Hoe Zebra Cichliden kweken – beginner vriendelijk

Amatitlania nigrofasciata of beter gekend als de Zebra cichlide is de perfecte aquariumbewoner voor elke beginner. Buiten het feit dat deze omnivoor uit Midden- tot Zuid-Amerika makkelijk te onderhouden is, kan je er ook eenvoudig mee kweken.

Snelle aquarium check-up

Temperatuur: 25 – 28 graden Celcius

pH-waarde: 7 – 7.5 (min 6, max 8)

GH-waarde: 5 – 8

Inrichting: Agressieve soort, territoriaal, vooral bij het kweken. De grootte van de tank kan je beperken tot 120-150 liter, maar voorzie alleszins genoeg schuilplaatsen.

De zebra cichliden leggen eitjes in een grot en daar worden ze bewaakt door de moeder, terwijl het mannetje het omliggende territorium bewaakt.

Zorg zoals steeds voor een gesloten achterwand, voldoende beschutting (een omgekeerde bloempot met ingang is ideaal), zodat je extra stress vermijdt.

Kweken van Zebra cichliden: doodeenvoudig

Je herkent de vrouwtjes aan de oranje-gouden kleuren die aan de zijkanten hebben. Mannetjes hebben dit helemaal niet, dus dat maakt het allemaal nog wat handiger.

Mannetjes zijn ook iets groter en hebben vaak een bult op het hoofd.

Zebra cichliden kweken als koppels, 1 mannetje en 1 vrouwtje kan je dus eventueel apart nemen, speciaal voor de kweek.

Wanneer ze in het aquarium blijven, zullen ze zich agressiever gedragen tegenover soortgenoten, vooral mannetjes onder elkaar. 1 Mannetje wordt daarom aangeraden.

Het vrouwtje plaatste de eieren tegen de wand van de schuilplaats, waar ze na ongeveer 4 dagen uitkomen. De ouders zullen jongen die te ver weg zwemmen zelf terughalen en in de school plaatsen.

Zodra de jongen anderhalve à twee centimeter groot zijn, kan je ze weghalen voor verdere groei.

Ze hebben geen speciale voeding nodig, dus de gebruikelijke voeding voor omnivoren kan je gewoon blijven toedienen.

Plaats een reactie