De 3 Beste Buitenfilters voor Cichliden Aquaria tot 600 liter

Filters zijn essentieel in alle aquaria om het water schoon te houden en eventuele giftige stoffen te verwijderen die zich ophopen en schadelijk worden voor uw vissen.

Er is een enorme keuze aan filters beschikbaar, van buitenfilters, tot multi-tanken tot bodemfilters, dus hoe weet je welke je moet kiezen voor je aquarium?

Canisterfilters zijn een populaire keuze omdat ze zeer efficiënt zijn en over het algemeen als superieur worden beschouwd ten opzichte van andere soorten filters.

In dit artikel bespreken we de 3 beste merken voor buitenfilters, wanneer het gaat over kleine tot middelgrote tanken. Voor grotere of complexe tanken heb je altijd een meer performance filter nodig.

Ben je op zoek naar de meest performante filter voor aquaria tot 1000 liter? Dan is de Fluval FX4 de beste keuze.

Hoe weet je welke filter je nodig hebt in een cichliden aquarium?

Dit is een moeilijke en gemakkelijke vraag tegelijk. De simpele regel is dat je minstens 2x het volume van je tank aan debiet per uur moet kunnen filteren.

Een aquarium van 100 liter heeft dus een filter nodig die 200 liter/uur kan wisselen.

Dat is de simpele versie en geldt perfect voor de meeste aquaria. Echter vergeten we dan de dichtheid van het aantal vissen en de eventuele stroomsterkte van het water.

Laat ons aannemen dat meer filtratie altijd beter is, zolang je vissen geen last gaan krijgen van het grote debiet van het water (wat je altijd kan oplossen met een sproeistang). Te weinig filtratie is nefast en zal je aquarium altijd ter dood veroordelen.

Dus: meet je aquarium goed op, bepaal het aantal liter en doe het maal twee. Dat is je minimum. Heb je veel vissen? Ga dan gerust voor een x3 berekening.

De beste filters, geschikt voor beginnende en middelgrote cichliden tanken zijn:

Fluval externe filter

Dit filter is er in vier verschillende maten, wat betekent dat er één geschikt is voor alle maten aquaria tot 400 liter.

De Fluval filterbus is een meertraps filtersysteem dat zowel voor zoet- als zeewateraquaria kan worden gebruikt. Fluval is al jaren een echte topspeler in het filtratie segment en levert stuk voor stuk kwaliteitsvolle apparaten af.

Het is verkrijgbaar in vier verschillende maten:

Fluval 107 – geschikt voor maximaal 100 liter (€ 135 op bol.com)
Fluval 207 – geschikt voor maximaal 200 liter (€ 109.99 op bol.com)
Fluval 307 – geschikt voor maximaal 300 liter (€ 139.99 op bol.com)
Fluval 407 – geschikt voor maximaal 400 liter (€ 199.99 op bol.com)

Zoals wel opmerkt is deze onderhevig aan enige prijsfluctuaties, maar op het moment van schrijven zijn de aangegeven prijzen de laagste.

Dit filter is stil dankzij de precieze lagers – dit minimaliseert trillingen en vermindert geluid.

Alle filtratiestadia zijn gescheiden, wat het heel gemakkelijk maakt om het systeem te onderhouden en veel veelzijdigheid biedt, zodat u de soorten media kunt toevoegen die nodig zijn voor uw tank.

Er zijn een aantal andere functies die het onderhoud heel snel en gemakkelijk maken. De AquaStop-klep zorgt ervoor dat er geen water stroomt zonder dat de slangen hoeven te worden losgekoppeld. Dit elimineert lekken en rommel.
U krijgt ook lift lock klemmen die de motorbehuizing snel vastzetten en op zijn plaats vergrendelen. Het water hoeft niet handmatig te worden overgeheveld om het filter aan het werk te krijgen, want het heeft een onmiddellijke en automatische prime-functie.

Voordelen:

 • Wordt geleverd met 3 jaar garantie.
 • Meerdere filtermanden die veelzijdigheid mogelijk maken.
 • Verschillende maten beschikbaar voor elk aquarium.
 • Echt eenvoudig in te stellen.
 • Kom met grote filtersponzen.

Nadelen:

 • Over ingewikkelde instructies (vooral in vergelijking met de Fluval FX4)
 • De slang heeft niet de standaardmaat, dus het vinden van vervangingen is moeilijk.
 • Het ziet er behoorlijk industrieel uit.

