Wat zijn dwergcichliden?

Cichliden zijn vissen die er in veel verschillende soorten en maten zijn. Zo heb je naast de verschillen in soorten, kleuren en gedrag ook verschil in grootte. Een cichliden die erg bijzonder wordt gevonden is de dwergcichlide. Dit is een cichliden soort die maximaal 12 centimer lang is. Er zijn meerdere redenen die ervoor zorgen dat de dwergcichliden zo geliefd zijn.

Verschillende soorten

Wanneer je kijkt naar de soorten die kleiner blijven dan 12 centimeter, kom je al gauw uit op zo’n 150 soorten. Hiervan behoort het merendeel tot de groep Apistogramma. Degene die erg populair zijn onder de apistogrammasoort, zijn de apistogramma macmasteri, Apistogramma cacatuoide en Apistogramma alacrina. Deze cichliden hebben een erg bijzonder uiterlijk en vangen zeker de aandacht in een aquarium.

De kenmerken van dwergcichliden

Het belangrijkste kenmerk is dat deze vissoort niet groter wordt dan 12 centimeter. Daarnaast hebben de vissen erg veel verschillende afkomsten. De verschillende afkomsten, zie je terug in de kleurencombinaties. Dit is overigens ook iets waardoor veel mensen het een bijzondere vissoort vindt. Het maakt namelijk niet uit welke cichlide je hebt, elk van deze soort beschikt over een bijzonder uiterlijk. Je ziet hem dus niet alleen in de beken, maar ook erg veel in aquaria.

De natuurlijke biotoop van dwergcichliden

De kleine cichliden komen voornamelijk in Afrika en Zuid-Amerika voor. Ze leven hier in rivieren en bosbeken. Hier leven ze naast andere vissoorten en vormen ze geen gevaar voor andere vissen. Wanneer je deze dwerg vissoort in een aquarium wilt houden, is het belangrijk dat je de aquarium afstemt op de natuurlijke biotopen. Het milieu waarin ze horen te leven, zul je in het aquarium zo veel mogelijk moeten reconstrueren.

De punten waar je naar moeten kijken zijn onder andere de waterwaarden, voedsel, de ruimtelijk structuur en de stroming. Oorspronkelijk leeft deze kleine vis in de oeverzone, hier is het water soms tot enkele centimes diep. Ze zoeken hier tussen de bladeren die in het water zijn gekomen, naar Cyclops, kreeftjes en muggenlarven.

Daarnaast vindt de cichliden beschutting belangrijk en is het erg prettig voor deze soort om tussen de beplanting te zwemmen. Hierdoor vallen ze minder snel ten prooi van roofdieren.

De temperatuur in de oerwoud wateren verschilt. De temperatuur varieert tussen minimaal 20 en maximaal 30 graden Celsius.

Het aquarium inrichten

Wanneer je hebt besloten dat je deze vissoort graag in een aquarium zou willen hebben. Het is belangrijk dat de natuurlijke biotoop van dwergcichliden terug te zien is in het aquarium. Op deze manier creëer je een fijne leefomgeving voor de vissoort. Daarnaast zul je rekening moeten houden met de kenmerken van dwergcichliden.

Hoe richt je een aquarium in?

De cichliden leven graag aan oevers en daarom is het van belang dat je veel aquariumplanten plaatst. Een fijnkorrelige bodem met bladeren erin zorgt ook voor een betere welzijn van de vissoort.

Naast de inrichting, is het van belang dat de waterkwaliteit past bij de vissoort. Zo zal de PH-waarde ergens tussen de 7 en 8 moeten liggen. Daarnaast zal je ook rekening moeten houden met de gewenste temperatuur.

De temperatuur dient tussen de 23 en 28 graden te zijn.

Een ander punt dat van belang is, is dat je niet te veel van deze soort in één aquarium zet. Wanneer er namelijk een territorium wordt gevormd tijdens de paartijd, dan zullen andere vissen de ruimte moeten hebben om hiervan weg te zwemmen.

Andere vissoorten in hetzelfde aquarium

Mocht je ook graag andere vissoorten in het aquarium willen plaatsen, dan zullen dit vissoorten moeten zijn die in dezelfde omstandigheden kunnen leven. Wel is het van belang dat de ene vissoort de ander niet aanvalt. Verdiep je vooraf goed in de vissoorten die je graag bij de cichliden wilt zetten.

Een vissoort die erg goed naast de cichliden kunnen leven zijn de pijlzalmen en spanzalmen. De zorgen ervoor dat de vissen een veilig gevoel krijgen.

Alle belangrijke gegevens op een rijtje

Wanneer je hebt besloten dat je de prachtige kleine variant van cichliden in je aquarium wilt houden, dien je met veel dingen rekening te houden. Het belangrijkste is dat je het aquarium zo veel als mogelijk afstemt op het oorspronkelijke leefgebied van de vissoort. Hierdoor voelt de vis zich op zijn gemak en zal het eerder paren.

Wanneer je kijkt naar de leefomgeving zijn er erg veel aspecten van belang. Zo is het aantal cichliden van belang, maar daarnaast ook de andere vissoorten die aanwezig zijn.

Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is de hoeveelheid beschutting. Naast de beschutting zul je ook rekening moeten houden met de temperatuur van het water.

Om de prachtige vissoort in een aquarium te houden, is het dus van belang dat je met veel punten rekening houdt. Echter is het het meer dan waard wanneer je de vissoort in je aquarium ziet rondzwemmen.

Plaats een reactie