Aquarium Tanganyika Cichliden Opbouw en Inrichting

Tanganyika cichliden hebben hun eigen aquarium nodig, of toch minstens een tank waarin zij de dominante vissen zijn. De grootte van een aquarium hangt veelal af van de hoeveelheid ruimte die je in je kamer hebt, maar onthou: hoe groter, hoe beter. Een groot aquarium is makkelijker te onderhouden dan een kleintje. Een groter volume water heeft meer buffercapaciteit, zodat veranderingen in de kwaliteit en samenstelling van het water trager verlopen.

Wanneer je een groot aquarium (meer dan 600 liter) plaats, is het aan te raden om dit vrij laag te plaatsen. Op 30 tot 50 cm in plaats van de meer courante 90 cm, zodat het niet je hele kamer gaat domineren of deze door het aquarium kleiner gaat lijken.

Het is ook belangrijk om het aquarium niet bloot te stellen aan direct zonlicht en al zeker niet op de middag, anders groeien de algen te fel en zal je dagelijks moeten reinigen. Daglicht mag nooit langs de achterkant van het aquarium binnenkomen.

Aquariums verbruiken water en elektriciteit, dus is het aan te raden om hier verantwoordelijk mee om te springen. Twee simpele dingen die je kan doen om het water- en elektriciteitsverbruik drastisch te verlagen:

 • Bedek je tank met platen glas of doorzichtig materiaal om verdamping en verlies van warmte tegen te gaan (vooral warmte)
 • Isoleer het aquarium of de kamer waar het in staat in de mate van het mogelijke

Het volledig isoleren van een tank is onmogelijk, maar de toevoeging van isolerende materialen aan de achterzijde en rondom (waar mogelijk zodat het zicht niet beperkt wordt), helpt alleszins besparen op je energiefactuur.

WAT MOET ER IN HET AQUARIUM?

Belichting

In een aquarium zonder levende waterplanten is belichting niet de belangrijkste factor. Cichliden hebben ook de neiging om mooier te kleuren en zich waarschijnlijk beter te voelen wanneer de belichting ietwat dimmer is. 

Zo lang je kan zien wat er gaande is in het aquarium kom je met één fluorescerende lamp wel toe. Meer is echt niet nodig.

Wanneer er wel planten aanwezig zijn, is er vanzelfsprekend meer licht nodig. Zeker bij een tank die dieper is dan 50 cm zullen extra lampen nodig zijn om de planten gezond te houden. Twee tot drie tubes, die de hele lengte van de tank overspannen, zijn nodig voor aquariums van 50 cm diep.

Hoewel meer licht nodig is (bij aanwezigheid planten) is het niet aan te raden dit nog extra aan te vullen met zeer bleke ondergrond. Buiten het feit dat dit een zeer onnatuurlijke uitstraling heeft, zullen de cichliden zich niet optimaal voelen en dus ook niet hun mooiste kleuren etaleren.

Decoratie

Rotsen en andere zware materialen moeten eerst op de bodem of op de filterplaten geplaatst worden. Pas daarna voeg je zand toe. De reden hiervoor is dat cichliden het zand kunnen uitgraven, wat kan leiden tot instortingen als het geheel niet stabiel is.

Wanneer je geen filterplaten hebt, kan je rotsen op een dunne laag isolatieschuim plaatsen. Zo bescherm je het glas tegen beschadiging door zandkorrels die onder rotsen terecht kunnen komen.

Om een aquarium groter te laten lijken kan je beste grotere stenen gebruiken in plaats van de grootte van je vuist. Jammer genoeg zijn echt grote stenen heel zwaar en dus niet geschikt voor het glas van je aquarium, maar het gebruik van nep-rotsen is perfect mogelijk. Deze zien er net hetzelfde uit als de echte exemplaren.

Grote nep-rotsen kan je vastlijmen aan de achterzijde van de tank en de kleinere exemplaren kan je gebruiken als voorgrond. Als je een grot wil bouwen kan je bijvoorbeeld een oude bloempot volledig verstoppen in de rotsen.

