Hoe Malawi cichliden kweken?

Als je zelf Lake Malawi cichliden wilt kweken, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk is het in de eerste plaats van belang dat je kweekt met gezonde ouderdieren. Een goed ingericht cichliden aquarium dat aan alle eisen voldoet is ook een must. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat water wat vers en rijk is aan zuurstof de voortplanting stimuleert. Lake Malawi cichliden kweken is een intrigerend gebeuren. Des te leuker is het om dit schouwspel van heel dichtbij mee te kunnen maken.

Lake Malawi cichliden hebben een territoriaal karakter. Zeker tijdens de broedperiode kunnen ze agressief reageren naar andere vissoorten. Zorg dragen voor voldoende schuilplaatsen is dus een aanrader. Dit kun je doen door het aquarium in te richten met voldoende rotsen en stenen. Lake Malawi cichliden kweken neemt bij elkaar ongeveer 4 weken in beslag. In deze periode legt het vrouwtje haar eitjes, worden ze door het mannetje bevrucht en vervolgens weer door de vrouwtjes vis grootgebracht.

Hoe gaat de voortplanting bij Lake Malawi cichliden in zijn werk?

Een volwassen Lake Malawi cichlide legt haar eitjes op een rots of steen. Nadat ze zijn klaargelegd door het vrouwtje, is het de beurt aan het mannetje om de eitjes te bevruchten. Als dat gebeurd is neemt de moedervis de eitjes in haar bek. Lake Malawi cichliden zijn zogenaamde “muilbroeders”. De eitjes die zich in de bek van de vis bevinden komen vrij snel uit. Al binnen enkele dagen veranderen de eieren in kleine visjes. Doorgaans krijgt een Malawi cichlide 30 tot circa 40 jongen per broed.

Nadat de eitjes zijn uitgekomen blijven de jonge visjes nog circa 21 dagen in de veilige bek van het moederdier. Na een maand vinden ze hun weg naar buiten en worden ze door hun moeder uitgespuugd. Dat wil echter niet zeggen dat de moedervis zich niet meer om haar kroost bekommert. Zodra er onraad of bedreiging is vinden de jonge visjes wederom hun weg naar de mond van de moeder. Dat geldt echter niet voor altijd. Na een bepaalde periode worden ze door hun moeder verlaten en moeten ze zichzelf zien te redden.

EXTRA VOORZICHTIGHEID IS NODIG BIJ POLYGAME CICHLIDEN

Wanneer het vrouwtje de eitjes in de mond heeft en een polygaam mannetje kan zijn driften niet meer bedwingen, dan zal het snel foutlopen. Wanneer je polygame cichliden in de tank hebt, is het aan te raden om het vrouwtje na twee weken mondbroeden over te brengen naar een aparte tank. Alternatief kan je ervoor zorgen dat er meerdere vrouwtjes per man aanwezig zijn om zijn aandacht af te leiden van de vis die reeds aan het mondbroeden is.

HOE GROOT MOET EEN KWEEKTANK ZIJN?

Dit hangt natuurlijk volledig af van de grootte van je cichliden. Het spreekt voor zich dat een vis van 30 cm meer ruimte nodig heeft dan een dwergcichlide bijvoorbeeld.

Over het algemeen gebruiken we kweektanken van om en bij de 100 liter, dit is ruim voldoende voor de meeste omstandigheden.

Nog op zoek naar een kweektank?

Jonge Lake Malawi cichliden kweken en in leven houden

Nadat de moedervis haar jongen heeft verlaten, zijn de visjes op zichzelf aangewezen. Zeker als jouw aquarium ook nog plaats biedt aan andere vissen, kan dit een behoorlijke opgave zijn. Ze kunnen worden aangevallen of zelfs opgegeten door andere vissen. Zorg er daarom voor dat er voldoende schuilplaatsen beschikbaar zijn. Dat kun je doen door stenen en rotsen op de juiste manier te plaatsen. De kleine visjes kunnen zich dan makkelijker terugtrekken als er gevaar dreigt. Doe je dit niet, dan kan het voorkomen dat je niet veel exemplaren overhoudt van je eigen kweek. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het moederdier én haar jongen in een apart bassin te plaatsen.

