Lake Victoria cichliden aquarium

Zelf Lake Victoria cichliden houden en kweken doe je natuurlijk in een biotoop aquarium. Dit zijn bassins waarin de natuurlijke leefomgeving van deze tropische vissoort zo goed mogelijk wordt nagebootst. Dat betekent dat je niet alleen rekening moet houden met de temperatuur van het water, maar ook met de inrichting van het cichliden aquarium.

Lake Victoria cichliden stellen, net zoals andere cichliden soorten, eisen aan hun habitat. Daarnaast biedt een goede inrichting de juiste bescherming tegen territoriaal gedrag en bied je jonge vissen de kans om veilig op te kunnen groeien. Natuurlijk moet een Lake Victoria aquarium ook aan een aantal eisen voldoen als het aankomt op de waterkwaliteit en de verlichting. Ook de plaats van het aquarium is belangrijk als je jouw cichliden gezond wilt houden.

Heb je een apart aquarium nodig voor Lake Victoria cichliden?

Dat is een beetje afhankelijk van de soort vissen die je samen met de cichliden wilt gaan houden. Lake Victoria cichliden kunnen onderling territoriaal gedrag vertonen, maar dat komt het meeste voor tijdens de paaitijd of als er voernijd is ontstaan in de groep. Ook als je meer mannetjes dan vrouwtjes hebt kunnen Lake Victoria cichliden agressief naar elkaar uithalen. Zorg dus altijd voor een goede verdeling en laat je vooraf informeren als je verschillende soorten bij elkaar wilt zetten. Over het algemeen heb je geen apart aquarium nodig als je Lake Victoria cichliden wilt houden, maar zoals gezegd is dat afhankelijk van de soorten die je kiest.

Algemene eisen en tips voor een Lake Victoria aquarium

Deze bijzondere tropische vissen stellen een aantal eisen aan hun leefomgeving én aquarium. Zo weet je zeker dat je de kans op stress en ziektes zo klein mogelijk houdt. Een goed ingericht aquarium of bassin zorgt tevens voor gezonde Lake Victoria cichliden die perfect op kleur zijn én blijven. Een aquarium voor cichliden moet over het algemeen aan de onderstaande eisen kunnen voldoen.

Inhoud van het aquarium: Lake Victoria cichliden hebben behoorlijk wat leefruimte nodig om zich op de juiste manier te kunnen ontwikkelen. De inhoud van het aquarium moet dan ook minimaal 400 liter bedragen. Op deze manier kun je de natuurlijke leefomgeving van de cichliden zo goed mogelijk nabouwen. Ze bevinden zich namelijk graag aan de oppervlakte van het water, maar moeten ook kunnen schuilen in het geval van broed of gevaar. Ook als je zelf Lake Victoria cichliden wilt kweken is een rotspartij of andere schuilmogelijkheden in het aquarium aan te raden.

Waterkwaliteit en temperatuur: waar cichliden uit Amerikaanse wateren vooral de voorkeur geven aan water dat zacht en vrij zuur is, hebben Zuid-Afrikaanse Lake Victoria cichliden een vrij harde en basische waterkwaliteit nodig. De PH-waarde van het water in het aquarium is optimaal als deze schommelt tussen de 7.5 en 8. De temperatuur van het water mag variëren van 23 tot en met maximaal 28 graden.

Verlichting in het aquarium: de verlichting in een Lake Victoria cichliden aquarium mag niet te fel zijn. Echter hoeft het ook niet heel donker te zijn, gezien ze de voorkeur geven aan open ruimtes. Rotspartijen kunnen daarentegen minder verlicht worden. Zo voorzie je deze tropische vissen van een veilige en beschutte plaats om dekking te vinden tegen mogelijk agressieve soortgenoten.

Aquariumplanten: een aquarium voor Lake Victoria cichliden hoeft niet veel aquariumplanten te bevatten. Ze geven de voorkeur aan vrije ruimtes en bevinden zich graag net zonder het wateroppervlak. Natuurlijk kun je wel een aantal aquariumplanten plaatsen. Hetzij als bescherming of voor de aankleding van het bassin. Let daarbij op de soort planten die je kiest. Als deze niet voorkomt in de natuurlijke leefomgeving van de cichliden, dan loop je het risico op uitgraven. Laat je daarom altijd goed informeren als je jouw Lake Victoria aquarium wilt voorzien van waterplanten.

Lees ook:

De inrichting van een aquarium voor Lake Victoria cichliden

De inrichting van een Lake Victoria aquarium moet dus aan een aantal eisen kunnen voldoen. De waterkwaliteit moet basisch zijn met een PH-waarde die schommelt rond de 7.5. De inhoud van het bassin is minimaal 400 liter én voorzien van een uitstekend pompsysteem met kwalitatief filter. Zo voorkomen je bacteriën en schimmel in het water die jouw Lake Victoria cichliden ziek kunnen maken. Het aquarium heeft bij voorkeur voldoende open ruimtes, maar ook beschutting in de vorm van puin stenen en wat waterplanten.

De inrichting van het aquarium is belangrijk als je zelf Lake Victoria cichliden wilt houden. Zo moet de verlichting niet te fel zijn en heb je vaak aan één lichtpunt genoeg. Ook een donkere achterwand en bodembedekking zijn een aanrader. De ruimtes tussen de rotsen die je plaatst worden op deze manier nog donkerder. Daarmee bied je jouw vissen een veilige en aangename schuilplaats. Natuurlijk moet je ook een aantal open ruimtes behouden. Dat is direct de reden waarom de inhoud van een Lake Victoria cichlide aquarium tussen de 400-600 liter moet liggen. Wil je naast het inrichten van het aquarium ook weten wat je het beste kunt voeren? Lees dan ons artikel over voeding voor Lake Victoria cichliden.

Plaats een reactie