Het beste voer van de beste merken voor cichliden

Cichliden hebben een uniek scala aan voedingsbehoeften op basis van de soort, die een bepaalde variëteit voedsel nodig heeft.

In dit artikel gaan we verder in op wat cichliden in de natuur eten en wat hun precieze behoeften zijn. Daarna gaan we nog verder in op de absolute topmerken. Maak gebruik van de inhoudsopgave om snel naar een onderdeel te gaan.


WAT ETEN CICHLIDEN IN HET WILD?


Afrikaanse (en andere) cichliden eten van nature een verscheidenheid aan verschillende soorten voedsel op basis van het precieze ecosysteem waarin ze leven.

De meeste soorten zijn alleseters en eten zowel plantaardig materiaal als vlees – zoals andere vissen, insecten, larven, enzovoort.

Er zijn echter ook herbivoren en carnivoren in de cichliden familie.


CARNIVOREN


Jack Dempseys, Oscars, Afrikaanse vlinders en Jaguar cichliden zijn allemaal carnivoren die het erg goed doen met insecten, vissen en schaaldieren.

Ze hebben een kort spijsverteringskanaal dat bedoeld is om vetrijk en eiwitrijk voedsel af te breken, geen vezelrijke dingen zoals tarwe en maïs – twee ingrediënten die vaak worden aangetroffen in cichlidenvoedsel.

Deze cichliden eten gewoonlijk:

 • Insecten
 • Kleinere vis
 • Schaaldieren – zoals artemia
 • Bloedwormen
 • Insectenlarven
 • Andere kleine wormen


HERBIVOREN


Aan de andere kant van het spectrum, als je enkele van de herbivore soorten in het wild zou zien, zoals Tropheus en Mbuna, zou je ze gelukkig zien leven van waterplanten, biofilm en algen.

Het zijn grazers met lange darmkanalen die voedingsstoffen kunnen opnemen uit voedingsmiddelen met een lager vet- en eiwitgehalte.

Herbivore cichliden eten doorgaans:

 • Algen
 • Eendekroos
 • Anacharis
 • Java-varen


OMNIVOREN


Ten slotte zijn de meeste cichliden alleseters – althans tot op zekere hoogte.

Angelfish, pauwen, Electric yellows en firemouths zijn voorbeelden van omnivoren, en als je een van deze jongens hebt, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat ze zo ongeveer alles eten dat niet sterker is dan henzelf: planten of dieren.

Hun spijsverteringskanaal ligt ergens tussen dat van de herbivoor en de carnivoor, dus ze verwerken de meeste voedingsmiddelen redelijk gemakkelijk.

Alleseters eten zo ongeveer alles wat op beide lijsten staat voor het carnivoor- en omnivoordieet.

thorichthys meeki beste voeding voor cichliden


WAT MOET U UW CICHLIDEN THUIS VOEDEN?


De grote vraag wordt dus: wat moet je Afrikaanse cichliden thuis voeren? Je kunt niet even je eigen achtertuin ingaan om wat levend voer te scheppen en het naar binnen te brengen voor bijvoorbeeld je Mbuna’s.

Maar er zijn tal van voedingsmiddelen op de markt.

Ze zijn echter niet allemaal wat ze zijn, maar daarom bekijken we de belangrijkste keuzes hieronder.

HET BELANG VAN DE JUISTE VOEDING VOOR UW CICHLID


We bekijken zodadelijk de verschillende soorten voedsel waarmee je je cichlide kunt voeren, maar eerst wilde ik het belang van goede voeding voor je cichlide benadrukken.

Veel van de voedingsmiddelen waarvoor u reclame ziet voor cichliden, zitten vol met dingen die we vulstoffen noemen – voornamelijk maïs, soja, aardappel, rijst, tarwe en soortgelijke granen en zetmelen die een opgeblazen gevoel veroorzaken zonder enige echte voedingswaarde te bieden.

Deze worden gebruikt in voedingsmiddelen – voor katten, honden, mensen en vissen – omdat ze een goedkope manier zijn om voedselbronnen om te zetten in een groter aantal calorieën zonder duur vlees toe te voegen.

En net zoals chips, gezoete gebakken goederen en andere vormen van junkfood verschrikkelijk zijn voor mensen, werken deze vulstoffen als junkfood voor vissen. Het vult ze snel, maar gaat verloren.

En veroorzaakt in veel gevallen gezondheidsproblemen die verder gaan dan alleen constipatie en een opgeblazen gevoel.

