Voeding voor Lake Victoria cichliden

Bij een goede verzorging hoort natuurlijk ook de juiste voeding voor Lake Victoria cichliden. Voor deze vissoort bestaat het menu uit zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Deze cichliden zijn dan ook omnivoren. Goede voeding is belangrijk om jouw vissen gezond, blij en mooi op kleur te kunnen houden. Kwalitatief goede voeding voorziet jouw vissen van de voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een sterk immuunsysteem. En dat is belangrijk, zeker als je jouw Lake Victoria cichliden wilt behoeden tegen vervelende ziektes.

De algemene voorkeur qua voeding van Lake Victoria cichliden

Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat verreweg de meeste cichliden, die afkomstig zijn uit het Victoriameer, omnivoor zijn. Dat betekent dat ze zowel andere dieren als groenten en algen eten. Dierlijke producten zijn dan vooral kleine garnalen en muggenlarven. Deze kun je levend voeren, maar ook bevroren dierlijk voedsel kun je probleemloos verstrekken.

Omdat je in een aquarium niet altijd over de algen beschikt die normaal gesproken wel voorkomen in de natuurlijke leefomgeving van jouw cichliden, kun je de vissen ook voorzien van diverse soorten groenten. Ook deze bevatten voldoende voedingsstoffen om deze tropische vissen gezond te kunnen houden. Hierbij kun je denken aan nori, maar ook broccoli en bevroren erwten kunnen gevoerd worden.

Hoeveel moet je Lake Victoria cichliden voeren en hoe kun je dat het beste doen?

Als eigenaar en kweker van Lake Victoria cichliden, weet je dat er agressief gedrag kan ontstaan tijdens de voermomenten. Dit kan veroorzaakt worden doordat de vissen honger hebben omdat ze niet vaak genoeg in hun voedselbehoefte worden voorzien. Agressie wordt het vaakst veroorzaakt door territoriaal gedrag. Zeker tijdens het voeren kun je hiermee te maken krijgen. In de natuur heeft elke vis zijn eigen territorium. In een aquarium is dit niet zo omdat de leefomgeving kleiner is.

Voeren kun je dan ook het beste meerdere keren per dag doen. Bij voorkeur kun je beginnen met 2 tot 3 voermomenten per dag. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die je per keer verstrekt. De porties kun je dus kleiner maken als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen moeten Lake Victoria cichliden de voeding binnen 2-3 minuten op kunnen eten. Tijdens een voermoment moeten de vissen enthousiast op het verstrekte voedsel afkomen. Is dat niet zo? Dan voer je waarschijnlijk te vaak of te veel.

Daarbij is het ook prima om af en toe een dag over te slaan. Lake Victoria cichliden kunnen prima voor één dag vasten. Doe dat echter niet als de groep veel agressief gedrag vertoont onderling. Door een dag niet te voeren, worden de vissen nog hongerig en agressiever naar elkaar. Tijdens een voermoment zouden ze elkaar dus kunnen verwonden of erger, kunnen doden. Wel is het goed om in gedachte te houden dan een gezonde vis altijd honger lijkt. Cichliden die niet of nauwelijks actie ondernemen tijdens een voermoment zijn waarschijnlijk overvoed of ziek. Iets om in de gaten te houden dus.

Plaats een reactie