Wat zijn Lake Malawi cichliden?

De Lake Malawi is een tropische vissoort uit de Cichliden familie. Zoals de naam al doet vermoeden, komen deze vissen voor in het Zuid-Afrikaanse Malawimeer. Lake Malawi cichliden zijn zeer sociaal. Zowel in het wild als in het aquarium leven ze graag in groepen. Naast sociaal is de Lake Malawi ook territoriaal. Deze vis is de meest geliefde onder de cichliden. Niet zo verwonderlijk, want deze prachtige tropische vis komt voor in heel veel verschillende kleuren.

De natuurlijke leefomgeving van Lake Malawi cichliden

Zoals hierboven al aangegeven, komt deze vis voor in het Malawimeer. Ergens anders kom je ze dan ook niet tegen. Dit Zuid-Afrikaanse meer is de thuishaven voor ruim 800 verschillende cichliden rassen, waaronder de Lake Malawi. Hun natuurlijke leefomgeving is vooral rotsachtig. De ruimtes tussen de rotsen worden vooral als schuilplaats gebruikt. Het Malawimeer kent weinig begroeiing in de vorm van waterplanten. Alleen de Valisneria kom je hier met enige regelmaat tegen.

Lake Malawi cichliden: Mbuna, Utaka en Aulonocara

Het is niet voor niets dat de Lake Malawi één van de meest gewilde cichliden soorten is. Mede door hun bijzondere vormen en kleuren. Onderling kunnen we deze soort onderverdelen in 3 groepen. Elke ras heeft zijn eigen unieke eigenschappen.

Mbuna: deze Lake Malawi cichlide is misschien wel de meest kleurrijke die we kennen. Ze zijn vrij klein van soort en worden niet groter dan 6-16 centimeter. De Mbuna kan behoorlijk territoriaal zijn maar het blijft een herbivoor. Ze leven dus vooral van diverse algensoorten en plantaardig visvoer. De Mbuna Lake Malawi cichliden houdt van een rotsachtige omgeving waarin ze zich makkelijk terug kunnen trekken. De inrichting van een Mbuna aquarium moet dus vooral veel stenen bevatten.

Utaka: met een gemiddelde lengte van 16-46 centimeter, is de Utaka één van de grootste Lake Malawi cichliden die we kennen. Het zijn echte jagers en slaan een hapje in de vorm van vis en schaaldieren niet af. Omdat het echte veelvraten zijn, moet je dus oppassen met kleine vissoorten of jonge exemplaren. Ze vertoeven het liefst in open ruimtes met een bodem van zand. Een zandbodem is een echte pré als je Utaka’s wilt houden in het aquarium. Het zand vindt zijn weg door de kieuwen van de vis. Het enige wat achterblijft is voedsel. Mannelijke Utaka’s hebben de meeste kleur.

Aulonocara: deze Malawi cichlide houdt van een gecombineerde leefomgeving met zowel rotsen als open gedeeltes. Ook een zandbodem wordt op prijs gesteld. De meest voorkomende kleur bij Aulonocara’s is blauw. Toch komt deze vissoort in nog meer bijzonder heldere kleuren voor. Deze tropische vissoort wordt gemiddeld tussen de 10 en 20 centimeter groot. Het zijn zowel herbivoren als carnivoren. Daarbij geven ze de voorkeur aan schelp- en schaaldieren.

Belangrijke eigenschappen en kenmerken van Lake Malawi cichliden

Nu je weet dat deze tropische vissen alleen voorkomen in het Malawimeer en er meer dan 800 verschillende soorten zijn, wil je jouw eigen aquarium wellicht verrijken met deze bijzondere dieren. Juist dan is het goed om een aantal zaken in gedachten te houden. Een Lake Malawi cichlide hecht veel waarde aan een fijne leefomgeving. Dat wil zeggen dat de inrichting van het aquarium aan een aantal eisen moet kunnen voldoen.

Hierbij kun je denken aan een inrichting met rotsen, open ruimtes en een zandbodem. Ook de watertemperatuur en afmeting van het bassin is van belang. Wil je jouw Malawi cichlide samen houden met andere vissoorten? Ook dan moet je een weloverwogen keuze maken. Lake Malawi’s kunnen territoriaal gedrag vertonen en gaan het gevecht met anderen daarbij niet uit de weg.

Wil jij kunnen blijven beschikken over een aquarium vol met gezonde en blije cichliden in een perfecte habitat? Lees dan ook ons blog over een Lake Malawi cichliden aquarium. We voorzien je in dit artikel niet alleen van handige tips, maar vertellen je ook welke eisen cichliden stellen aan hun leefomgeving.

Plaats een reactie