Fluval FX4 Externe Filter Review – Het pittige kleine broertje van de FX6!

Fluval staat bekend als een van de toonaangevende merken op de markt vanwege zijn hoogwaardige producten. De Fluval FX4 en de FX6 zijn uiterst populaire externe filters onder aquaristen, maar is dat ook terecht?

Afrikaanse cichliden vereisen aardig wat filter-power. Neem om zeker te zijn je tankinhoud minimaal maal 2. Bijvoorbeeld: een tank van 200 liter -> minimaal filter die 400/uur aankan. Aquarium van 1000 liter -> filter van minstens 2000 liter/uur, etc.

Kan de Fluval FX4 dit aan en hoe is hij in het gebruik en onderhoud? Je leest het hier.

Richtprijs van de Fluval FX4

 • Fluval FX4 aan €330 via bol.com

Prijzen vervanging elementen

 • Fluval fx4/6 karbon filter pads 2st € 27.99 via bol.com
 • Fluval fx4/6 fijnfilter pads 3st € 25.99 via bol.com
 • Fluval fx4/6 schuimstofpatronen 3st €39.02 via bol.com

Wat wordt er geleverd bij de Fluval Fx4

Wanneer u de verpakking van de Fluval FX4 opent zult een ruim assortiment aan onderdelen zien, maar dat hoeft u geen zorgen te baren. Het opzetten is ongelooflijk eenvoudig. Hier is alles wat je gaat krijgen

 • Smart Pump (voert automatisch lucht af en zorgt ervoor dat deze altijd zo efficiënt mogelijk werkt).
 • 2 stapelbare manden.
 • Mechanische, biologische en chemische filtermedia.
 • Lekvrije kleppen.
 • Telescopische zeef tegen verstopping.
 • Multi-directionele uitgangsmonden (die geweldig zijn om u te helpen bij het regelen van het debiet).
 • Utility-klep en afvoerslang.
 • Rubberen voeten
 • Een aansluitpoort waarmee u de Fluval Fx Gravel Vac eenvoudig kunt bevestigen.

Zoals u kunt zien, heeft de Fluval Fx4 veel geweldige functies die inbegrepen zijn. Maar wat betekent het allemaal? Hier zijn enkele van de belangrijkste vragen beantwoord.

Wat is het Fluval Fx4-debiet?

De Fluval FX4 kan 2650 liter water per uur pompen. Als u een cichliden aquarium heeft, wilt u dat het filter tot bijna drie keer zoveel water in het aquarium kan circuleren.

Maar laat dit je niet afschrikken als je een kleinere tank hebt. De verhoogde circulatie in uw tank helpt alleen maar om hem schoner te maken. Vooral bij Afrikaanse cichliden is goede filtratie een must. Je tankinhoud minstens maal twee is echt geen overbodige luxe.

Hoe de stroomsnelheid te vertragen

Als je van plan bent om dit in een kleinere tank te doen (ik zou niet kleiner gaan dan 200 liter), dan moet je misschien de stroomsnelheid verlagen, afhankelijk van de vis. Gelukkig zijn er een paar dingen die u kunt doen.

Maak gebruik van de AquaStop ventielen

Door het AquaStop-ventiel met de Klik & Klaar-technologie is een snelle ingebruikname en lekvrij onderhoud mogelijk. De ventielen kunnen worden gedraaid en staan onder een hoek van 45 graden voor gemakkelijke positionering. De waterstroom kan met deze ventielen worden geregeld, zonder dat dit de motor beschadigt.

Richt de uitvoer naar de zijkanten

Een van de gemakkelijkste dingen die u kunt doen, is de uitstroomopeningen in een hoek plaatsen zodat ze tegen het glas stromen. Dit is wat ik doe in mijn tank en het vertraagt ​​de stroomsnelheid behoorlijk. Het is een eenvoudige oplossing en het kost u geen geld.

Voeg een sproeibalk toe

Dit is een van de beste opties en het is ook ongelooflijk goedkoop als je er zelf een maakt uit PVC. Door een sproeistaaf toe te voegen, wordt de stroom verdund van een of twee sterke stromen naar meerdere zwakkere stromen. Sproeibalken zijn ook handig om het wateroppervlak in beweging te houden.

Wat is de minimale tankmaat waarvoor u deze moet gebruiken?

Deze tank is geschikt voor aquaria tot 1000 liter groot, maar als u een kleinere tank heeft, vraagt ​​u zich misschien af ​​of deze geschikt voor u is. Het hangt allemaal af van de vis die je hebt en hoe creatief je bereid bent te worden.

Deze filter zou goed zijn voor elk aquarium met minimum 285 liter en als je de juiste vis hebt, zou je hem kunnen gebruiken in een aquarium zo klein als 200 liter.

