Voeding voor Lake Malawi cichliden

Goede voeding is van groot belang. Zeker als je jouw Lake Malawi cichliden gezond wilt houden. De juiste voedingsstoffen hebben ook een positieve invloed op de kleuring van de vissen. Elke Lake Malawi groep kent zijn eigen voorkeuren voor wat betreft voeding. Wat kun je jouw Malawi cichliden het beste voeren en welke voeding kun je het beste vermijden? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over voeding voor Lake Malawi cichliden.

Lake Malawi cichliden en hun algemene voedingsvoorkeuren

Elke groep Malawi cichliden heeft zijn eigen voorkeuren voor wat betreft voeding. Over het algemeen kun je stellen dat ze in hun natuurlijke habitat leven van voedsel zoals mijten, slakken, schelp- en schaaldieren, plankton en kleine vissoorten. Ook wordt de bodem nauwgezet afgespeurd naar de aanwezigheid van algen en wier. Als je Lake Malawi cichliden in het aquarium houdt, dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk tegemoet kunnen komen aan deze voedingsbehoefte. Dat kun je doen door het verstrekken van diepvries en levend voer, maar ook door het voeren van granulaat en vlokken. Hieronder lees je een handig overzicht van voeding voor de verschillende Lake Malawi cichliden groepen.

Let op! Malawi cichliden mag je géén rode muggenlarven voeren. Deze larven bevatten namelijk dierlijke vetten omdat ze worden gekweekt in vlees dat in verregaande staat van ontbinding is. Ook bevatten rode muggenlarven bacteriën die schadelijk zijn voor de cichliden.

De juiste voeding voor Aulonocara, Mbuna en Utaka Malawi cichliden

Mbuna: Mbuna cichliden hebben veel behoefte aan algen. Ook vismeel korrels mogen niet ontbreken in het voedingspatroon van deze Lake Malawi cichliden. Als extra aanvulling op het aquarium dieet kun je deze tropische vissen ook watervlooien, of ingevroren cyclops of krill bijvoeren. Deze laatste 2 zijn kreeftachtigen. Ook zwarte muggenlarven en kort gekookte groenten staan op het menu.

Aulonocara: deze cichlide eet naast algen het liefst cyclops, artemia en krill. Ook kun je watervlooien, kleine vissoorten en zwarte muggenlarven bijvoeren. Deze kun je desgewenst vers of vriesdroog voeren.

Utaka: deze Lake Malawi cichlide heeft minder behoefte aan algen. Een uitzondering op de regel is de Red Empress. Deze vissen hebben behoefte aan voeding die overwegend bestaat uit kreeftachtigen, zoals artemia en cyclops. Ook lusten ze graag schelp en schaaldieren.

Hoeveel moet je Lake Malawi cichliden voeren en op welke manier?

Volwassen Lake Malawi cichliden kun je het beste 1x per dag voeren. Natuurlijk mag je ook best een keer een dag overslaan. Jonge Malawi’s mag je vaker per dag voeren in kleinere hoeveelheden. 2 x per dag een voermoment is daarbij ideaal.

Verdeel het voer gelijkmatig over het wateroppervlak. Voorkom dat je te dichtbij de filter voert. Zo voorkom je vervelende verstoppingen en bacteriegroei. Binnen enkele minuten na het voeren zou de verstrekte voeding opgegeten moeten zijn. Ervaar je veel onrust in het aquarium vlak voor, tijdens of direct na het voeren? Voer dan wat meer. Zo voorkom je stress dat veroorzaakt wordt door voernijd.

Een uitgebalanceerde voeding voor Lake Malawi cichliden is van groot belang. Zo houdt je jouw vissen niet alleen gezond, maar zorg je er ook voor dat ze prachtig kleuren. Wil je naast informatie over de voeding voor Malawi’s ook meer weten over het kweken van deze tropische vissen? Lees dan ook zeker ons artikel over Lake Malawi cichliden kweken.

Plaats een reactie