Apistogramma (dwergcichliden) – Profiel, verzorging en weetjes

Als je een fan bent van cichliden, maar niet de ruimte hebt voor enorme tanks in huis, kunnen sommige dwergsoorten de ideale oplossing voor zijn. Bovendien zijn ze een uitstekend huisdier, zelfs voor degenen die niet veel ervaring hebben met het houden van vissen, hoewel enige ervaring ten zeerste wordt aanbevolen.

Apistogramma of dwergcichliden zijn prachtige wezens met grappige temperamenten en betoverende lichaamskleuren, dus het zou geen verrassing moeten zijn dat ze tegenwoordig een van de eerste keuzes zijn voor vele aquaristen.

Het uiterlijk van DE Apistrogramma

Wat dwergcichliden tot zulke bijzondere wezens maakt, is zowel hun grootte als hun kleur. Ze zijn inderdaad erg klein in vergelijking met andere cichliden, en hun grootte varieert meestal van 5 tot 8 cm in lichaamslengte. De specifieke grootte van een bepaalde vis hangt af van welk subtype het is.

En als het op kleuren aankomt, kunnen dit oneindig veel combinaties zijn. Van gouden en gele variaties tot veelkleurige en glinsterende lichamen, deze cichliden hebben het allemaal.

Sommige hebben ook uniek gevormde vinnen en staarten, terwijl andere een meer klassiek uiterlijk hebben. En hun lichaamsvorm kan ook sterk verschillen: sommige lijken zijdelings te worden samengedrukt, terwijl andere langwerpige lichamen kunnen hebben. Een beetje naar ieders wensen.

Er zijn meer dan 150 verschillende subtypes van dwergcichliden op onze planeet, en de meeste worden al jaren in gevangenschap gefokt.

Door William Kreijkes – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4459415

Het gedrag van DE Apistogramma

In tegenstelling tot de meeste cichlidensoorten zijn Apistogramma helemaal niet zo agressief. In feite kunnen ze behoorlijk volgzaam en vredig worden zodra aan de ideale omgevingsfactoren is voldaan. Bovendien kunnen dwergcichliden een geweldige aanvulling zijn op sommige vreedzame gemeenschapsaquaria. Hoe geweldig is dat? Lees hier meer over het maken van een gemeenschapstank.

De meeste soorten zijn bodembewoners, wat betekent dat ze het grootste deel van hun tijd in nabij het tanksubstraat doorbrengen. Ze hebben zanderige of fijne grindsoorten nodig om hun vinnen en huid intact te houden.

Mannelijke exemplaren kunnen tijdens de broedperiode vaak een territoriaal temperament ontwikkelen. De meeste soorten van dwergcichliden planten zich in gevangenschap voort, dus je kunt zeker verwachten dat de mannetjes in dergelijke periodes wat agressiever en harder worden. De meeste vrouwtjes vinden het ook leuk om hun eieren tussen grotten te strooien, dus zorg ervoor dat je ze voldoende schuilplaatsen geeft.

De levensduur van Apistogramma

Nogmaals, de levensverwachting van een individuele vis hangt sterk af van het type, maar ook van hun levensomstandigheden. Een algemene observatie zegt echter dat dwergcichliden meestal tussen de 2 en 5 jaar leven.

Sommige vissen overleven slechts een paar dagen als ze worden geadopteerd van een onbetrouwbare bron of als ze slechte levensomstandigheden hebben, maar anderen kunnen zelfs 7 of 10 jaar overleven als ze goed worden verzorgd.

Het aquarium voor Apistogramma

Wat zijn de tankvereisten voor dwergcichliden? In dit gedeelte zal je meer te weten komen over tankgrootte, substraat en verlichtingsvereisten voor Apistogramma.

Grootte van het aquarium

Zoals hun naam al aangeeft, zijn dit een dwergsoort cichliden, dus ze hebben bijgevolg geen enorme leefruimte nodig. Afhankelijk van het specifieke type dat je wilt adopteren, kan je een tank van 75 of 120 liter opzetten voor deze schoonheden. Het zijn scholende vissen, dus plan bij voorkeur een groep van ten minste 6 exemplaren in om ze gelukkig en veilig te houden, hoewel een paar soorten prima als koppel kunnen leven.

Dwergcichliden zijn extreem gevoelig voor pieken en schommelingen van waterparameters, dus het is van vitaal belang om een onveranderde omgeving te behouden.

Kortom, je aquarium met dwergcichliden hoeft niet enorm groot te zijn, maar hij moet wel voldoende ruimte bieden om te gedijen en vrij te zwemmen. Om dat te verbeteren, kan je overwegen om tanks te kiezen die langer zijn in plaats van hoger, omdat ze graag tijd op de bodem doorbrengen.

Substraat / bodembedekking

Omdat ze bodembewoners zijn, hebben ze een zandige of een fijne grindbodem nodig, waarbij zand veel geschikter is. Deze wezens houden ervan hun voedsel van tussen het substraat te graven, dus dit is een enorme factor om ze gelukkig te houden. Bij sommige soorten kun je zelfs wat bladeren over het substraat leggen, omdat dit zou helpen bij het opnieuw creëren van hun natuurlijke habitat.