Zorg ervoor dat u het voedsel dat u voor uw vissen koopt grondig bestudeert om er zeker van te zijn dat ze niet veel of, indien mogelijk geen, van deze nutteloze caloriebommen bevatten.

WAT KUNT U UW CICHLID VOEDEN UIT DE KEUKEN?


Voordat we echter ingaan op het op de markt gebrachte voedsel, laten we even kijken naar andere dingen die u uw cichlide kunt geven voor een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Mijn eerste opmerking is dat alle groenten en fruit of iets anders fijngehakt moeten worden, volledig gepeld, enzovoort. Een alternatief is om dingen samen te mengen om een ​​”ijslolly” voor uw vissen te maken door de ingrediënten in een ijsblokjesbakje te bevriezen.

Enkele van de voedingsmiddelen die u uw vissen kunt voeren, zijn onder meer:

 • Broccoli
 • Spinazie
 • Erwten
 • Komkommers
 • Beperkte gehakte / versnipperde garnalen
 • Beperkte gehakte krab


Zorg er wel voor dat het voedsel dat u aan uw cichliden geeft, overeenkomt met hun dieet. En bied het alleen af ​​en toe als traktatie en aanvullend voedsel aan – in plaats van elke dag als basis voor hun maaltijden.

Afgezien van deze dingen kun je ook gevriesdroogd voedsel kopen, alsook eetbare waterplanten in je aquarium huisvesten. Er zijn er veel die ze met plezier zullen eten, waardoor vezels en aanvullende voedingsstoffen worden toegevoegd aan het hoofdbestanddeel van het visvoer dat u ze op regelmatige voertijden geeft.


HOE VAAK VOEDT U CICHLIDEN?


Over die voedertijden gesproken, de meeste experts raden aan om ze twee tot drie keer per dag te voeren.

Als je ze in het begin drie keer per dag voedt en ze er minder dan hongerig uitzien als de volgende voedertijd aanbreekt, moet je het terugbrengen tot slechts twee keer per dag.

HOEVEEL ETEN CICHLIDEN?


De algemene vuistregel bij het voeren van vissen is: geef ze ongeveer de hoeveelheid voedsel die overeenkomt met de grootte van hun oogbollen, of hoeveel ze binnen 1 tot 2 minuten gestaag kunnen eten.

Als u ziet dat voedsel niet wordt opgegeten, moet u het overtollige voedsel onmiddellijk verwijderen om problemen met overvoeding te voorkomen.

Overvoeding kan op een aantal manieren gevaarlijk zijn voor vissen, met name dat bedorven voedsel ammoniak produceert, wat giftig is voor uw vissen, en te veel eten kan uw vissen ziek maken, net als bij mensen.

Obstipatie – die veel voorkomt bij zetmeelrijke voedingsmiddelen gemaakt met tarwe en vulstoffen – kan op korte termijn ongemak veroorzaken en op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen.

SOORTEN CICHLID-VOEDSEL

PELLETS VOOR CICHLIDEN


Pellets – een van de twee meest voorkomende soorten visvoer – worden voornamelijk gemaakt van tarwe, soja, maïs, et cetera. Als u deze pellets wilt gebruiken, zorg er dan voor dat u eerst de vlees- en eiwitingrediënten en de zetmeelrijke ingrediënten verderop in de lijst vindt.

VLOKKENVOER VOOR CICHLIDEN


Cichlidevlokken zijn de andere meest voorkomende voedselsoort voor vissen. Deze zijn vergelijkbaar met pellets omdat ze meestal van vulstoffen zijn gemaakt.

Ik moet nog een goede cichlidenvlok vinden die ik zou aanbevelen, omdat de aard van het voedsel bijna altijd tarwe en soja vereist.

BEVROREN EN LEVEND VOEDSEL CICHLIDE VOEDSEL


Bevroren en levend voedsel voor cichliden omvat meestal artemia, garnalen, krabben, kreeft, rivierkreeften, larven en andere wormen.

Als ze bevroren zijn, moeten ze worden ontdooid voordat ze aan uw vissen worden gevoerd, neem dus alleen de hoeveelheid die u nodig heeft bij een bepaalde voeding, aangezien opnieuw ingevroren voedsel bacteriën en ziekten kan bevatten.

BEVROREN CICHLIDVOEDSEL


Gevriesdroogd voedsel is meestal een geweldige optie voor snacks en lekkernijen voor je cichliden. Dingen zoals muggenlarven en andere insectenlarven, artemia en soortgelijke beestjes doen het goed in deze vorm.