Het is duidelijk dat de sleutel voor het geluk van uw vissen het debiet zal zijn. Sommige cichliden houden bijvoorbeeld niet van een sterke stroom, dus als je dit dan gebruikt in een tank van 200 liter zal je zelf het debiet moeten aanpassen (zoals met een sproeibalk).

Wat maakt de Fluval Fx4 zo geweldig?

De FX4 is een prachtig stukje technologie, dat vele mogelijkheden met een mooi design en lange levensduur combineert. Hier zijn enkele van de beste functies en de echte redenen waarom u deze gaat gebruiken.

 • Fluval FX4 aan €330 via bol.com

De filtermedia

De manier waarop de Fluval Fx4 is gemaakt, houdt in dat er 5 filtratiefasen in zitten. Er is mechanische filtratie aan de buitenkant waar water doorheen stroomt en eventueel vuil verwijdert. En daarna passeert het de biologische media. En tot slot heb je de mogelijkheid om een ​​of andere chemische filtratie aan de onderkant van de filter toe te voegen.

(Je wilt altijd dat chemische filtratie de laatste is, omdat dit degene is die het vaakst moet worden vervangen, en als je het aan het einde zet, blijft het langer schoner.)

Wanneer je de filter opent, zul je merken dat er wat extra ruimte is voor meer filtermedia, dus wat je wilt toevoegen hangt echt van jou af. Ik zou meer Biomax-media aanbevelen (het is jammer dat er niet meer bij de tank is geleverd). Of mogelijk een ammoniakverwijderaar of waterpoetsmiddel.

De zelfprimer

Een van de beste onderdelen van de Fluval Fx4 en wat hem onderscheidt van de meeste andere filters, is de zelfaanzuigende werking. In plaats van dit ding zelf te primen, zal het alles voor je regelen. Verlaag uw werklast nog meer!

(Als u een filter niet primet voordat u hem gebruikt, kan dit ertoe leiden dat de motor doorbrandt.)

Met de FX4 hoef je hem alleen maar met water te vullen voordat je hem aanzet en dan is hij klaar om te gaan. Daarna is het een soort set and forget, want de slimme pomptechnologie zorgt voor de rest.

Hoewel het geweldig is dat de pomp zich elke 12 uur opnieuw aanpast, moet u wel controleren hoe laat dit gebeurt. Het bijstellen is nogal luidruchtig, dus je wordt er wakker van als het op het verkeerde moment gebeurt.

Als u nog nooit een zelfregelende filter heeft gehad, hoeft u zich geen zorgen te maken als deze aanslaat. De eerste keer dat het gebeurt, kan het behoorlijk zenuwslopend zijn, maar het duurt maar een paar minuten.

Wanneer dit gebeurt, hoort u uw filter stoppen en starten, omdat het ervoor zorgt dat alle lucht in het filter wordt afgevoerd. Dit duurt slechts 2 minuten.

De Purge / Utility-klep

Een andere geweldige functie van deze filter is de ontluchtingsklep. U zult niet alleen de Fluval Fx Gravel Vac eraan kunnen bevestigen, maar het maakt het ook een stuk gemakkelijker om water te verversen.

In plaats van dat u emmers water langzaam over en weer moet sleuren wanneer u de tank leegt, kunt u gewoon een slang aansluiten op de waterkraan en deze naar uw tuin of waar dan ook laten lopen waar u het water kwijt kunt raken.

Als u van plan bent om de hulpklep te gebruiken om uw tank te legen, zorg er dan voor dat u eerst uw filter uitzet. En dan hoef je alleen maar de zwaartekracht de rest te laten doen.

Hoe ziet de Fluval FX4 er uit?

De unit is mooi en compact, en hij is gemaakt om in aquariumstandaarden en kleine ruimtes te passen. De exacte afmetingen zijn 33 x 37 x 34,5 cm, dus als u niet zeker weet of u voldoende ruimte heeft, is het de moeite waard om dit nogmaals te controleren.

En hoewel u niet veel naar het filter zult kijken, ziet het er uitzonderlijk mooi uit. Het heeft een professionele uitstraling en hoewel geen enkel filter het middelpunt van een huis zal zijn, zal het er goed in passen als het te zien is.

Hoe gemakkelijk is de Fluval Fx4 te onderhouden?

Het onderhouden en schoonmaken van de Fluval Fx4 is ook ongelooflijk eenvoudig. Om in het filter te komen hoeft u slechts 8 schroefklemmen los te draaien om het deksel eraf te halen.

Zodra het deksel eraf is, trekt u twee rode hendels aan weerszijden van de filtermanden omhoog, waarna u al het filtermedium eruit kunt trekken om het indien nodig te vervangen en schoon te maken.

Als je bij de eigenlijke pomp wilt komen, heb je een kruiskopschroevendraaier nodig. Om bij de pomp te komen hoef je alleen maar 3 schroeven te verwijderen. Zodra de schroeven eruit zijn, trekt u deze gewoon weg en komt u bij het filter. Zorg ervoor dat u de afdichtring niet kwijtraakt!

