Hoe je aquarium inrichten voor Zuid- en Centraal- Amerikaanse, Malawi en Tanganyika cichliden

Cichliden zijn enkele van de meest populaire en fascinerende van alle tropische zoetwatervissen. Ze zijn te vinden van Zuid- en Midden-Amerika (zelfs in Noord-Amerika) tot Afrika, Madagaskar, India en zelfs in Iran. Ze variëren in vorm van Angelfish en Discus tot Cyprichromis, Frontosa en Pike cichliden, en variëren in grootte van slechts 3 cm tot 90 cm lang.

Cichliden zijn te vinden in elke kleur van geel, oranje, rood, blauw, zwart, roze, wit, gestreept en zelfs een combinatie van regenboogkleuren allemaal op één vis. Ze staan ​​bekend om de manier waarop ze hun jongen beschermen en de meesten zullen vlak voor je in het huisaquarium broeden.

Opzetten voor Zuid-Amerikanen


De habitats van Zuid-Amerikaanse cichliden kunnen worden gegeneraliseerd naar die uit het stroomgebied van de Amazone. De wateren van de Amazone zijn over het algemeen zacht en zuur, met een lage pH, en zijn vaak bruin van kleur door uit hout gedrenkte tannines en bladeren van het bladerdak.

Hier gebruiken cichliden veel verschillende voedingstechnieken, van het eten van algen en plantaardig materiaal tot ongewervelde waterdieren tot het eten van andere vissen. Grootte varieert van minuscule Biotoecus en Apistogramma tot Cichla, waarbij Cichla temensis waarschijnlijk de grootste cichlide ter wereld is. Zuid-Amerikaanse cichlidesoorten zijn onder meer Angelfish, Discus, Oscars, Geophagus, Severums, Uaru, Rams, Acaras, Pike cichlids en Apistogramma.

Apistogramma en Rams kunnen worden gehouden in aquaria van slechts 60 cm lang, maar de andere zijn groot en verdienen een aquarium van minimaal 1,20 meter of idealiter een aquarium van 1,80 meter lang. Aquaria van 60 cm zijn ok met luchtaangedreven sponsfilters of kleine interne stroomfilters, maar aquaria van 1,20 meter lang en groter zijn het beste met een of twee externe stroomfilters. Kies een thermofilter om het water van binnenuit het filter te verwarmen, of een robuuste verwarmer in een beschermende behuizing, want Oscars kunnen destructief zijn.

Als verlichting kan je gebruiken wat bij het aquarium geleverd werd, kleurverbeterende lampen om rode en blauwe kleuren naar voren te brengen of u kunt gaan voor het natuurlijke effect met LED-spotverlichting, waarbij het zonlicht wordt nagebootst dat door het bladerdak van de Amazone flikkert. Subtiele verlichting kan vaak een subtiele kleuring naar voren brengen. Zeer felle verlichting kan de verkleuring van de vissen uitwassen.

Decor


Zand en hout zijn aan de orde van de dag voor de meeste cichliden uit de Amazone. Er groeien maar weinig planten in de Amazone-rivier zelf vanwege het zeer zure water en het lage mineraalgehalte, samen met het met tannine besmeurde water dat het licht vermindert. Severums en Uaru zullen planten eten, en Oscars zullen ze vernietigen, dus laat ze helemaal weg, probeer tropische waterlelies of drijvende planten, of gebruik kunstmatige planten. Kunstplanten voor reptielen kunnen er effectief uitzien in aquaria met Amazone-thema, omdat ze van bovenaf kunnen worden opgehangen om het bladerdak van het bos te simuleren.

Leg eerst een laag fijn zand op de bodem, zoals Swell Aquarium Silver sand, en leg daarna moeras op de bodem. Hoge veenhouten takken kunnen rechtop worden geplaatst om boomstammen te simuleren, en discussen of maanvissen kunnen ze gebruiken als paaiplaatsen. Bladeren kunnen worden toegevoegd voor nog meer jungle-effect.

Midden-Amerikaanse cichliden


De rivieren in Midden-Amerika contrasteren met de Amazone doordat ze over het algemeen helder, rotsachtig, snelstromend zijn en een hoge pH hebben. Veel Centraal-Amerikaanse cichlidesoorten zijn ook te vinden in grote meren, wederom met hard, alkalisch water en steenachtige bodems.

