Lake Victoria cichliden kweken

Als je in het bezit bent van een aquarium met Lake Victoria cichliden, dan speel je vrijwel zeker ook met de gedachte om deze vissoort te gaan kweken. Zelf cichliden kweken welke van origine afkomstig zijn uit het Victoriameer in Zuid-Afrika, vereist enige kennis en een goede voorbereiding. Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat je alleen cichliden kunt kweken in een aquarium dat zo goed mogelijk aan de natuurlijke leefomgeving van de soort voldoet. De kans op een gezonde en succesvolle kweek is op deze manier namelijk het grootst.

Ook kweken met gezonde vissen is een must. Zo verminder je de overdracht van ziektes of aandoeningen. Je wilt immers kweken en niet zomaar vermeerderen. Hoe je Lake Victoria cichliden het beste kunt kweken is ook afhankelijk van de soort die je bezit. Maar, over het algemeen zijn er wel een aantal standaard richtlijnen die je voor de kweek van Lake Victoria cichliden kunt hanteren. In de eerste plaats is het belangrijk dat je over een ruim en goed ingericht aquarium beschikt welke aan de eisen voldoet. Het aquarium moet een lengte hebben van minimaal 90 centimeter.

Hoe gaat de voortplanting bij Lake Victoria cichliden in zijn werk?

Tijdens de broedperiode kunnen vooral de mannelijke cichliden agressief gedrag vertonen tegen andere soortgenoten. Dat doen ze omdat ze hun territorium en het vrouwtje willen beschermen. Aan de kleuren van de mannelijke cichliden kun je aflezen of de broedperiode is begonnen. De kleuren zijn dan feller en meer uitgesproken. Nadat het paaien heeft plaatsgevonden, kan de vrouwelijke cichlide tot wel 50 eieren leggen. Deze neemt ze gedurende 2-3 weken in haar mond. Vrouwelijke cichliden die afkomstig zijn uit het Victoriameer zijn namelijk mondbroeders.

Jonge Lake Victoria cichliden kweken en in leven houden

Na 3 weken verlaten de kleine cichliden de mond van het moederdier. Ze gaan vrijwel direct op zoek naar voedsel maar blijven nog wel afhankelijk van hun moeder. Als je zelf Lake Victoria cichliden wilt kweken, dan kun je de kleine visjes het beste voorzien van voedsel in de vorm van kleine garnalen of wormpjes. De jonge vissen groeien snel en zullen na ongeveer 9 weken al een lengte van 4-5 centimeter hebben bereikt. Het moederdier heeft intussen ook alweer haar eigen weg gevonden in het aquarium.

Jouw zelf gekweekte Lake Victoria cichliden wil je natuurlijk graag in leven houden. Zorg er daarom voor dat het aquarium is voorzien van voldoende schuilplaatsen. De jonge en kleine visjes kunnen zich hier veilig terugtrekken als er gevaar dreigt. Omdat cichliden omnivoren zijn, kan het voorkomen dat andere soortgenoten de jonge kweek aanvalt, doodt en zelfs opeet. Zorg dus voor een veilig aquarium dat zeker niet te vol is. Eventueel kun je gebruik maken van een ander aquarium, totdat de jongen groot genoeg zijn om weerstand te kunnen bieden.

Heeft het moederdier extra aandacht en zorg nodig tijdens de broedperiode?

In principe heeft de moedervis geen extra verzorging nodig tijdens de broed. Het creëren van rustige plekjes of wat meer schuilplaatsen heeft wel de voorkeur. Omdat de Lake Victoria cichlide een mondbroeder is, blijven de eieren gedurende 2-3 weken in de mond van het moederdier. De moeder zal in deze periode dus ook geen voedsel tot zich nemen. Het licht vermageren van de moedervis tijdens het kweken van cichliden is dus normaal. Nadat de vis haar jongen heeft uitgespuugd, kun je wél kiezen voor wat extra verzorging. Bijvoorbeeld door wat meer garnalen, kreeftjes of wormen te voeren. Denk ook aan het bijvoeren van plantaardig voedsel in de vorm van algen.

Plaats een reactie