Nadat je de achtergrond en rotsen bevestigd hebt kan je de bodem bedekken met zand of fijn grind. Aangezien cichliden nogal graag graven is zand wel een aanrader. Let er wel op dat het zand niet zomaar uit je tuin mag komen en niet wit mag zijn. Er mogen geen sporen van mos of andere contaminanten in zitten. De makkelijkste manier is gewoon een zak te kopen bij een gespecialiseerde winkel.

Het is geen goed idee om hout te introduceren is een tank voor Tanganyika cichliden, omdat het water dan het risico loopt om te zuur te worden. Ook valt dit niet in de natuurlijke biotoop. 

Planten

Hoewel vele hobbyisten graag planten in hun tanken zien, komen deze in Lake Tanganyika maar zelden voor en worden daar enkel gevonden in modderige baaien en heel ondiep water. Ceratophyllum, Vallisneria en een paar soorten van Potamogeton worden er gevonden, maar slechts enkel van de Tanganyika cichliden die gevangen worden komen uit dergelijke biotoop.

Een natuurlijk aquarium voor deze vissen zou dus geen planten hoeven. Anderzijds wil het oog ook wat en zijn planten heel decoratief en bieden een extra contrast.

Maar, niet alle Tanganyika cichliden kunnen in een aquarium met planten geplaatst worden en niet alle planten kunnen samen met cichliden leven. De vissen zullen de planten in de meeste gevallen niet opeten, enkel de Limnotilapia dardennii, Tylochromis polylepis en Oreochromis tanganicae voeden zich aan waterplanten.

Het is niet de voeding die het probleem vormt voor planten, maar het graafgedrag van de cichliden. De vissen graven grotten onder rotsen, waarbij ze aardig wat zand verplaatsen en elke wortel die ze tegenkomen er aan moet geloven. Wil je dus planten, ga dan voor soorten die minder graven zoals de Tropheus.

Wanneer je planten plaats, kan je deze beter in een kleine plastic pot laten groeien, waarin een sponsachtig materiaal zit dat de wortels verankert. In dit geval kan je best ook grind gebruiken in plaats van zand en de plastic potjes omgeven door enkele kleine stenen.

De achtergrond

Het belangrijkste onderdeel van het decor is de achtergrond en het wordt tevens aanbevolen om een van de zijkanten van het aquarium ook te bedekken. Jammer genoeg onderschatten te veel aquariumhouders het belang van een achtergrond! 

Een achtergrond is niet enkel bedoeld om een mooier zicht te krijgen dan de muur achter de tank. Cichliden, net als vele andere vissen, kunnen door glas zien en reageren op de omgeving rondom het aquarium.

Daarom kan je de tank best op een rustige plaats installeren. Mensen die voorbij wandelen of zelf het passeren van hun schaduw kan reacties uitlokken bij de bewoners. Sommige soorten zullen naar je toe komen, maar de meeste zullen op zoek gaan naar een donkere grot om in te schuilen.

Wanneer er geen achterwand is, is er ook bijna geen schaduw en dus neem je hun natuurlijke schuilplekken gewoon weg. Mannetjes van de rots-bewonende mondbroeders hebben bijvoorbeeld zeer opvallende kleuren om het andere geslacht aan te trekken. Deze kleuren vallen in de natuur ook op voor roofdieren, dus durven ze deze enkel etaleren wanneer ze zeker zijn dat ze kunnen schuilen in een donkere grot.

Met andere woorden, zonder achtergrond en schuilplaatsen zul je nooit mooi gekleurde cichliden verkrijgen.

Cichliden die vooral in het zand leven hebben de reflex om zich naar dieper water te begeven, in de natuur. Dit is door de beperkte diepte van een aquarium niet mogelijk, dus is een donker hoekje door middel van een achtergrond en donkere zijwand een waardig alternatief.

Om die redenen is de achtergrond, naast het water natuurlijk, een uitermate belangrijk element voor het leven van je cichliden.

