Waarom is stromend water belangrijk? Aquarium watercirculatie gids.

Te vaak wordt er bij het bouwen van een aquarium enkel gesproken over de filtratie. Waterstroming is een vergeten maar uiterst belangrijke component van een geslaagde biotoop. We bekijken waarom het belangrijk is en hoe je eenvoudig een goede waterstroming of bewegend water kan verkrijgen.

Wat is het nut van waterstroom in je aquarium?

  • Voorkomt lagen met verschillende temperaturen
  • Geeft je cichliden een stroom om in te zwemmen
  • Verhindert het vormen van een laag op de oppervlakte
  • Vergroot het wateroppervlak
  • Verbetert de zuurstofopname van het water

Voorkomt lagen met verschillende temperaturen

Wat is dit, vraag je je af? Wel als je in een openbaar zwembad gaat dat enkele uren stilgestaan heeft zal je merken dat het aan je voeten aardig wat kouder is dan aan de oppervlakte. Dit komt omdat het warme water stijgt en het koude zakt door de thermo-dynamische regels. Door een goede waterflow (waterstroom) in je aquarium vermijd je dit probleem en is de temperatuur overal egaal.

Goede sport voor je cichliden

Cichliden zijn op zich wel vissen die aardig wat bewegen, maar een stroom binnen het aquarium geeft hen een meer natuurlijke mogelijkheid om te sporten. Veelal gaan ze een tijdje tegen de stroom in zwemmen (op dezelfde plaats blijven hangen waar de stroom het sterkste is). Dit helpt hen met de spijsvertering ook.

Geen film op de oppervlakte

Hoewel niet wegens water veranderingen niet het geval zou mogen zijn, kan het gebeuren dat op stilstaand water een laag proteïnen gevormd wordt. Dit kan je heel goed zien op vijvers op stilstaand water in plassen. Die laag aan de oppervlakte bemoeilijkt de uitwisseling van gas enorm en moet altijd vermeden worden.

Een groter wateroppervlak

Zoals hierboven beschreven is de wateroppervlakte verantwoordelijk het de uitwisseling van gassen. Dit wil zeggen dat zuurstof opgenomen wordt en CO2 via de oppervlakte verdwijnt. Hoe groter de oppervlakte van het water, hoe meer gassen kunnen vrijkomen of opgenomen worden. Door een goede waterstroming zal de oppervlakte altijd in beweging zijn, wat het groter maakt. De oppervlakte is een beperkende factor voor het aantal cichliden dat je kan houden, daarom ook dat je steeds grotere tanken nodig hebt. Dankzij een oppervlak in beweging is het mogelijk om meer vissen te houden.

Verbetert de opname en verspreiding van zuurstof

Dit is vooral belangrijk voor het ondersteunen van de goede bacteriën en het weghouden van de slechte. De goede bacteriën zetten ammoniak om in het voor planten zeer gezonde nitraat, bijvoorbeeld. Daarvoor hebben ze zuurstof nodig.

De slechte bacteriën zijn vaak anaerobe (hebben geen zuurstof nodig) en gedijen het beste in omgevingen waar het zuurstofgehalte lager is. Door een goede stroming zorgen we er dus voor dat onze vissen en de goede bacteriën krijgen wat ze nodig hebben en zorgen we ervoor dat de slechte bacteriën geen plek hebben om zich te manifesteren.

Hoe zorg je eenvoudig voor een waterstroom?

Luchtpomp / Luchtsteen voor kleinere aquaria

Een luchtsteen zal niet meteen een stroming in je aquarium gaan maken, ook zullen de luchtbellen niet dramatisch het zuurstofgehalte gaan verhogen. Wat wel handig is, is dat de stijgende luchtbellen de oppervlakte in beweging houden (zie boven). Voor kleine aquaria is dit vaak voldoende, spreken van over 600+ liter tanken dan zal je meer nodig hebben (en waarschijnlijk wel hebben).

Aanbevolen producten:

Sproeistaaf bovenaan

Het leuke hieraan is dat je er makkelijk verschillende effecten mee kan bereiken. Een sproeistaaf die enkele centimeters boven de oppervlakte hangt zal voor een “regeneffect” zorgen. Monteer je deze net op het wateroppervlak (een beetje scheef) dan krijg je golven. Je kan dit ook zelf maken uit een PVC buis, aangesloten op je filter. De dikte van de gaten zorgt bepaalt de kracht van je oppervlaktestroming.

Met een stromingspomp

Heb je nood aan het een wat stevigere oplossing om je circulatie perfect in orde te krijgen? Dan is een daartoe voorziene stromingspomp de beste (maar ook duurste) oplossing. Ik zeg duurste oplossing omdat ik je aanraad om weg te blijven van de goedkope modellen die je niet zelf kan regelen. Uit eigen ervaring… Ik kocht mijn eerste stromingspomp zonder controller en na 1 week besefte ik dat deze gewoon té sterk was voor het vrij kleine aquarium dat ik dan had. Toen bestonden de retourrechten nog niet en moest ik dus een tweede kopen.

Aanbevolen product:

Plaats een reactie