Malawi of Tanganyika Bloat herkennen en behandelen

Om dit artikel makkelijker te maken, zal ik vanaf nu enkel over Bloat spreken. Het komt nu eenmaal niet alleen voor bij Malawi cichliden, maar de naam doet dat wel vermoeden. Malawi Bloat kunnen we eigenlijk gewoon buikwaterzucht noemen.

Oorzaak

Alle cichliden hebben, net als wij, een aantal bacteriën in de spijsvertering zitten. Daarbuiten hebben ze ook nog flagellaten, ééncellige protozoiden.

Deze flagellaten worden door het imuunsysteem onder controle gehouden. Wanneer dit systeem echter niet optimaal werkt wordt de balans verstoort en ontstaat de gevreesde Bloat

Symptomen

Het zal meteen opvallen dat je cichlide zich niet normaal gedraagt. Er zal een duidelijk verlies van eetlust zichtbaar zijn. Ook zal de vis zich wat afzijdig houden in schuilplaatsen of aan de bovenkant van het aquarium.

Bloat heeft verschillende fases:

Fase 1 – verstoord eetgedrag

De vis kan geen voedsel meer binnen krijgen, elke poging om iets te eten eindigt in het terug uitspuwen. Eveneens zal de vis zich opvallend rustiger en afstandelijker gaan gedragen. Een vis die niet meer een en zich schuilt houdt moet altijd een alarmbelletje doen rinkelen!

Fase 2 – opstapeling in maag en mond

De cichlide doet zelfs geen poging meer om nog iets te eten en lijkt te moeten overgeven. Gedraagt zich duidelijk alsof er iets uit, in plaats van in, moet.

Fase 3 – Zichtbare witte, draderige uitwerpselen

Vreemde, lange witte slierten zijn nu vaak zichtbaar. Deze fase is al zeer kort bij het “point of no return”.

Fase 4 – Sterfte en zwelling

Aangezien Bloat in wezen een enorm uitgesproken constipatie is, veroorzaakt door flaggelaten, is de vis al ten dode opgeschreven voor hij echt begint te zwellen.

Behandeling

Verwijder zieke vissen bij de eerste symptomen

Dit geldt als algemene regel, maar bij Malawi Bloat is het erg belangrijk. Hoewel het nog onduidelijk is hoe besmettelijk deze ziekte is, kan je best alle risico vermijden. Je andere vissen hebben ook geen nood aan de medicijnen die je zal toedienen.

Zorg voor een geschikt “hospitaal” voor alle verdere behandelingen.

Behandeling met Flagellex tegen de flagellaten

Behandeling met Serapur voor bacteriële infectie

De combinatie van beide medicijnen zal zieke vissen (die in de eerste fases zitten) bijna altijd genezen. Herintroduceer je genezen exemplaren niet te snel in je aquarium, gezien de mogelijke besmettelijkheid door overlevende flaggelaten.

Speel op veilig: behandel je hele tank

De kans dat al je vissen besmet raken is miniem, maar het is toch aan te raden om meteen je hele aquarium te reinigen.

Plaats een reactie