn Lake Victoria cichliden?

Lake Victoria cichliden zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Victoriameer in Zuid-Afrika. Hoewel ze doorgaans wat kleiner van formaat zijn, bestaan er in de natuurlijke leefomgeving ook grotere exemplaren die uit kunnen groeien tot een respectievelijke 80-90 centimeter. Lake Victoria cichliden leven in de zoete en tropische wateren van het Victoriameer. Deze cichliden kennen ruim 1500 verschillende soorten. Daarbij worden er jaarlijks nieuwe soorten ontdekt.

De natuurlijke leefomgeving van Lake Victoria cichliden

Zoals hierboven al aangegeven, leven deze cichliden in de warme en zoete wateren van Lake Victoria in Zuid-Afrika. Ze leven graag in ondiepe wateren. De natuurlijke leefomgeving van een Lake Victoria cichlide is daarmee anders dan die van andere cichlide soorten. Ze geven de voorkeur aan helder en warm water dat vooral op geringe diepte is te vinden. Toch voelt een Lake Victoria cichlide zich ook prima thuis in een goed uitgerust aquarium dat aan een aantal specifieke eisen voldoet.

Populaire Lake Victoria cichliden: Flameback, Kenya Gold en Blue Neon

Er zijn zoveel verschillende Lake Victoria cichliden, dan het benoemen van al deze tropische vissen onmogelijk is. Daarom hebben we een aantal populaire cichliden uit het Victoriameer voor je op een rij gezet. Natuurlijk heeft elke soort zijn unieke uiterlijke kenmerken en gewoontes.

Flameback: deze cichlide leeft in het zuidelijke deel van het Victoriameer. Ze voelen zich thuis in rotsachtige wateren die vooral voorkomen langs de kust. De Flameback is een zogenaamde mondbroeder. Dat betekent dat het vrouwtje haar eieren uitbroedt in de mond. Deze Lake Victoria cichlide is een echte omnivoor en voelt zich thuis in een watertemperatuur die rond de 25 graden schommelt. Ze worden 5-7 centimeter groot en vormen in een aquarium een prima combinatie met Mbuna cichliden. Zorg er wel voor dat de populatie vrouwtjes groter is dan de groep mannen. Deze kunnen, zeker bij een gebrek aan vrouwelijke cichliden, agressief gedrag vertonen en andere mannetjes verwonden of zelfs doden. 

Kenya Gold: de Kenya Gold cichlide komt voor in de wateren van het Victoriameer en kan tussen de 5-10 centimeter groot worden. De mannetjes worden daarbij groter dan de vrouwtjes. Ze hebben een opvallende gouden kleur. Vooral de mannelijke Lake Victoria cichliden van deze soort bezitten de prachtige gouden gloed. Deze vissoort is vriendelijk van karakter en voelt zich prima thuis in grotere groepen. Ze behoren toe tot de groep met omnivoren wat betekent dat het vrij makkelijke eters zijn. Kenya Gold cichliden geven de voorkeur aan een watertemperatuur die varieert van 24-28 graden.

Blue Neon: een prachtige en zeer kleurrijke cichlide soort welke afkomstig zijn uit Lake Victoria in Zuid-Afrika. De Blue Neon dankt zijn naam aan de opvallende blauwe kop en vinnen. Deze zijn fel blauw gekleurd en lijken bijna licht te geven. Ze kunnen prima samen worden gehouden met andere cichlide soorten zoals de Mbuna of de Utaka. Wel is het zo dat Blue Neon cichliden agressief gedrag kunnen vertonen tegen hun eigen soort.

Belangrijke eigenschappen en kenmerken van Lake Victoria cichliden

Een opvallend kenmerk van Lake Victoria cichliden is dat ze relatief klein van stuk zijn. De lichaamsvorm van deze vissen is het meest ovaal, maar er bestaan ook soorten die een meer gestroomlijnd lichaam hebben en groter zijn. Over het algemeen kunnen we stellen dat deze soorten alleen in de natuurlijke habitat van het Victoriameer voorkomen. Nog een belangrijk weetje over Lake Victoria cichliden, is dat ze ze maar 2 neusgaten hebben welke zich zowel links als rechts van de kop bevinden. Opvallend, want andere vissoorten hebben over het algemeen 4 neusgaten.

Nog een belangrijke eigenschap van cichliden uit het Victoriameer is dat hun tanden zich diep in het strottenhoofd bevinden. Daarmee kunnen ze algen verorberen, maar omdat ze toebehoren tot de omnivoren, ook kleine visjes en garnalen. Om de vangst van een vis of garnaal succesvol te kunnen maken, maakt een Lake Victoria cichlide mogelijk gebruik van een opmerkelijke tactiek. Ze kunnen zich namelijk dood houden tot op het moment dat het nietsvermoedende slachtoffer langs zwemt.

Plaats een reactie