Hoe moet je nieuwe cichliden transporteren en acclimatiseren?

Een nieuw vriendje voor de bewoners van je aquarium? Altijd leuk, maar hoe transporteer je cichliden en hoe introduceer je ze in hun nieuwe omgeving?

Hoe transporteer je nieuwe cichliden?

Van de handelaar naar huis

Een professionele kweker of winkel zal je vissen altijd in gesloten plastic zakken afgeven. Deze zakken zijn ongeveer voor 1/3de gevuld met water en de rest wordt opgevuld met lucht of zelfs zuivere zuurstof.

Meestal zal het niet zo lang duren, maar de vissen kunnen ongeveer 12 uur overleven in deze plastic zak (hele lange rit dus).

Om de rit naar huis wat aangenamer te maken voor de vissen kan je best gebruik maken van een doos uit piepschuim (met deksel) waar de zak in geplaatst kan worden. Dit zorgt niet alleen voor een stabiel oppervlak, de temperatuur zal mooi gelijk blijven en de donkere omgeving kalmeert de cichlide.

Omdat ritten van de handelaar naar huis veelal kort zijn, is er maar heel zelden sprake van problemen bij het transport. Zolang je de zak niet nodeloos begint te schudden of nog erger – breekt – dan komt alles wel in orde.

Verhuis naar een ander aquarium

Wanneer je iemand een vis verkoopt of je wil er eentje geven aan iemand die enkele dorpen verderop woont, is er wat meer voorbereiding noodzakelijk.

Jij bent immers verantwoordelijk voor het correct afleveren van een gezonde vis. Daarom kan je best onderstaande stappen volgen.

 • Plan een periode van vasten in. Stop enkele dagen (2 à 4) voor het transport met het voeren van de vis. We willen niet dat de zak waarin hij getransporteerd wordt helemaal vol poep gaat zitten. Enkele dagen vasten is dus een sterke aanbeveling.
 • Neem voor het transport geen water uit het aquarium. In 90% van de gevallen moet je net wél water uit het aquarium nemen. In dit geval gaan we dit niet doen omdat we tijdens het transport niet willen dat water nog extra vuil wordt. In aquariumwater zal er altijd ammoniak en nitriet zitten, wat in een kleine omgeving te snel kan stijgen en dus de cichlide onnodig in vuil water zet. Behandeld water uit de kraan is de beste optie voor dit transport.
 • Plaats de vis eerst in een emmer, daarna in de zak. Het is soms noodzakelijk om verdovingsmiddelen te gebruiken tijdens het transport. Plaats de cichlide daarom eerst in een grotere emmer, met eventueel middel. Je zal ook merken dat hij nog steeds zal poepen, ook al waren er enkele dagen van vasten. Daarna plaats je hem in de zak met vers/behandeld water.
 • Neem één vis per zak. Het apart verpakken van je cichliden is absoluut de enige goede manier om dit aan te pakken. Probeer ook zakjes te nemen met een vierkante bodem, zodat kleinere vissen niet klem raken in de hoeken.

Een verzending via koerier

Wanneer je cichliden verzendt via een pakjesdienst moet je bovenstaande aanvullen met enkele extra maatregelen.

 • Begin met vasten.
 • Neem geen water uit het aquarium. Neem behandeld kraantjeswater
 • Plaats de vis eerst in een emmer evt met kalmerend middel. Laat ze 10 minuten kalmeren.
 • Plaats de vis in een plastic zak en doe er een tweede omheen. Schep 1/3de van de eerste zak vol water en probeer er zoveel mogelijk lucht bovenop te krijgen. Sluit alles zeer goed af. Vervolgens plaats je deze zak ondersteboven in een tweede zak, die je alweer goed afsluit. Zo voorkom je risico’s op scheuren tijdens het transport.
 • Plaats de zak(ken) in een doos uit piepschuim. Fixeer de zakken via compartimenten of met krantenpapier. Let op: het is niet de bedoeling om de zakken onder druk te zetten tijdens het fixeren, we willen enkel geen rollende bewegingen.
 • Plaats Heat Packs. Zeker tijdens de koude maanden zijn twee Heat Packs geen overbodige luxe in onze prachtige landen…
 • Plaats de piepschuim doos in een kartonnen verzenddoos. Deze zijn verkrijgbaar bij de pakjesdienst. Zorg ervoor dat de doos uit piepschuim niet gaat bewegen binnen de kartonnen doos.

Benodigd materiaal

Heat Packs

Zakken voor transport

Of gelijkaardig

Piepschuim doos

Of gelijkaardig

Cichliden introduceren aan hun nieuwe omgeving

In een bestaand aquarium

Om je reeds aanwezige vissen te beschermen raad ik je sterk aan om gebruik te maken van een quarantaine tank! We gaan ervan uit dat dit allemaal in orde is en overlopen hoe je nieuwe vissen moet introduceren.

 • Kalmeer de vissen in het aquarium door de lichten uit te doen. De donkere omgeving maakt ze rustiger en vermindert het risico op extra agressie tegenover de nieuwe vis.
 • Plaats de vis in de zak in het aquarium. Zo trekken we de temperatuur binnen de zak geleidelijk naar het niveau van het aquarium.
 • Open de zak in een emmer en voeg ongeveer dezelfde hoeveelheid water van het aquarium toe. Zo wordt de vis gewoon aan de samenstelling van het aquarium en worden eventuele kalmerende middelen uit het lichaam verwerkt. Een tiental minuutjes zou genoeg moeten zijn
 • Schep de vis uit de emmer en in het aquarium. Hou een oogje in het zeil voor plotse gebeurtenissen als agressie.

Opgelet: Meng het water van de transportzak niet in je aquarium.

Veelal worden vissen die langere transporten moeten doorstaan verdoofd, of wordt het water behandeld met producten die je niet in je natuurlijke biotoop wil terugvinden. Daarom ook dat we het water van de zak nooit gaan toevoegen aan het aquarium.

In een nieuw aquarium

Hier gelden dezelfde principes als bovenstaande, maar heb je geen quarantaine nodig.

Wel is het altijd opletten bij een nieuw aquarium dat je waarden correct zijn en het aquarium “geleefd” is. Dit wil zeggen dat je al minstens 2 weken aan het draaien bent en de gehaltes ammoniak, nitriet, nitraat en dus stikstof ideaal zijn. Ook zijn je PH en KH waardes al in orde voor je vissen toevoegt!

Plaats een reactie