Hoe een aquarium inrichten voor Malawi cichliden?

Een Lake Malawi cichlide aquarium moet aan een aantal eisen kunnen voldoen. Dat geldt niet alleen voor de inrichting, maar ook voor de belichting, de standplaats en de waterkwaliteit. Alleen op deze manier kun je de natuurlijk leefomgeving van de Lake Malawi cichlide nabootsen. Uiteindelijk resulteert dit in gezonde tropische vissen met de meest prachtige kleuren. Daarnaast heb je met een goed ingericht aquarium het meeste kans op voortplanting. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een Lake Malawi aquarium en welke eisen deze cichlide daaraan stelt. Natuurlijk voorzien we je ook van een aantal praktische tips.

Een apart aquarium voor Lake Malawi cichliden?

Ja, dat is een aanrader. Zeker omdat Lake Malawi’s nogal territoriaal gedrag kunnen vertonen. Niet alleen onder elkaar, maar ook tegen andere vissen. Zeker tijdens de broedperiode kun je te maken krijgen met onderlinge agressie. Wil je jouw Lake Malawi’s toch samen met andere vissoorten houden? Laat je dan vooraf goed informeren. Zorg er in elk geval voor dat je een ras kiest dat minder dominant is dan de Lake Malawi cichlide zelf.

Algemene eisen en tips voor een Lake Malawi aquarium

Des te beter je jouw aquarium afstemt op de behoefte van deze speciale vissen, des te gezonder (en mooier) jouw Lake Malawi cichliden blijven. Daarvoor moet het bassin wel aan een aantal eisen kunnen voldoen. We hebben de meest belangrijke vereisten voor een Lake Malawi cichlide aquarium voor je op een rij gezet.

Aquarium inhoud: Lake Malawi cichliden kun je het beste houden in een aquarium dat ruimte biedt aan minimaal 400 liter water. Heb je de mogelijkheden, kies dan voor een inhoud van 600 liter. Zo kun je nog meer variëren met open zwemruimtes, kleine rotspartijen en stenen. De Lake Malawi hecht veel waarde aan schuilplaatsen. Een ruim aquarium verdient dus altijd de voorkeur als je zelf Lake Malawi cichliden wilt houden.

Waterkwaliteit en temperatuur: vooral de PH-waarde in het cichliden aquarium moet aan een aantal eisen voldoen. Voor Lake Malawi’s is de PH ideaal als deze schommelt tussen 7 en 8. De waarde mag in elk geval nooit hoger liggen dan 8.5. Het is tevens belangrijk om het water elke 14 dagen voor ⅓ van schoon water te voorzien. Zo houdt je de waterkwaliteit optimaal en voorkom je bacteriën en ziekten. De temperatuur van het water in het Lake Malawi aquarium is ideaal als deze varieert van 23-28 C.

Aquarium verlichting: Lake Malawi cichliden geven de voorkeur aan donkere schuilplaatsen. Ze houden daarom niet van felle verlichting. Zwak schemerlicht is meer dan voldoende voor deze tropisch vissoort.

Achterwand: net zoals je kiest voor zwakke verlichting, is ook een donkere achterwand belangrijk bij een aquarium voor Lake Malawi cichliden. De ruimtes tussen de stenen en rotsen worden daardoor nog donkerder en veiliger voor de vissen. Je kunt tevens kiezen voor donker gekleurde kiezelstenen om de bodem mee te kunnen bedekken.

Aquariumplanten: in de natuurlijke leefomgeving van de Lake Malawi cichliden komt geen tot weinig begroeiing voor. In het Malawimeer zelf groeit vrijwel alleen de Valisneria. Deze keuze kun je ook maken voor jouw aquarium. Kies je toch voor andere waterplanten, dan is de kans op uitgraven zeer groot.

Lees ook:

De inrichting van jouw Lake Malawi aquarium

De inrichting van het aquarium is belangrijk als je zelf Lake Malawi cichliden wilt houden. Zo moet de verlichting niet te fel zijn en heb je vaak aan één lichtpunt genoeg. Ook een donkere achterwand en bodembedekking zijn een aanrader. De ruimtes tussen de rotsen die je plaatst worden op deze manier nog donkerder. Daarmee bied je jouw vissen een veilige en aangename schuilplaats. Natuurlijk moet je ook een aantal open ruimtes behouden. Dat is direct de reden waarom de inhoud van een Lake Malawi cichlide aquarium tussen de 400-600 liter moet liggen. Wil je naast het inrichten van het aquarium ook weten wat je het beste kunt voeren? Lees dan ons artikel over voeding voor Lake Malawi cichliden.

Plaats een reactie