Word lid van de cichliden community!

Klik hier om je te registeren

1 of 1

LEDEN MAKEN ELKE MAAND KANS OP MOOIE PRIJZEN

Dankzij onze samenwerking met verdelers van materialen, voeding, medicijnen, … voor cichliden kunnen we elke maand een leuke prijs uitdelen aan één gelukkige winnaar. Wat moet je daarvoor doen? Minstens één bericht per week plaatsen in een groep naar keuze. Het maakt niet uit of het een tip, leuke commentaar of je eigen foto’s zijn… zolang je actief lid bent, maak je kans op prijzen en kortingbonnen!

Maar wat zijn cichliden nu precies?

Chichliden zijn lid van de familie van de baarsachtigen (perciformes) en hebben twee botten in de keel die vorm van een driehoek aannemen. Op zich lijkt dit op een enkel bot. Afhankelijk van de tanden die aanwezig zijn op dit samengesteld bot, kan je achterhalen wat de cichlide vooral eet. Bijvoorbeeld: als de tanden dik en met vlakke toppen zijn, zal de vis waarschijnlijk organismen met een harde schelp eten. Als de tanden zeer dun en lang zijn is dit het teken dat de cichlide vooral teert op zachte organismen als larven of plankton.

Hoewel herkenbaar, is deze eigenschap niet uniek aan cichliden. Andere eigenschap die wel voor het onderscheid zorgt is een enkel paar neusgaten (1 gat aan elke kant).

Cichliden zijn zoetwatervissen, maar dat was niet altijd het geval. De voorouders van de huidige soorten waren zoutwatervissen, die over lange tijd andere wateren veroverd hebben en er nieuwe generaties kleurrijke cichliden voortbrachten. Een speciale overlever dus.

Alle chichliden leggen eieren en kunnen onderverdeeld worden in twee groepen. De ene groep zal eieren leggen op een bepaalde ondergrond en de andere groep broedt de eieren uit in de mond. Sommige soorten zullen hun kroost al na enkel dagen achterlaten, andere kunnen maanden blijven en verlaten enkel wanneer het nageslacht vrij oud is.

Cichliden worden gevonden in uiteenlopende niet-tropische en tropische regio’s. In Amerika van zuidelijk Texas, door Central en Zuid-Amerika naar de noordelijke regio’s van Argentinië en zuidelijk Uruguay.

In het Afrikaanse continent vind je ze in het sub-Sahara gebied en Madagaskar, met uitschieters tot Israël en Syria of zuidelijk Indië en Sri Lanka. Er zijn ongeveer 2.000 soorten die gekend zijn en er worden er nog jaarlijks toegevoegd aan deze lijst.

Omdat het niet mogelijk is om alle soorten in detail te behandelen, zonder encyclopedische kennis, bespreken we op deze website enkel de meest voorkomende onder de aquariumliefhebbers alsook enkele minder gekende verrassingen.

Waarom cichliden houden?

Cichliden en dan vooral de Afrikaanse cichliden zijn zeer populair onder de hobbyisten, maar hoe komt dat? 

Dit is moeilijk te beantwoorden, aangezien iedereen een andere motivatie heeft, maar enkele dingen springen steeds in het oog wanneer je deze prachtige dieren ziet rondzwemmen in je tank:

De kleuren

Karaktervissen

Van nature zijn cichliden fascinerende wezens. Ze hebben robuuste sociale gedragingen en een enorme weelde aan sociale systemen, inclusief monogamie, polygamie en langdurige zorg voor de jongeren. De mannetjes, of soms beide, kunnen agressief territoriaal zijn. Ook communiceren ze via geluiden, chemicaliën en visuele manieren die dan nog eens verschillen tussen alle soorten. 

 Ze lijken ook meer aandachtig dan andere vissen en reageren op stimuli. Een hand tegen het glas houden kan vaak al genoeg zijn om een massale reactie van nieuwsgierige (of hongerige) cichliden teweeg te brengen. 

Met andere woorden: geen moment verveling.

 

Zijn cichliden makkelijk te houden?

Een vissoort met het karakter van een cichlide is prettig om naar te kijken en verveelt nooit, maar je moet wel weten waar je aan begint.

De natuurlijke territoriale en agressieve drang van verschillende soorten zorgt ervoor dat je niet zomaar 50 verschillende vissen in één tank kan droppen. Dat zorgt voor problemen en is eigenlijk onverantwoord. De ene soort wil in een grot broeden, de andere in open water. Sommigen hebben wat “me-time” nodig en willen even schuilen, …

Belangrijk is om je van te voren goed te informeren naar de verschillende soorten en niet meteen te hard van stapel loopt. Met veel geduld en kennis zal je aan een prachtige tank komen, wie wil sprinten zal struikelen.

Dat is één ding. Vervolgens moet je gaan kijken naar je aquarium zelf. Welke inrichting heb je nodig om je vissen een zo stressvrij (voor cichliden dan) bestaan te geven? Hoe groot moet je tank zijn? Welke filters heb je nodig?

Maar die dingen inzake aquariumbouw zijn vanzelfsprekend voor elke hobbyist. Er bestaan voldoende boeken en bronnen om je in te verdiepen om alles perfect te krijgen. 

Op gebied van ziektes moet je bij sommige soorten ook wel opletten. Het is echt belangrijk om elke nieuwe vis die je in je aquarium toevoegt voldoende tijd in quarantaine te geven, ook al heeft je leverancier dit al gedaan.

Scroll naar top