Het is ook een van de makkelijkste dingen om te voorzien. Het is dus belangrijk dat de achtergrond geen licht door laat. Er zijn enkele manieren om dit te bereiken:

 • Verf de achterzijde van de tank langs de buitenkant met een matte verf (ver weg van vissen en goed laten drogen)
 • Plaats eerst een dikke laag PUR-schuim (dat geschikt is voor aquarium, dus bij een gespecialiseerde winkel)
 • Koop een vooraf gemaakte achtergrond 

Alle materialen die je gebruikt in de tank moeten vrij zijn van toxische elementen. Niet elke soort plastic is zomaar geschikt om in het water te dumpen. Plastic dat geschikt is om voedsel in te bewaren is dat bijvoorbeeld wel, omdat het speciaal gemaakt is om geen giftige stoffen af te geven.

Een PUR (polyurethaan) plaat is ideaal. Dit is een hard materiaal dat zeer lang meegaat en perfect het licht kan tegenhouden. Je kan deze platen tegen het glas lijmen met silicone.

Alternatief kan je een pre-made achtergrond kopen. Deze zijn veelal gemaakt uit PUR en zien er zeer natuurlijk uit. Je lijmt deze vast aan het glas met silicone en je ze kunnen via verschillende delen perfect aangepast worden aan de look & feel die je wil bereiken.

Ander materiaal

Aquariumhouders die willen kweken met Tanganyika cichliden of die regelmatig nieuwe, wilde vissen willen toevoegen, hebben minstens twee extra kleinere aquaria nodig.

Deze worden gebruikt om zieke vissen te verzorgen of om quarantaineperiodes uit te zitten. Wanneer er slechts één vis in zo’n tijdelijk aquarium zit hoef je niet extra inspanningen te doen om deze te decoreren. Een beetje bodemsubscraat, de goede temperatuur, een filter en een bedekking zijn alles wat je nodig hebt om een 50 liter tank te gebruiken. 

De populariteit van de Tanganyika cichliden is blijven groeien sinds hun eerste export in de jaren ’50. In het begin werden de vissen als zeer moeilijk te houden beschouwd. Het was pas toen er meer informatie over de chemische samenstelling van het water in Lake Tanganyika beschikbaar was, dat de aquariumhouders er echt mee aan de slag konden.

Waterwaardes

Het belangrijkste element voor de Tanganyika cichliden is de zuurtegraad of pH van het water. Het water in het meer heeft een pH van ongeveer 9.2. De vissen zijn wel sterk en kunnen enige fluctuaties aan, maar wordt toch aangeraden om de pH van het aquarium tussen 7.5 en 9 te houden. In het aquarium is er meestal geen probleem om die waardes aan te houden omdat het leidingwater meestal genoeg mineralen en zouten bevat om de pH te bufferen.

In sommige gebied is het leidingwater is echter zeer zacht en moet het via de filter of het aquarium zelf harder gemaakt worden. 

Test het water op alles: pH, GH, KH en nitriet!

Minimum waarden:

 • pH 8,0
 • KH 14
 • GH 7

Maximale waarden:

 • pH 9.2
 • KH 18
 • GH 11

Streefwaarde:

 • pH 8.6
 • KH 16
 • GH 9
 • Nitriet: minder dan 0.2 mg/l

Hoe test je deze waarden?

Er zijn vele soorten testen beschikbaar bij de winkels, maar in de aquariumwereld wordt vooral gewerkt met druppeltesten. Ga naar je lokale winkel en koop enkele strips, of bestel deze online.

Belangrijk: wanneer je de pH van het water verhoogt moet je een deel van het water verversen. De reden is dat een verhoging van zuurtegraad het vrijgekomen ammonium snel omzet in giftig ammonia (NH3).
Wanneer de pH zakt, wil dat zeggen dat er te weinig er weinig  carbonaten in het water zijn voor de bacteriën die nitrieten verwerken, waardoor er ammonium opbouwt. Wanneer je de pH plots sterk verhoogt kan dit katastrofische gevolgen hebben voor je tank, door het vrijkomen van ammonia uit het opgebouwde ammonium en het feit dat de bacteriën geen nitriet kunnen omzetten in nitraat.

Het is ook belangrijk om de pH waarde gelijkmatig te verhogen wanneer er vissen in de tank zitten. Te snelle aanpassingen worden niet goed verteerd door de cichliden.

