Hoe verwijder je puntslakken uit je cichliden aquarium?

Op zich is het hebben van slakken in je tank niet echt een groot probleem. Het zijn natuurlijke opruimers die het overtollige voedsel graag verorberen. Echter is het niet leuk wanneer je zorgvuldig ingerichte aquarium enkele ongewenste bezoekers krijgt.

Methode 1: Plaats helena slakken in je tank

Anemtone helena slakken of de slaketende helena slak of gewoon de helena slak is een handig natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen puntslakken.

Helena slakken eten uitsluitend andere slakken, dus met wat geduld worden je puntslakken gewoon uitgeroeid.

  • Indien je aquarium helemaal vol zit, plaats dan ongeveer 10 helena slakken
  • Wanneer de puntslakken opgegeten zijn, zullen de helena slakken aan canibalisme doen
  • Verwijder de laatste helena slakken wanneer de plaag voorbij is (komen tevoorschijn tijdens het donker)

Methode 2: Flubenol

Flubenol 5% is een middel dat wordt gebruikt om wormen, hydra en slakken te bestrijden in het aquarium of in de vijver. Werkt snel, effectief en is veilig voor garnalen en vissen.

Flubenol is een kuur. Dit betekend dat de problemen niet perse in 1 keer voorbij zijn. U dient het middel 1 keer per 2 weken toe te voegen tot de problemen zijn verholpen. Na de 2e keer raden wij een dubbele dosering aan (geheel veilig) om de plaagdieren zeker te verwijderen.

Meer informatie: https://www.onlineaquariumspullen.nl/nl/onlineaquarium-spullen-flubenol-5.html

Voorkomen van puntslakken

Puntslakken kunnen op verschillende manieren in je aquarium komen: via nieuwe planten, eitjes op rotsen of objecten die in de tank geplaatst werden.

Het is zaak om de verdere uitbraak te vermijden, door ervoor te zorgen dat ze geen ideale leefomstandigheden hebben. De enige echte goede manier om te voorkomen dat er teveel ongewenste gasten in je aquarium kunnen groeien is er op letten dat je niet teveel voer geeft.

Het overgebleven voer blijft dan op de bodem liggen en vormt een ideaal buffet voor slakken en allerhande andere wezens.

Geef voedsel in kleinere hoeveelheden en dan zou het probleem onder controle moeten blijven.

Plaats een reactie