De jonge cichliden eten precies hetzelfde als de oudere dieren. Echter is het wel raadzaam om levend aas te voeren dat klein van formaat is. Hierbij kun je denken aan kleine wormpjes, maar ook pekelkreeft is goede voeding. Deze kun je overigens eenvoudig zelf kweken. Kleine dingen voeren hoef je maar een aantal weken te doen. Daarna eten de jonge Lake Malawi cichliden ook groter voedsel zoals bijvoorbeeld garnalen of cyclops.

Heeft de moedervis extra zorg nodig tijdens de broedperiode?

Nee, in principe heeft het moederdier geen extra of specifieke verzorging nodig ten tijde van de broed. Houdt er rekening mee dat de moedervis tijdens deze periode niets eet. Dat is in totaal 4 weken. Het is dus normaal dat de Lake Malawi cichlide wat in gewicht afneemt. Eventueel kun je er na deze periode voor kiezen om het moederdier wat extra bij te voeren. Hierbij kun je denken aan cichliden voeding in de vorm van zwarte muggenlarven uit de diepvries, kreeftachtigen of andere schaaldieren. Ook wat extra algen is in de meeste gevallen een aanrader. Wil je zelf Lake Malawi cichliden kweken? Lees dan ook onze informatieve blogs over de meest voorkomende ziekten bij deze tropische vissen en aan welke eisen het cichliden aquarium moet kunnen voldoen.

Niet forceren, laat de natuur z’n gang gaan

Net als elk ander dier hebben cichliden een eigen wil en werken ze volgens een evolutionaire logica die we slechts gedeeltelijk kunnen begrijpen. Hoewel er zeker dingen zijn die je kunt doen om je cichliden aan te moedigen om te broeden, zul je uiteindelijk geduld en toewijding moeten hebben. Het kan dagen, weken of maanden duren om bevruchte eieren te produceren. Beschouw dit als een kans om je innerlijke stoïcijn te vinden, te doen wat je kunt om de juiste omstandigheden te creëren en de rest aan moeder natuur over te laten.

VOORzie DE IDEALE VERHOUDING VAN MANNEN TOT VROUWEN

Over het algemeen doen cichliden het beter als er meer vrouwtjes dan mannetjes zijn. Dit is met name het geval vanwege de agressieve persoonlijkheid van de meeste Afrikaanse cichliden. Niet alleen zullen mannetjes minder agressief naar elkaar zijn, maar ze zullen ook minder reden hebben om vrouwtjes voortdurend lastig te vallen voor het broeden. Over het algemeen betekent een overvloed aan vrouwtjes een rustigere omgeving, wat ook beter is voor het stressniveau van de moeders.

WEET HOE JE EEN BROEDEND VROUW KAN HERKENNEN

Vooral als je overweegt om je broedende vrouwtjes te verplaatsen, wil je die met bevruchte eieren in hun mond kunnen herkennen. Over het algemeen is een uitstulping onder de mond een duidelijk teken en je zult ook enkele gedragsveranderingen opmerken. Vrouwtjes verstoppen zich bijvoorbeeld vaak en worden minder sociaal tijdens het broeden, en eten ook minder of helemaal niets.

WEET OF JE BROEDERS MOET VERHUIZEN OF NIET

Een van de grootste obstakels bij het fokken van Afrikaanse cichliden kunnen gestresste moeders zijn. De meeste Afrikaanse cichliden zijn muilbroeders en houden hun bevruchte kroost in hun mond totdat ze beginnen uit te komen. Als de moeder gestrest raakt, bestaat de mogelijkheid dat ze ze inslikt of te vroeg uitspuugt, en dat betekent het gevaar van de ongeboren jongen .

Om dit te voorkomen, kun je proberen haar op haar gemak te houden; de vraag is, zou ze zich meer op haar gemak voelen in haar eigen omgeving, of naar haar eigen aparte tank worden verplaatst? De algemene regel hier is dat als de normale omgeving stressvol is, vooral als er een verscheidenheid aan andere vissen is, het een goed idee kan zijn om haar te verplaatsen, maar alleen als de tank waarschijnlijk meer stressvol is dan de matige stress van te verhuizen.

IS ER GEVAAR WANNEER JE HET VROUWTJE VERPLAATST?

Ja, je zorgt uiteraard voor extra stress wat ervoor kan zorgen dat ze de eitjes inslikt of uitspuugt. Verplaatsen die je dus best alleen wanneer je merkt dat ze echt te vaak lastig gevallen wordt door een driftig mannetje of er teveel gevaar is vanwege andere vissen.