Temperatuur

De gemiddelde temperatuur van het Lake Tanganyika is 26 graden Celcius, met kleine verschillen tussen de seizoenen. Echter is het niet aan te raden om de flexibiliteit van cichliden te testen in het aquarium.

De temperatuur kan je best houden tussen iets rond de 23 en 26 graden. Zelfs oververhitten tot 30 graden kan al dodelijk zijn voor deze cichliden, dus wees er attent op dat dit goed gereld wordt.

Isoleer de tank dus voldoende, of ververs het water regelmatig genoeg om de temperatuur binnen de juiste marge te houden.

Chloor in water

In het leidingwater zit chlorine, om het te desinfecteren voor consumptie door mensen. Cichliden zijn echter niet gek op toxische gassen (begrijpelijk) en dus kan je best wanneer je water ververst de hoeveelheid beperken tot 30% van de tank. Meer dan dat wordt echt gevaarlijk voor de vissen.

Chlorine is een gas dat in het water zit. Dus in plaats van te gieten kan je het water in het aquarium spuiten. De grotere verneveling van het water zorgt er dan voor dat het meeste gas in de lucht oplucht en dus niet mee in de tank komt.

Alternatief bestaan er voldoende water conditioners om deze problemen te verhelpen, alsook speciale filters. Meestal zal dit geen probleem vormen, maar het is wel iets om in de gaten te houden.

Filtratie

Lees ook:

Een goede filter zou altijd de volgende zaken moeten doen in een aquarium:

 • zuurstof in het water brengen
 • mechanisch schoonmaken van het water
 • biologisch schoonmaken van het water
 • water bufferen

Water verversen is op zich ook een manier van filteren, aangezien vers water in principe geen biologische afvalproducten bevat, maar wel genoeg zuurstof. Maar dan is het altijd weer kijken naar de temperatuur, chlorine, pH, … Enkel op waterverversing rekenen als filtratie is dus moeilijker en ook duurder.

De vaakst gebruikte soorten filters (grote tanken)

 • Potfilters

  Deze zijn zeer makkelijk in onderhoud omdat ze niet in de tank zitten, maar er buiten. Potfilters zijn ook makkelijk verkrijgbaar in alle maten en functies. 
  Potfilters hebben een dubbele werking: mechanisch en biologisch filteren. Ze zuigen het water uit de tank naar binnen, waar eerst het zweefvuil uit gehaald wordt. Dit wordt vervolgens doorgestuurd naar de biologische filter waar de bacteriën hun werk doen. Het gefilterde water wordt vervolgens weer naar de tank gepompt.

 • Biologische filter

  Vergelijkbaar met een potfilter maar dan standaard zonder de mechanische filtering. Dit kan je echter zeer simpel oplossen door een voorfilter te gebruiken. Een bioloog maakt gebruikt van bacteriën in verschillende substraten om een volledig natuurlijke en perfecte filtratie te krijgen. Het water loopt door verschillende kamers waar de NH3 (toxische ammoniak) omgezet wordt naar nitriet en uiteindelijk tot nitraat (onschadelijk). Nadeel is dat je wel wat kennis moet hebben om dit zelf op te starten. Voordeel is dat je een volledig bak kan laten inrichten bij je lokale winkel.

 • Vloeifilters

  Aangezien we Tanganyiaka cichliden houden, hebben we normaal gezien weinig of geen planten. Dan is een vloeifilter is een uitstekend apparaat! De filter gebruikt zuurstof, dat door oxidatie alle onzuiverheden laat neerslaan in een lade  met zand of watten. Dankzij de hoge zuurstof kan deze filter de bacteriën laten feesten. Het is dus ook een filter met een mechanische en biologische functie.

Voor kleine tot medium tanken kan je gebruik maken van kleinere filters, in de vorm van “canister filters”.

Naast biologische en mechanische filtratie, heb je dus ook de chemische filtratie. Dit is de minst belangrijke soort filter en dient om bijvoorbeeld achtergebleven medicijnen uit het water te filteren.
Chemische filters zouden in principe niets mogen veranderen aan de pH waarde van het water, maar het blijft toch wel uitkijken.

Plaats een reactie