De kleinste afrikaanse cichliden

Wanneer je aan Afrikaanse cichliden denkt, denk je vooral aan de middelgrote tot grote, felgekleurde vissen. Deze worden het vaakst gehouden door aquaristen.

Feit is echter dat de grootte van de tank die je nodig hebt sterk wordt beïnvloed door de grootte van de soort(en) die je kiest.

Wie compacter wil gaan of eerst wat ervaring wil opdoen als aquarist, kan beter beginnen met kleine cichliden. Veelal wordt er dan geopteerd voor dwergcichliden, maar vandaag nemen we een kijkje bij de kleinste Afrikaanse cichliden.

Meer informatie over apistogramma (dwergcichliden) kan je hier lezen, de link opent in een nieuw tabblad.

De kleinste Afrikaanse cichliden voor kleinere aquaria

Neolamprologus multifasciatus

Door Pmalkowski – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4143217

Een kleine baarssoort, met een zeer glanzende basiskleur. Versierd met veel kleine, dunne, lichtbruine verticale strepen, met kleine blauwachtige patronen op de vinnen.

De geslachten zijn moeilijk te onderscheiden.

Het wordt beschouwd als een van de kleinste Afrikaanse cichliden ter wereld, met een afmeting van 5 cm.

Een belangrijk kenmerk is dat ze in grote familiegemeenschappen leven. Tussen de 50-100 liter tanks kunnen 10 tot 15 exemplaren bevatten. Ze planten zich ook zeer goed voort in gevangenschap.

Zeer belangrijk is om voldoende slakkenhuizen te voorzien. Dit zijn bijvoorbeeld grondig gedesinfecteerde lege slakkenhuizen, of gekocht bij de lokale viswinkel. Hun water moet sterk worden gefilterd om ervoor te zorgen dat het schoon is en vrij van afbraakproducten.

Ze kunnen samen met cichliden van vergelijkbare grootte en kaliber in een gemeenschapstank, maar dit zal hun territoriale instincten stimuleren.

Neolamprologus similis

Door Melanochromis – Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5036678

Deze zeer kleine vis groeit tot een maximale lengte van 5 cm. Het is koperrood met verticale witte strepen die langs zijn lichaam lopen. Hoewel vrouwtjes iets kleiner zijn dan hun mannelijke tegenhangers, zijn ze erg moeilijk visueel te onderscheiden.

Deze soort kan met succes worden gehouden in een tank van slechts 50 liter. Deze maat is echter slechts voldoende om één paar te houden. Als je een kolonie wilt, moet je groter nemen.

Ze zijn gemakkelijk alleen en met andere individuen te houden, maar het is belangrijk om ze niet te mengen met soorten groter dan 10 cm, en alleen met andere schelpbewoners wanneer hun territorium goed wordt afgebakend door rotsen, keien en planten.

Lamprologus signatus

Bron: https://www.fishipedia.fr/fr/poissons/neolamprologus-signatus

Dit zijn echt opzichtige dwergcichliden uit het Tanganyikameer.

Terwijl volwassen mannetjes tot 6 cm lang kunnen worden, kunnen vrouwtjes maximaal 4 cm worden.

Net als Neolamprologus similis, kunnen met succes in een aquarium van 50 liter worden gehouden, maar aangezien mannetjes agressiever zijn, is het raadzaam om één mannetje met meerdere vrouwtjes te houden.

Ze kunnen samenleven met andere soorten, maar alleen met vergelijkbare kalibers, met behoud van voldoende ruimte.

Neolamprologus brevis

Neolamprologus brevis is een schelpbewonende cichlide afkomstig uit het Tanganyikameer.

Als ze jong zijn, is het moeilijk om onderscheid te maken tussen de geslachten, maar volwassen mannetjes kunnen uiteindelijk groeien tot 6 cm, terwijl hun vrouwelijke tegenhangers iets minder dan 4 cm zijn.

Ze kunnen in een aquarium van 50 liter worden gehouden. Het koppelen van meer dan één vrouwtje aan een mannetje kan agressie tussen mannetjes verminderen.

Lamprologus ocellatus

Het is een zeer rustige en intelligente soort, waardoor het erg populair is bij aquaristen.

Hun maximale grootte is 6 cm, waardoor ze in een tank van 50 liter kunnen leven.

Het zijn geen agressieve soorten, maar ze zijn erg beschermend voor hun territorium en de schelpen die daar liggen. Hierdoor is het al gebeurd dat ze de hand van de aquarist aanvallen.

Houd ze niet bij agressieve cichliden die groter zijn dan zijzelf, omdat ze vaak het slachtoffer zijn van pesterijen.

Het is ook de moeite waard om aquariumgenoten uit hun natuurlijke omgeving te kiezen.

Neolamprologus Brichardi

Lichtbruin lichaam met duidelijk zichtbare schubben. Er is ook een donkere vlek achter de goudgele vlek op de achterkant van het kieuwdeksel. De rand van de vinnen is blauwachtig wit. De lange basale rug- en staartvinnen zijn langwerpig, eindigend in een punt bij mannen en minder ontwikkeld bij vrouwen.

Hun grootte varieert van 7 tot 9 cm, afhankelijk van het geslacht, wat resulteert in een tank van 55-75 liter om te leven.

Op zichzelf of in combinatie met andere soorten zijn ze gemakkelijk te houden.

Neolamprologus Leleupi

Door Mario Rubio García – originally posted to Flickr as Neolamprologus leleupi, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4735347

Zijn vorm is vergelijkbaar met die van de Julidochromis. Zijn vinnen zijn hetzelfde felgeel als zijn lichaam; de dorsale rand is een iets donkerdere tint. De basis van de rugvin is lang, de ventrale en staartvinnen zijn iets langwerpig. De staartvin is breed.

Het is erg moeilijk om de geslachten te onderscheiden, omdat ze geen bijzonder opvallende, duidelijke verschillen vertonen.

Ze groeien tot een maximale grootte van 10 cm, wat de grootste lichaamslengte op deze lijst is.

De aankoop van een tank van 200 liter is het minimum om aan hun ruimtevereisten te voldoen.

Het is gemakkelijk om ze te houden, zowel als enkele soort als in combinatie met andere cichliden, omdat het zeer goedaardige en rustige vissen zijn. Hij zal echter zijn territorium beschermen.

Slotwoord

Als je een beginnende aquarist bent die overweegt een kleinere tank te nemen en kleinere vissen te houden, hopen we dat een van de hierboven genoemde vissen je zullen interesseren.

Ze zijn gemakkelijk te houden en vereisen slechts een beetje aandacht, maar de manier waarop ze eruit zien maakt dat goed.

Voordat je exemplaren koopt, is het echter essentieel om goed geïnformeerd te zijn, niet alleen over hun associatie, maar ook over de aquariumuitrusting die nodig is om de juiste omgeving te bieden.