Vriesdrogen helpt ook om te voorkomen dat ziektes en microben in uw aquarium terechtkomen.

GELVOEDSEL VOOR CICHLIDEN


Het beste basisvoedsel voor cichliden is de gelvoedseloptie. Deze komen in poedervorm. Je mengt het poeder samen met heet water en laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast – of zoals aangegeven – voor voedingen voor de komende dagen.

SPIRULINA EN ZEEWIER


Een leuk aanvullend voer voor je cichlide is een spirulina- of zeevruchtenwafel.

Deze zijn gemaakt van plantaardig materiaal en zijn een uitstekende keuze voor uw herbivore kleine cichliden die gedijen op algen.

HOE HET BESTE VISVOER VOOR CICHLIDEN TE KIEZEN


Er zijn een paar specifieke dingen waar u rekening mee moet houden als u op zoek gaat naar het beste voedsel voor Afrikaanse cichliden.

VERMIJD VULMIDDELEN


Vulstoffen bestaan ​​uit maïs, tarwe, aardappelen, soja en soortgelijke granen en zetmeel.

Als het iets is dat je een opgeblazen en smerig gevoel geeft nadat je er een beetje van hebt gegeten, moet je het niet aan je vissen voeren.

Je vissen hebben niet de geavanceerde spijsvertering die wij hebben – en we kunnen deze voedingsmiddelen nauwelijks verteren!

Zorg er dus voor dat alles wat je koopt voor je cichliden deze ingrediënten op zijn minst een aantal stappen lager op de lijst heeft of helemaal is verdwenen.

cichliden voeding kiezen


ZORG ERVOOR DAT HET VOOR DE JUISTE SOORT CICHLIDE IS


Een enorm belangrijke factor de waarde van een bepaald voer voor uw specifieke vis beïnvloedt, is of het al dan niet is ontworpen voor het spijsverteringskanaal van uw vis.

Als je geschubde vriendjes herbivoren zijn, mogen ze geen voedsel op basis van insecten eten.

Als ze carnivoren zijn, zouden ze vlezige traktaties en voeding moeten krijgen in plaats van algenwafels.

Alleseters kunnen een van beide een hoofdbestanddeel hebben, maar moeten een balans hebben met zowel het hoge vleesproteïnegehalte als het voedsel met een hoog plantaardig gehalte.

GA VOOR MERKEN DIE ANDERE AQUARISTEN VERTROUWEN


Ten slotte, als je nieuw bent, wil je zeker weten dat je kiest voor merken die andere hobbyisten vertrouwen.

Sommige merken bestaan ​​al heel lang, maar hebben al jaren niet meer geïnnoveerd. Anderen zijn nieuw maar effenen de weg op gezonde nieuwe manieren.

Enkele vertrouwde merken zijn:

 • Hikari
 • New Life Spectrum
 • Tetra
 • Aqueon
 • Fluval


BEOORDELINGEN VAN HET BESTE CICHLID-VOEDSEL


Nu we hebben gesproken over de manieren waarop cichliden van nature in het wild eten, de soorten cichlidenformules die je kunt kopen, wat het beste voor hen is en hoe vaak je je cichlide moet voeren, kunnen we -eindelijk- de beste bekijken: voedsel voor de mooiste kleuren en van de hoogste kwaliteit.

HOE WE HET BESTE CICHLIDE VOER KIEZEN


Een van de belangrijkste dingen die ik zoek in voedsel voor wat dan ook – van mensen tot cavia’s – is van welke ingrediënten het recept is gemaakt. Omdat cichliden de kruimelige vulstoffen zoals tarwe, maïs en soja niet nodig hebben, probeer ik alleen voedingsmiddelen voor te stellen die weinig of geen van deze ingrediënten bevatten.

Dit betekende dat mijn zoektocht vrij beperkt was. Bijna alles wat ik recenseerde, zat vol met rotzooi. Veel van de meest populaire merken gebruiken tarwe als eerste ingrediënt in het voedsel.

Ik verdiepte me in review na review, klantcommentaar na klantcommentaar, totdat ik eindelijk een paar verspreide kwaliteitskeuzes vond voor cichliden natuurlijk kleurversterkend voedsel dat ik mijn eigen cichliden zou willen geven en daarom aan jou zou aanbevelen.

Hier is die beperkte, maar hopelijk nuttige lijst.

BESTE VOER VOOR HERBIVOREN / OMNIVOREN

De duidelijke winnaar voor het beste voedsel in het algemeen om aan je herbivore en omnivore cichliden te geven, maar met name Mbuna’s zullen profiteren van het vegetarische profiel van deze topvoeding.