Eheim Classic Canister Filter en Media

De Eheim-filterbus is verkrijgbaar in verschillende maten en is een bekend en betrouwbaar merk voor al uw filtratiebehoeften.

Deze filters zijn ontworpen en goed bevonden sinds het bedrijf in 1949 begon – dus ze hebben meer dan 70 jaar aan kennis om de beste filters te maken.

Eheim-filters staan ​​bekend als hoge kwaliteit, met een zeer stil loopgeluid en een laag energieverbruik.

Ze hebben een duurzame flexibele siliconen afdichtring in de pompkop die makkelijk te verwijderen is voor een grondige reiniging.

Deze filters kunnen worden gevuld met een enorm scala aan verschillende filtermedia, van patronen tot sponzen en pads. Het wordt geleverd met een inlaatpijp, sproeibalk, slang en alle installatieaccessoires die u nodig heeft.

Voordelen:

 • Het wordt geleverd met alle filtermedia die u in eerste instantie nodig heeft.
 • Deze filter is erg stil.
 • Het is redelijk geprijsd en van goede kwaliteit.
 • Eenvoudig in te stellen en te onderhouden.
 • De media zijn gemakkelijk toegankelijk.

Nadelen:

 • Het heeft geen automatische primer.
 • De instructies zijn niet erg gedetailleerd.
 • Sommige mensen houden niet van de kleur van de pijpen (groen en grijs).
 • Het filtermedium moet online worden besteld.

Sunsun 4-traps aquariumfilter voor aquarium

Een strakke, moderne busfilter die verkrijgbaar is in verschillende maten voor tanks tot 550 liter.

Dit filter is een strakke, modern ogende unit die verkrijgbaar is in drie verschillende maten.
De Sunsun HW402 (€ 75.95) is geweldig voor tanks tot 300 liter, de HW403 (€ 85.95) is voor tanks tot 500 liter. Beide zijn voorbeelden van goedkopere en zeer degelijke externe filters!

Elk wordt geleverd met drie medialaden die kunnen worden aangepast aan de filtratiemedia van uw keuze. Voorbeelden van media die u in de trays kunt opnemen zijn actieve kool, keramische ringen en bioballen.

De filter krijgt water door een inlaat buis en geeft kristalhelder water af via een afvoerbuis (beide meegeleverd). De uitlaatbuis is voorzien van een sproei-bar dit helpt om het zuurstofgehalte beluchting niveaus in het aquarium te verhogen.

Het wordt geleverd met alles wat je nodig hebt om het filter te installeren, inclusief starterkussens en slangen.

De ingebouwde UV sterilisator stelt het passerende water bloot aan dodelijke doses van ultraviolet licht, het doden, steriliseren of onherstelbaar beschadigen van vele micro-organismen. Uw aquarium water wordt langs het UV licht gepompt welke de uv-c lamp is afgesloten door een kwartsglas huls die is zo ontworpen om de maximale hoeveelheid UV licht te laten.

Dit externe filter heeft een zelfaanzuigende pomp waardoor u het water niet meer handmatig hoeft over te hevelen om het filtratieproces te starten.

Voordelen:

 • Redelijke prijs voor een filter van hoge kwaliteit.
 • De slangen zijn vrij dik en verplaatsen veel water.
 • Het wordt geleverd met een sproeibalk.
 • Echt eenvoudig en gemakkelijk schoon te maken.
 • UV-sterilisator is een handig extraatje

Nadelen:

 • Wordt slechts geleverd met één type media, dus u moet er meer kopen.
 • De sproeibalk zit vrij hoog in het aquarium.
 • Slechte schriftelijke instructies, maar de diagrammen zijn duidelijk.

Conclusie – De Sunsun wint door de beste prijs/kwaliteit ratio

Normaal gezien zouden we meteen geneigd zijn om het te hebben over meer performante filters en hun voordelen. Maar we verkijken ons te vaak op grote aquariums en verliezen de middelgrote uit het oog.

Daarom moeten we toegeven dat we deze keer geen Fluval tot winnaar uitroepen, maar gaan voor de Sunsun. Deze filter is door z’n gebruiksgemak en krachtige doch stille werking gewoon een fantastische aankoop.

Plaats een reactie