Voeding voor Tanganyika Cichliden

Soorten voedsel

Hoewel cichliden in het wild aangepast zijn aan de voeding die hun directe omgeving biedt, zullen ze alle soorten voedsel in een aquarium aanvaarden. Een vis weet echter niet of het voedsel dat je hem aanbiedt gezond is of niet, dus is dit jouw verantwoordelijkheid.

Cichliden zijn koudbloedige dieren, dus het vet van warmbloedige dieren mag geen deel uitmaken van hun voeding. Ze kunnen dit niet verteren en het wordt opgeslagen in de lever. Het is daarom belangrijk om ze geen voedsel te geven waar dierlijk vet in aanwezig is (denk aan overschotjes kip, runderhart, …).

Probeer je cichliden een voedingspatroon te geven dat dicht aansluit bij hun natuurlijke omgeving. Deze kan je makkelijk verkrijgen bij je lokale winkel en er bestaan voldoende verschillende producten om aan de eisen van elk aquarium te voldoen.

Planten etende cichliden zijn aangepast aan bijna constant eten in de natuur. Hun voedsel wordt traag verteerd en niet alles wat ze binnenwerken heeft een voedingswaarde. Wanneer je deze herbivoren snel verterend, zeer voedzaam voer gaat geven – ook al zijn er geen vetten van zoogdieren in aanwezig – zal dit uiteindelijk voor buikwaterzucht zorgen.

Cichliden die in de natuur herbivoren zijn kan je wel voeden met vlees, maar dan best in de vorm van hele schelpdieren. De schelpen zelf hebben een positief effect in de voeding voor de vissen. De makkelijkste manier om planten etende cichliden te voeden is middels vlokken van hoge kwaliteit.

Zelfgemaakt voer

Wanneer je zelf een evenwichtige voeding voor zelf herbivoren als carnivoren wil maken kan je kiezen voor een “garnaal mix”. Een mengeling van erwten, garnalen, spirulina poeder en gelatine.

Recept voor zelfgemaakte garnalen mix:

  • 1 kg hele garnalen (de goedkoopste – ingevroren)
  • 1 kg groene erwten (ingevroren)
  • 10 mg spirulina poeder (dierenwinkel)
  • 100 mg gelatine poeder
  • 10 druppels geconcentreerde multi-vitamines (dierenwinkel)

Meng de bijna ontdooide garnalen en erwten in een blender tot een fijne massa.

Meng het spirulina poeder en de multi-vitamines doorheen het mengsel.

Los de gelatine op volgens de gebruiksaanwijzing en voeg toe. Meng alles zeer goed door mekaar.

Stort het mengsel uit op een plaat en plaats deze enkele uren in de koelkast om op te stijven.

Eenmaal opgesteven kan je het mengsel in porties verdelen en invriezen.

Let op: Deze huisgemaakte mix heeft een hogere voedingswaarde en vervuilt het water meer dan commercieel droog voer, daarom kan je dit best maximaal één keer per dag toevoegen.

De mix aanpassen: Bovenstaand recept is algemeen. Heb je meer cichliden die herbivoren zijn, kan je de verhouding erwten verhogen t.o.v de garnalen. Omgekeerd hetzelfde voor de carnivoren.

Droogvoer

Er bestaan honderden soorten droogvoer en niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Voor de gezondheid en het welzijn van je cichliden is het belangrijk dat je enkel de beste kwaliteit koopt bij je gespecialiseerde winkel.

Het meest voorkomende soort droogvoer voor grotere cichliden komt in de vorm van sticks. Hier moet je wel opletten dat deze niet gaan drijven. Tanganyika cichliden zijn het niet gewend om voedsel aan de oppervlakte te halen, dus zijn deze niet voor hen geschikt. Je kan ook best voor toedienen de sticks even laten weken in water. Dit zorgt er niet enkel voor dat ze niet blijven drijven, maar beperkt ook extra zwelling in de spijsvertering van de cichliden.

Ingevroren voer

Er bestaan vele soorten ingevroren visvoer dat je kan kopen in de dierenwinkel. Niet al deze producten worden aanbevolen voor cichliden. Larven van rode muskieten, een populair visvoer, zijn zeer slecht en mag je niet gebruiken. Deze larven worden gevonden in de modder van stilstaande poelen en voeden zich met de chemische modder. Deze chemicaliën zijn giftig voor Tanganyika cichliden (en vele andere vissen).

Zoals reeds gezegd: vermijdt rode muggenlarven wegens de potentiële chemicaliën. Mysis en krill blijven toppers onder het diervoer, ook voor Tanganyika cichliden. Je kan er weinig mis mee doen, zolang je goede kwaliteit koopt. Dit is dan ook een aanrader.

Dit voedsel heeft net dezelfde voedingswaarde als vers voer, maar kan je langer bewaren. Laat het voor het toedienen even ontdooien en klaar!

Hoe vaak voeden?

Er is geen algemene regel over hoe vaak je je cichliden moet voeden. Het is een kwestie van ervaring. Wat wel belangrijk is: wees voorzichtig wanneer je proteïne-rijke voeding geeft. In dit geval mag je nooit meer dan eenmaal per dag voedsel geven dat op 2 minuten (en niet 5) opgepeuzeld kan worden.

Het is beter om volwassen cichliden om de 2 dagen te voeren.

Plaats een reactie