Enkele dingen om op te letten:

  • Verplaats het vrouwtje pas wanneer de ze ongeveer 2 weken aan het broeden is
  • Zorg ervoor dat je ze niet uit het water tilt tijdens het verplaatsen (gebruik een pot of wat dan ook om ze onder water te vangen en breng die dan naar de nieuwe tank)
  • Een kweekbak mag niet te klein zijn (minstens 50cm breedte)

CREER DE IDEALE WATEROMSTANDIGHEDEN.

Je cichliden broeden het meest waarschijnlijk wanneer ze zich veilig en comfortabel voelen, en dit betekent dat ze de ideale watercondities hebben. Hoewel er enkele variaties zijn per soort, die je zeker moet onderzoeken, betekent dit in het algemeen een water-pH van 8 en een temperatuur van ongeveer 24-26 graden.

Een ander ding dat je kan doen om het ideale kweekwater te creëren, is het water sneller dan normaal te verversen. Je kunt elke week maar liefst de helft van het water verversen, en al dit gezonde water zal de voortplantingsinstincten van de cichliden stimuleren.

VERBERGPLAATSEN ZIJN belangrijk VOOR ZOWEL MOEDERS ALS BABY’S.

Over het algemeen doen cichliden het veel beter met een groot aantal stenen en planten om zichtlijnen te doorbreken en agressie te verminderen. In het geval van fokken is dit echter nog belangrijker, omdat vrouwtjes zich tijdens het broeden zullen willen verstoppen, en als baby’s (of jongen) eenmaal zijn uitgekomen, zullen ze een schuilplaats nodig hebben om niet te worden opgegeten door andere vissen.

Er zijn verschillende methoden om nieuwe jongeren te verwelkomen

Met de eerste methode kun je het vrouwtje in de hoofdtank laten en haar de jongen op natuurlijke wijze laten uitspugen. Hoe minder andere volwassen vissen in het aquarium en hoe meer schuilplaatsen, hoe groter de overlevingskansen van de jongen.

Onthoud dat het aan jou is om deze voorwaarden te bieden om de overlevingskansen te vergroten. Deze methode is de meest natuurlijke, maar de kans dat de jongen overleven is klein. Bovendien zorgt deze methode voor meer stress voor het vrouwtje omdat ze zich moet verdedigen tegen andere vissen die haar kroost willen opeten.

Een tweede methode is om het vrouwtje uit de hoofdtank te verwijderen en haar over te brengen naar een onbewoonde tank. Daar kan ze de jongen vrijlaten als ze er klaar voor is, zonder bang te hoeven zijn dat ze door andere vissen worden opgegeten. Met deze methode kan je de meeste van hen redden en de stress voor het vrouwtje verminderen. Na het betreden van de tank kan het vrouwtje de nakomelingen uitspugen en door het aquarium laten dwalen.

Dat zou ze een tijdje kunnen doen totdat ze voelt dat de jongeren het wel aankunnen. Het is zeldzaam dat een vrouwtje ze opeet, maar dit kan af en toe gebeuren. Het is een goed idee om haar te verwijderen nadat ze heeft gespuugd en haar terug te brengen naar de woontank om weer op krachten te komen. Dan kun je jonge exemplaren in hun apart aquarium houden zonder je zorgen te maken dat je ze kwijtraakt aan andere grotere vissen.

De derde methode is om de jongen uit het vrouwtje te persen. Knijpen houdt in dat je het vrouwtje vangt en haar overbrengt naar een emmer die voor de helft gevuld is met water uit de tank.

Dit wordt in de “groothandel” vaak gebruikt in combinatie met een tumbler.

  • Houd ze voorzichtig in de palm van je hand onder water.
  • Zorg ervoor dat je haar kieuwen niet bedekt.
  • Open voorzichtig haar mond met een fijn hulpmiddel zoals een tandenstoker of potlood die op haar onderlip drukt.

Hierdoor kunnen de jongen ontsnappen uit de mond en in de emmer. Je kan controleren of de meeste zich buiten de mond van het vrouwtje bevinden door haar uit het water te tillen en in haar mond te kijken. Intens licht kan je helpen beter te zien.

Nadat de jongen zijn vertrokken, is het het beste om het vrouwtje terug te brengen naar een apart aquarium om te herstellen. Dit knijpen gaat het beste nadat het vrouwtje ze minstens twee weken in haar mond heeft gehouden. Op deze manier komen de eieren uit en zijn de jongeren genoeg gegroeid om voor zichzelf te zorgen.

Plaats een reactie