Ik zocht hoog en laag voor een echt vegetarisch voedsel voor Mbuna’s, maar het was een aartsmoeilijke zoektocht. Dus toen ik deze optie tegenkwam, was ik verrukt.

Repashy Super Green gelvoer voorziet niet alleen in de behoefte van herbivoren, het is ook bovengemiddeld hoogwaardig voer.

Hier is de samenstelling:

 • Type: Gel
 • Ideaal voor: herbivoren en alleseters
 • Vulstoffen: geen
 • Ruw eiwit: minimaal 40%
 • Ruw vet: minimaal 8%
 • Ruwe vezels: maximaal 8%
 • Vochtigheid: maximaal 8%
 • As: maximaal 12%


Met een profiel van spirulina-algen, chlorella, erwtenproteïne-isolaat, rijstproteïneconcentraat, alfalfa, lijnzaad, zeewier en andere voedingsrijke ingrediënten, is het echt een fantastische optie.

Voor herbivoren is dit basisvoedsel de juiste voedingsoptie, vooral in combinatie met eetbare planten, spirulina en zeewierwafels en soortgelijke lekkernijen zal uw plantminnende cichlide gelukkig en gezond blijven.

ONS VERDICT OVER REPASHY SUPERGREEN GEL FOOD


Dit is niet alleen een geweldig gelvoer, wat betekent dat er geen overbodig vullende stoffen zijn, maar het is ook een gezonde optie als het beste Mbuna-voer en als optie voor andere herbivoren.

En aangezien er geen junkfood-elementen zijn, is het ook een geweldige optie voor alleseters die graag zullen genieten van aanvullende supplementen om hun dieet af te ronden.

Over het algemeen kun je met dit gelvoer niet fout gaan, zolang je het maar goed bereidt.

BESTE GEVRIESDROOGDE SNACK CARNIVOREN & OMNIVOREN

Omnivore en carnivore cichliden hebben wat extra smakelijke eiwittraktaties nodig. En muggenlarven zijn een goede manier om die extra proteïne-boost in hun dieet te krijgen op een manier die ze geweldig zullen vinden.

Tetra gevriesdroogde BloodWorms zijn de juiste manier om het te doen.

Ze zijn gevriesdroogd, wat betekent dat de gifstoffen en parasieten worden vernietigd en dat ze een tijdje goed blijven.

Cichliden houden van deze dingen en zwemmen vaak in een “feeding frenzy” wanneer deze aan de tank worden toegevoegd.

Ze zijn afkomstig van een van de meest vertrouwde merken in de wereld wat betreft houden van vissen, en omdat ze een insectenlarve zijn, hebben ze geen van de onnodige, ongezonde vulstoffen zoals veel van de andere lekkernijen die er zijn.

Hier is de samenstelling:

 • Type: Gevriesdroogde lekkernijen
 • Geschikt voor: alleseters en carnivoren
 • Vulstoffen: zeer beperkt
 • Ruw eiwit: minimaal 53%
 • Ruw vet: minimaal 2%
 • Ruwe vezels: maximaal 19,5%
 • Vocht: maximaal 4,5%
 • Ash: niet gespecificeerd


In het wild aten cichliden insectenlarven zoals deze. Thuis doen ze graag hetzelfde. Onthoud gewoon dat bloedwormen een aanvullend voedsel zijn en geen hoofdbestanddeel.

ONS VERDICT OVER TETRA BLOODWORM FREEZE GEDROOGDE BEHANDELINGEN


Voor een snelle, gemakkelijke manier om je cichliden een boost van eiwitten en vezels te geven, is de Tetra Bloodworms-behandeling de juiste keuze.

Ze zijn gezond, blijven lang goed, bevatten een minimum aan vulstoffen en zorgen voor een snelle, gemakkelijke aanvulling van voedingsstoffen.

Bovendien zijn cichliden er dol op.

Zorg ervoor dat u deze slechts een paar keer per week als aanvullend voedsel gebruikt – waarschijnlijk niet meer dan twee of drie keer per week – en niet als hoofdvoedsel.

BESTE PELLETS VOOR CICHLIDEN

Wie op zoek is naar pellets die redelijk gezond zijn voor uw cichlide, hoeft niet verder te zoeken dan de variëteit Omega One Super Color Cichlid small pellets.

Deze zijn superklein – dus vooral het beste voor kleine cichliden, niet voor grote – en ze zinken half weg om je cichliden te bereiken op hun zwemniveau.

