De basisprincipes van een cichliden tank

Cichliden zijn een diverse groep vissen. Voornamelijk gedifferentieerd per regio, zijn er honderden cichlidesoorten beschikbaar voor hobbyisten om te houden en te kweken. Voordat u besluit om wat cichliden mee naar huis te nemen, is het essentieel om uw onderzoek te doen naar hun waterkwaliteitsparameters, ruimtevereisten, omgevingsontwerp, bezettingsdichtheid, kweekmethoden, voedingsgedrag en dieet. Er is geen “één regel” voor alle cichlidesoorten!

Lees ook:

Waterkwaliteitsparameters


Omdat cichliden uit zoveel verschillende regio’s komen, zijn er veel beperkingen voor het mengen van soorten op basis van alleen de waterkwaliteit. Afhankelijk van uw soort en hun regio heeft u mogelijk zacht, zuur water of meer basisch, hard water nodig. Veel eigenaren van cichliden beginnen met RO of omgekeerd osmosewater, omdat het hen de mogelijkheid geeft om hun bronwater meer te manipuleren, vooral voor zure, zacht water tanks.

Ruimtevereisten


Cichliden zijn er in veel verschillende maten, maar denk niet dat kleinere vissen minder ruimte nodig hebben! Sommige soorten cichliden kunnen zeer agressief zijn ten opzichte van zaken zoals territorium, schuilplaatsen, broedruimte, partners en voedsel. Veel eigenaren van cichliden zouden een grotere tank moeten overwegen dan nodig is bij het mengen van meerdere soorten. Doe eerst uw onderzoek voor soorten met strikte bezettingsdichtheid. Als het je eerste keer is dat je cichliden houdt, blijf dan bij de gemakkelijke, minder agressieve soorten.

Ontwerp van de omgeving


Bij het ontwerpen van uw aquarium is het verleidelijk om wat u aantrekkelijk vindt, niet uw vissen, te bouwen. Probeer de hele levenscyclus van uw beoogde soort in overweging te nemen. Welk type omgeving lijkt het meest op hun natuurlijke omgeving? Als u van plan was uw vissen te kweken, welke reproductiestrategie gebruiken uw vissen dan? Als u van plan bent om “natuurlijke elementen” te gebruiken, zoals gevonden stenen of stukken hout, zorg er dan voor dat de houtsoort veilig is voor vissen en goed is schoongemaakt voordat u het aan uw aquarium toevoegt.

Veel eigenaren maken de fout hun tanks te veel te versieren. Grotere vissen, vissen die in scholen blijven plakken, vluchtige of agressieve vissen blijven gemakkelijk vasthaken aan decorstukken zoals takken of twijgen. Als uw vissen schuilplaatsen nodig hebben, maar het niet goed doen met vaste voorwerpen, overweeg dan om over te schakelen op nep- of levende planten.

Sommige agressieve vissen kunnen persoonlijk aanstoot nemen aan sommige elementen in hun tanks en ze aanvallen. Dit kan een vreemd ruikende plant zijn, een zoemende beluchter of een elektronische verwarming. Noodzakelijke elementen, zoals kachels, kunnen de toevoeging van een opvangbak vereisen om te voorkomen dat uw vissen zich bezeren terwijl ze apparatuur vernietigen. Als je niet de mogelijkheid hebt om een ​​opvangbak toe te voegen, moet je misschien je uitrusting uitbreiden met een valse rug of een geheime grot waar je vissen geen toegang toe hebben.

Bezettingsgraad


Er zijn een paar soorten cichliden met een zeer strikte bezettingsdichtheid. Te veel vissen en ze vechten. Te weinig vissen en ze vechten. Proberen om je bevolking in evenwicht te brengen, lijkt soms een verloren strijd. Veel cichlidenbronnen laten deze cruciale informatie weg wanneer u zich klaarmaakt om vis te kopen. Het is het beste om contact op te nemen met uw plaatselijke cichlidenkweker of uw plaatselijke cichlidenclub om er zeker van te zijn dat uw soort op de juiste dichtheid wordt opgeslagen. Omdat er zoveel verschillende soorten cichliden zijn, is een expert in jouw soort misschien niet lokaal.

Kweken


Er zijn veel verschillende kweekstrategieën die worden gebruikt door de verschillende cichlidesoorten. Sommigen zijn mondbroeders, sommigen zullen uitgebreide grotten bouwen, anderen zijn open water spawners, die hun eieren en sperma over de tank gooien. Als je van plan bent om je vissen te kweken, zorg er dan voor dat je een mannetje en een vrouwtje hebt en hun ideale kweekopstelling. Als je NIET van plan bent om je vissen te kweken, probeer dan om tanks van hetzelfde geslacht te houden of wees voorbereid op mogelijk agressieve, onvervulde wensen om te paaien. Dat je niet overwoog meer vis te kweken, wil niet zeggen dat je vissen dat niet zullen doen.

Voedingsgedrag


Afhankelijk van waar ze in het wild leven, zullen verschillende soorten cichliden verschillende voedingsstrategieën hebben. Sommigen eten aan de oppervlakte, sommigen in het midden van de waterkolom en sommigen op de bodem, graven door substraat. Hoewel veel in gevangenschap gefokte cichlidesoorten hebben geleerd hoe ze tijdens het voeren naar boven moeten zwemmen, moet u overwegen hoe uw vissen hun voedsel vinden. Als je veel oppervlakte feeders hebt en maar een paar bodem feeders, hoe krijgen de vissen op de bodem dan genoeg te eten? Heeft u een soort die bijzonder agressief is ten opzichte van voedsel en iedereen zal pesten die ernaar kijkt terwijl ze proberen te eten? Heeft u een geschikt substraat voor bodemvoedende vissen om doorheen te graven? Er zijn veel belangrijke punten waarmee u rekening moet houden bij het voeren van uw vissen en simpelweg “wat voer aan de bovenkant dumpen” zal niet voor elk systeem en elke soort werken.

Voeding voor cichliden


Samen met de grote verscheidenheid aan cichlidesoorten komt er een gevarieerde verzameling herbivoren, alleseters, carnivoren en alle niveaus daartussenin. Afhankelijk van de soorten mix die u kiest, heeft u mogelijk meer dan één dieet nodig om al uw vissen gezond te houden. Ga er niet vanuit dat een blikje “cichlidevlokken” het werk zal doen. Veel cichlidesoorten doen het het beste met een gevarieerd dieet.

Er is geen “one size fits all” als het gaat om een ​​cichlidentank. Doe grondig onderzoek voordat u iets koopt! Hoewel je je hart op één soort kunt richten, heb je misschien niet de ruimte of opstelling om ze te huisvesten. Denk niet dat uw nieuwe cichliden het zullen doen met alles wat u klaar heeft staan. Veel van deze soorten hebben strikte waterkwaliteit, ruimte, voeding en andere vereisten die ernstige ziekten en mogelijk de dood zullen veroorzaken als je ze negeert.

Plaats een reactie