(En natuurlijk wil je dat de container eerst leeg is, anders beschadig je de pomp.)

De filter is gemaakt met het oog op onderhoudsgemak, dus u hoeft niets moeilijks, arbeidsintensief of tijdrovend te doen. En hij heeft zelfs een draaiknop die aangeeft wanneer onderhoud van het apparaat nodig is!

 • Fluval FX4 aan €330 via bol.com

Is het opstarten en samenstellen van de Fluval Fx4 eenvoudig?


Volledig in lijn met de “easy use, great results” filosofie van Fluval is ook de FX4 bijzonder makkelijk op te bouwen en op te starten. De filter wordt uiteraard geleverd met uiterst gedetailleerde instructies!

Deze instructies zijn zo eenvoudig dat zelfs als u nog nooit een filter heeft ingesteld, u zich als een professional voelt die het doet.

Het moeilijkste deel van het opzetten van de Fluval Fx4 zijn de inlaat- en uitlaatbuizen. Als ze te lang zijn, moet je ze op de juiste maat knippen.

Zorg ervoor dat u van tevoren goed controleert waar u ze gaat knippen, want het laatste wat u nodig heeft, is dat u ze te kort afsnijdt.

Maar afgezien daarvan kan de installatie niet eenvoudiger zijn.

Opstarten in enkele eenvoudige stappen:

 • Pak alle media uit en was ze in geconditioneerd leidingwater.
 • Plaats de onderste opvangbak in het filter en voeg de media toe, plaats vervolgens de bovenste en vul deze met media. Zodra u dit heeft gedaan, gebruikt u de rode hendels om ze op hun plaats te vergrendelen.
 • Voeg water toe aan de canister en sluit het deksel.
 • Bevestig de inlaat- en uitlaatbuizen en plaats ze vervolgens in uw tank. Als u op dit punt van plan bent een sproeibalk te gebruiken, moet u deze ook aan het uiteinde van de uitlaatbuis toevoegen.
 • Zodra u dit heeft gedaan, is uw filter klaar voor gebruik! Zorg er wel voor dat u de stapsgewijze instructies volgt die bij het filter worden geleverd!

Hoe luidruchtig is de FX4?

Ook al spreken we over een vrij grote externe filter, zult u toch versteld staan van het weinige geluid dat geproduceerd wordt. De enige keer dat hij veel lawaai gaat maken, is wanneer hij zichzelf elke 12 uur ontdoet van lucht. Wanneer dit echter gebeurt, komt het meeste geluid uit uw tank, niet uit de filter zelf.

Hoewel het niet doodstil zal zijn vanwege de krachtige filter, is het toch stil genoeg dat het in uw huis niet opvalt. Wanneer dit in een meubel geplaatst wordt zou de geluidsoverlast miniem moeten zijn.

Fluval Fx4 Canister Filter Review Samenvatting

Nu de Fluval Fx4-opvangfilter is beoordeeld, zou u een goed beeld moeten hebben van wat u gaat kopen. Het is voor het grootste deel een solide apparaat waar u blij mee zult zijn! Hier is een korte samenvatting van de belangrijkste punten.

 • De stroomsnelheid op de Fluval Fx4 is erg krachtig, dus als je van plan bent hem toe te voegen aan een aquarium met een vis die van een langzame stroom houdt, moet je hem aanpassen. Er zijn een aantal manieren waarop u dit kunt doen, bijvoorbeeld door het onder een hoek tegen de zijkanten van de tank te plaatsen, een filterspons aan de sproeiers te bevestigen, een sproeibalk toe te voegen en de uitvoerklep iets te sluiten.
 • Hoewel deze tank geschikt is voor aquaria tot 1000 liter, kunt u hem op een tank van slechts 200 liter plaatsen.
 • De self primer-functie is uniek en vereist minder inspanning van uw kant.
 • De purge utility-klep is ook een geweldige manier om het water verversen een stuk gemakkelijker te maken.
 • Het onderhoud van de Fluval FX4 is leuk en gemakkelijk, het enige moeilijke deel is om bij de pomp zelf te komen, waarvoor u een schroevendraaier moet gebruiken.
 • Iedereen kan de Fluval Fx4 installeren en als u nog nooit een filterbus heeft geïnstalleerd, wordt deze geleverd met eenvoudige instructies om u te laten zien hoe.
 • Zorg er bij het installeren van de Fluval FX4 voor dat u de in- en uitvoerslangen niet te kort afsnijdt, anders moet u er meer kopen.
 • De FX4 kan behoorlijk luidruchtig zijn als hij lucht uit zichzelf ontlucht. Dit gebeurt echter slechts ongeveer 2 minuten per 12 uur. Daarom is het misschien een goed idee om hem niet in je slaapkamer te bewaren, of minstens om de tijdstippen goed te reguleren.
 • Fluval FX4 aan €330 via bol.com

Plaats een reactie