Bovendien kunnen het erg schuwe wezens zijn, dus grote schuilplaatsen boven het substraat zijn een geweldige manier om hun stressniveau tijdens het leven in gevangenschap te verminderen. Zorg voor voldoende grotten, tunnels of soortgelijke veilige plekken. En planten, want Apistogramma vinden het heerlijk om deze bij zich te hebben ter bescherming.

Verlichting

De meeste cichliden leven in langzaam stromend en brak water, dus ze zijn gewend aan weinig of zelfs helemaal geen licht. Plan daarom een schemerige oplossing voor hun tank. Drijvende planten kunnen geweldige hulpjes zijn voor het verkrijgen van lagere lichtniveaus, maar zorgen ook voor een verhoogd gevoel van veiligheid voor de vissen.

By Gordon Axmann – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25569947

Wat zijn de waterparameters voor Apistogramma?

Als het gaat om waterparameters, is het belangrijkste om ze te allen tijde stabiel en onveranderd te houden.

Ze geven de voorkeur aan warmere temperaturen, dus idealiter tussen 25 en 28 graden, hoewel deze verder kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke type dat je wilt adopteren. De pH-waarden moeten licht zuur of neutraal zijn, dus je kunt ze tussen 5.5 à 6,0 en 7,5 houden.

De waterhardheid moet tussen 180 en 240 ppm liggen. En tot slot moet de waterstroom zeer minimaal zijn. Ze vereisen uiteraard enige beluchting en beweging, maar dit moet echt tot een minimum worden beperkt.

Wat eten apistogramma?

Dwergcichliden zijn alleseters. Degenen die in gevangenschap zijn gefokt, moeten een hoofdvoedsel hebben dat bestaat uit hoogwaardige en geschikt ontworpen vlokken of pellets. Pellets zijn veel handiger, omdat ze gemakkelijk naar de bodem van de tank zinken, waar deze vissen het liefst eten.

Je kunt ook wat levend of bevroren voedsel aan hun dieet toevoegen, waardoor ze zeker geïnteresseerd zullen blijven en hun voedingskeuzes meer open zullen blijven. En wees uiterst voorzichtig om ze nooit te veel te voeren. Voedselresten kunnen zich snel ontwikkelen tot gevaarlijke gezondheidssituaties doordat het ammoniakgehalte stijgt.

Apistogramma kweken

Het kweken van deze unieke vissen kan soms een behoorlijk moeilijke taak zijn, maar het is geen mission impossible. Zoals eerder vermeld, planten dwergcichliden zich voort door te paaien. Als je genoeg grotten of soortgelijke versieringen in hun tanks toelaat, kunnen de vrouwtjes besluiten hun eieren daar te verspreiden, zodat de mannetjes ze later kunnen bevruchten.

Sommige soorten moeten op scholen worden gehouden, waarbij gewoonlijk een harem van vrouwtjes per mannelijk exemplaar wordt toegestaan. Dit is een geweldige manier om agressief gedrag tot een minimum te beperken. Als alternatief kunnen sommige soorten dwergcichliden als paren worden gehuisvest, wat zelfs nog meer ideaal is voor houders die willen fokken.

Als het je lukt om ze met succes te kweken, wil je hun jongen waarschijnlijk een tijdje isoleren. Ouders kunnen vaak besluiten hun baby’s op te eten zodra ze klaar zijn voor hun volgende paai, dus door dergelijk gedrag kunnen er vaak maar een paar jongen overleven als er geen menselijke tussenkomst is.

Welke cichliden kunnen bij Apistogramma?

Niet alle dwergcichliden zijn vriendelijke metgezellen van andere vissoorten, maar de meeste wel. De Kakadu-dwergcichlide is tegenwoordig verreweg de meest volgzame en vreedzame variant, maar gemeenschapstanks kunnen redelijk goed functioneren, zelfs met andere soorten, zolang hun partners verstandig worden gekozen.

Je moet agressieve of semi-agressieve vissoorten vermijden, en je concentreren op soorten die gekend zijn als vriendelijk. Grote vissen, zelfs als ze vreedzaam zijn, kunnen je dwergcichliden gaan eten, dus het is veiliger om altijd vergelijkbare soorten te kiezen.

Kleine scholende vissen zijn zeer geschikte keuzes, omdat ze meestal alleen met hun groep omgaan en alle anderen negeren. Sommige individuele vissen die het grootste deel van hun tijd in de middelste en bovenste niveaus van hun aquarium doorbrengen, kunnen echter ook een goede oplossing zijn.

Hier zijn een paar voorbeelden van geschikte keuzes voor tankpartners:

  • Neon tetra’s
  • kardinaaltetra’s
  • Kleine rasbora’s (Boraras Brigittae)
  • Goerami’s
  • Corydoras meerval