Hier is de samenstelling:

 • Type: Pellets
 • Beste voor: kleine zwemmers / feeders op gemiddeld niveau – alleen omnivoren en carnivoren
 • Vulstoffen: beperkt
 • Ruw eiwit: minimaal 38%
 • Ruw vet: minimaal 11%
 • Ruwe vezels: maximaal 2%
 • Vochtigheid: maximaal 8,5%
 • As: maximaal 8%


Het merendeel van de ingrediënten in de Omega One Super Color Cichlid-pellets zijn gezonde dingen voor je cichlid. De eerste zijn hele zalm, hele garnalen en heilbot. Van daaruit krijg je die tarwe en gluten, maar de rest van de ingrediënten voegt wat kleurversterkende voedingsstoffen toe van verse kelp en hele krill.

Er zit hier minder zetmeel in, dus er zit ook minder as in je water.

Het merk Omega One staat erom bekend om te gaan met de behoeften van tropische vissen met rijk voedsel van omega 3 en omega-vetzuren 6, en de cichlidenpellets vormen daarop geen uitzondering.

Bovendien helpen deze van nature voorkomende ingrediënten de kleur van uw vissen een boost te geven en tegelijkertijd het immuunsysteem van de vis te verbeteren door elke dag te eten.

ONS VERDICT OVER OMEGA ONE SUPER COLOR CICHLID KLEINE PELLETS


Interessant is dat bij het lezen van recensies van andere aquarium houders, ik een groot verschil zag tussen het feit dat deze “te groot” en “veel te klein” zijn voor de verschillende cichliden die mensen houden.

Ik kan niets bewijzen, maar ik kan me voorstellen dat het grootste deel van de minachting is dat mensen twee verschillende pellets van het Omega One-merk krijgen en beoordelen op dezelfde maat alsof ze hetzelfde zijn.

Er waren ook minachtende opmerkingen over hoeveel de pellets zinken en niet zinken, wat me ook doet geloven dat er enkele gebruikersfouten waren.

Anders, voor mij, zijn de vissen er over het algemeen dol op, ze vertroebelen de tank niet, en ze helpen echt, en zijn waarschijnlijk het beste voedsel voor het verbeteren van de kleur van cichliden.

Dus als je de pelletroute wilt gaan, zijn deze waarschijnlijk de beste keuze, aangezien ze in ieder geval minder tarwe en vulstoffen hebben dan vergelijkbare producten – d.w.z. minder zetmeel en meer echt voedsel voor je vissen.

BESTE WAFER VOOR CICHLIDEN

Er zijn verschillende lekkernijen die je cichliden lekker zullen vinden. De Northfin Food Kelp Wafers zijn echter een speciale traktatie die is ontworpen met het oog op cichliden en soortgelijke vissen.

Ze gebruiken alleen eiwitten van de hoogste kwaliteit en vermijden kunstmatige pigmenten en hormonen in hun formule – in tegenstelling tot zoveel andere concurrerende producten.

Hier is de samenstelling:

 • Type: Wafel-traktatie
 • Geschikt voor: alleseters en carnivoren
 • Vulstoffen: beperkt
 • Ruw eiwit: minimaal 33%
 • Ruw vet: minimaal 4%
 • Ruwe vezels: maximaal 5%
 • Vochtigheid: maximaal 9%
 • As: maximaal 12%


Deze in Canada gemaakte kelpwafels voegen wat smakelijke voeding toe aan het dieet van uw vissen. Laat ze vallen en kijk hoe ze naar het niveau zinken waar je cichliden normaal gesproken zwemmen.

Ze zijn gemaakt van gecertificeerde biologische kelp als hoofdingrediënt, samen met Antarctische krill, haringmeel en spirulina voor een uitgebalanceerde traktatie waar vissen dol op zijn.

ONS VERDICT OVER NORTHFIN FOOD KELP-WAFELS


Hoewel deze enkele vulstoffen bevatten – het zijn in feite koekjes voor je vissen – bevatten ze verreweg meer hoogwaardige, voedzame ingrediënten dan vulstof.

Ze gebruiken zelfs ongelooflijk hoogwaardige, biologische kelp, Antarctische krill, haring en andere fantastische ingrediënten die de kleur van je cichliden een boost zullen geven en ze gelukkiger maken.

Ze zijn een geweldig aanvullend voer om een ​​paar keer per week aan het dieet van je Afrikaanse cichliden toe te voegen.

Plaats een reactie