Hoe Malawi cichliden kweken?

Als je zelf Lake Malawi cichliden wilt kweken, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk is het in de eerste plaats van belang dat je kweekt met gezonde ouderdieren. Een goed ingericht cichliden aquarium dat aan alle eisen voldoet is ook een must. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat water wat vers en rijk is aan zuurstof de voortplanting stimuleert. Lake Malawi cichliden kweken is een intrigerend gebeuren. Des te leuker is het om dit schouwspel van heel dichtbij mee te kunnen maken.

Lake Malawi cichliden hebben een territoriaal karakter. Zeker tijdens de broedperiode kunnen ze agressief reageren naar andere vissoorten. Zorg dragen voor voldoende schuilplaatsen is dus een aanrader. Dit kun je doen door het aquarium in te richten met voldoende rotsen en stenen. Lake Malawi cichliden kweken neemt bij elkaar ongeveer 4 weken in beslag. In deze periode legt het vrouwtje haar eitjes, worden ze door het mannetje bevrucht en vervolgens weer door de vrouwtjes vis grootgebracht.

Hoe gaat de voortplanting bij Lake Malawi cichliden in zijn werk?

Een volwassen Lake Malawi cichlide legt haar eitjes op een rots of steen. Nadat ze zijn klaargelegd door het vrouwtje, is het de beurt aan het mannetje om de eitjes te bevruchten. Als dat gebeurd is neemt de moedervis de eitjes in haar bek. Lake Malawi cichliden zijn zogenaamde “muilbroeders”. De eitjes die zich in de bek van de vis bevinden komen vrij snel uit. Al binnen enkele dagen veranderen de eieren in kleine visjes. Doorgaans krijgt een Malawi cichlide 30 tot circa 40 jongen per broed.

Misschien interessant?  Het beste voer van de beste merken voor cichliden

Nadat de eitjes zijn uitgekomen blijven de jonge visjes nog circa 21 dagen in de veilige bek van het moederdier. Na een maand vinden ze hun weg naar buiten en worden ze door hun moeder uitgespuugd. Dat wil echter niet zeggen dat de moedervis zich niet meer om haar kroost bekommert. Zodra er onraad of bedreiging is vinden de jonge visjes wederom hun weg naar de mond van de moeder. Dat geldt echter niet voor altijd. Na een bepaalde periode worden ze door hun moeder verlaten en moeten ze zichzelf zien te redden.

Jonge Lake Malawi cichliden kweken en in leven houden

Nadat de moedervis haar jongen heeft verlaten, zijn de visjes op zichzelf aangewezen. Zeker als jouw aquarium ook nog plaats biedt aan andere vissen, kan dit een behoorlijke opgave zijn. Ze kunnen worden aangevallen of zelfs opgegeten door andere vissen. Zorg er daarom voor dat er voldoende schuilplaatsen beschikbaar zijn. Dat kun je doen door stenen en rotsen op de juiste manier te plaatsen. De kleine visjes kunnen zich dan makkelijker terugtrekken als er gevaar dreigt. Doe je dit niet, dan kan het voorkomen dat je niet veel exemplaren overhoudt van je eigen kweek. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het moederdier én haar jongen in een apart bassin te plaatsen.

De jonge cichliden eten precies hetzelfde als de oudere dieren. Echter is het wel raadzaam om levend aas te voeren dat klein van formaat is. Hierbij kun je denken aan kleine wormpjes, maar ook pekelkreeft is goede voeding. Deze kun je overigens eenvoudig zelf kweken. Kleine dingen voeren hoef je maar een aantal weken te doen. Daarna eten de jonge Lake Malawi cichliden ook groter voedsel zoals bijvoorbeeld garnalen of cyclops.

Misschien interessant?  Voeding voor Lake Malawi cichliden

Heeft de moedervis extra zorg nodig tijdens de broedperiode?

Nee, in principe heeft het moederdier geen extra of specifieke verzorging nodig ten tijde van de broed. Houdt er rekening mee dat de moedervis tijdens deze periode niets eet. Dat is in totaal 4 weken. Het is dus normaal dat de Lake Malawi cichlide wat in gewicht afneemt. Eventueel kun je er na deze periode voor kiezen om het moederdier wat extra bij te voeren. Hierbij kun je denken aan cichliden voeding in de vorm van zwarte muggenlarven uit de diepvries, kreeftachtigen of andere schaaldieren. Ook wat extra algen is in de meeste gevallen een aanrader. Wil je zelf Lake Malawi cichliden kweken? Lees dan ook onze informatieve blogs over de meest voorkomende ziekten bij deze tropische vissen en aan welke eisen het cichliden aquarium moet kunnen voldoen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top