Populaire Centraal-Amerikaanse cichliden zijn onder meer Convicts, Firemouths, Jack Dempseys, Jaguar cichlids en Midas cichlids. De meeste zijn middelgroot, groot of zeer groot en kunnen agressief en territoriaal zijn, vooral tijdens het fokken. Firemouths en Convicts hebben een aquarium van ten minste 90 cm nodig, terwijl de anderen het beste zijn in een aquarium 150 cm of groter.

Midden-Amerikaanse cichliden hebben goed gefilterd, goed zuurstofrijk water nodig, dus zorg voor grote interne krachtfilters of grote externe krachtfilters, vooral voor de grotere soorten. Midas cichliden en hun familieleden kunnen zeer destructief zijn, dus gebruik een verwarmer in een beschermhoes of een thermofilter. Centraal-Amerikaanse cichliden zijn vruchtbare kwekers als ze eenmaal zijn gekoppeld, dus wees voorbereid met een spons om over de filterinlaat te plaatsen (om te voorkomen dat de jongen worden aangezogen) of maak een reservetank.

Verlichting kan helder zijn met een enigszins blauwe tint om het blauwe, mineraalrijke water van Midden-Amerika na te bootsen.

Decor


Gebruik grote rotsen, kiezels, grof grind en zand om een ​​Midden-Amerikaanse rivier of meer na te bootsen, en omdat ze van hard water houden, kun je een op kalksteen gebaseerde rots gebruiken om het water te bufferen. Centrals zullen de rotsen gebruiken om territoria te creëren en zich voort te planten, dus zorg ervoor dat er aan beide uiteinden van het aquarium geschikte locaties zijn voor meer dan één paar vissen.

Levende planten worden gegeten en vernietigd, dus laat ze helemaal weg of gebruik kunstmatige planten.

Opzetten voor Malawi cichliden


Malawi cichliden zijn de meest populaire Afrikaanse cichliden, met hun felgele en blauwe kleur die een grote aantrekkingskracht heeft op zoetwateraquaristen die hunkeren naar die kleuren of een zee-look. Het Malawimeer is een enorme binnenzee met zoet water en vult de kloof die achterbleef toen de aardkorst uit elkaar scheurde als gevolg van tektonische plaatactiviteit. Het resultaat is een hard water, zeer diep, rotsachtig meer vol kleurrijke cichliden die nergens anders op aarde leven.

Malawische cichliden verschillen van de meeste van de bovengenoemde soorten omdat ze niet-paarvormende mondbroeders zijn. Dit betekent dat wanneer ze paaien, het vrouwtje de eieren oppakt en ze de resulterende jongen in haar mond houdt voordat ze deze tussen de rotsen loslaat.

Malawische cichliden kunnen ook erg agressief en territoriaal zijn, maar dit kan worden vermeden door genoeg vissen in de tank te plaatsen, zodat één vis niet de hele tank kan overnemen. Dit betekent ook dat een cichlidentank uit Malawi een indrukwekkend zicht kan zijn, vol met felgekleurde, zeer actieve vissen.

Populaire Malawi cichliden zijn onder andere Labidochromis caeruleus, Melanochromis auratus, Metriaclima estherae en Aulonocara spp (Pauwen.) De meeste bereiken een maximale totale lengte van 15 cm.

Veel vis betekent veel afval, dus de tank moet groot zijn (minimaal 90 cm lang) en zeer goed gefilterd. Gebruik externe power filter (s) samen met een uitstromer voor extra beluchting en bescherm de verwarmer tegen vallende stenen. In gebieden met zacht water moet een geschikte pH-buffer of Cichlid-mineraalzout worden gebruikt.

Verlichting moet blauwe tinten hebben om dat diepwatermeer te repliceren. Maritieme spectrumverlichting is de ideale keuze en zelfs zeer helder licht kan worden gebruikt om algengroei op de rotsen te stimuleren, waarop de herbivore mbuna zal grazen.

Decor


Vul een hoge, diepe tank met grote rotsen om het rotsachtige meer te simuleren. Kunstmatige rotsen kunnen worden gebruikt om een ​​zeer rotsachtige uitstraling te krijgen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het gewicht. Gebruik slechts één soort rots voor continuïteit en stapel om het maximale aantal grotten en schuilplaatsen te maken. Vrouwtjes, jongen en ondergeschikte mannetjes zullen ze gebruiken om zich in te verstoppen. Kalksteenrotsen kunnen worden gebruikt om de pH te bufferen en het water hard en alkalisch te houden.

Gebruik voor substraat fijn zand zoals Swell Aquarium Silver zand of zeezand zoals Caribsea. Mariene substraten geven de tank een maritieme uitstraling en bufferen het water. Laat levende planten weg, want ze maken geen deel uit van de rotsachtige habitat in de natuur en je herbivore cichliden zullen ze opeten.

Cichliden uit het Tanganyikameer

Uitgebreid artikel over de opbouw en inrichting van een aquarium voor Tanganyika cichliden vind je hier:


In één oogopslag lijkt het Tanganyikameer erg op het Malawimeer: ​​diep, rotsachtig en met zeer hard water. Tanganyika wordt weer bevolkt met endemische cichliden, waarvan sommige muilbroeders (zoals Tropheus en Frontosa), andere paarvormende substraat-broeders (zoals Neolamprologus pulcher) of grot-broeders zijn (kleine schelpcichliden). Tanganyika cichliden zijn eveneens bekend omwille van hun vele speciale vormen, maten en soorten voeding.

Tropheus moet worden gehouden zoals Malawi mbuna, maar andere Tanganyika cichliden moeten ruimte krijgen om een ​​territorium te maken en te paren. Fairy cichliden zijn enkele van de gemakkelijkste van alle cichliden om te kweken, en opeenvolgende generaties jongen zullen de ouders helpen om de jongen groot te brengen in een uitgebreide familiegroep.

Populaire soorten zijn onder meer Frontosa, Tropheus, Neolamprologus leleupi, Julidochromis, Neolamprologus pulcher (brichardi,) en Neolamprologus ocellatus. De meeste kunnen worden gehouden in aquaria van 90 cm lang of groter, met uitzondering van Frontosa, die vanwege hun grote volwassen formaat een bak van minimaal 1,5 meter nodig heeft.

Filtratie en beluchting moeten erg goed zijn, aangezien het water van het Tanganyikameer erg zuiver is. De herbivore Tropheus moet ook speciaal voedsel krijgen om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Gebruik blauwe maritieme verlichting om het diepblauwe water van het Tanganyikameer na te bootsen.

Decor


Het decor zou hetzelfde moeten zijn als voor een tank in een rotsachtig Malawi-meer, tenzij er zandbewonende soorten worden gehouden die minder rotsen en meer open stukken zand nodig hebben.

Een algemene cichlidentank opzetten


Veel cichlidenbakken zijn een mengsel van verschillende soorten cichliden (community), dus hier zijn enkele algemene tips.

De ideale omgeving verschilt soms erg sterk van soort tot soort. Lees daarom goed na wat de verwachtingen zijn per soort en maak op basis van die gegevens een lijst op met compatibele cichliden voor je community tank.

De meeste cichliden zijn territoriaal en de meeste cichliden graven, dus zorg voor een diep laagsubstraat met korrels die klein genoeg zijn om in de mond van de cichlide te passen.

Leg eerst stenen en hout en dan grind, zodat ze bij het graven geen rotswerk ondermijnen. Probeer ten minste één grot per cichlide te voorzien, want dit zorgt voor ruimte voor onderduikende mannetjes of lastiggevallen vrouwtjes om te ontsnappen.

Zorg voor veel schuilplaatsen in verschillende gebieden, van verschillende afmetingen en van verschillende materialen, zodat elke cichlide zijn eigen plek kan kiezen om dekking te zoeken of om in te broeden. De meeste cichliden zijn niet plantvriendelijk, dus gebruik kunstplanten of vervang ze vaak.

Cichliden zijn rommelig, vooral grote cichliden, dus gebruik altijd krachtige filtratie, voer regelmatig waterverversingen uit en gebruik het grootste aquarium dat u kunt herbergen. Lengte en breedte zijn belangrijker voor territoriale cichliden dan tankhoogte.

Plaats een reactie