10 Tips voor gezonde afrikaanse cichliden voor beginners

Dit artikel is gericht op mensen die voordien nooit cichliden, of zelfs vissen in het algemeen gehouden hebben. Misschien wil je in deze mooie hobby stappen, maar schrikken sommige dingen je wat af… Daarom bestaat deze website, waar je van algemene beginnerstips naar de meer gevorderde onderwerpen kan gaan.

Vandaag nemen we een kijkje naar de basisprincipes van een gezond aquarium voor Afrikaanse cichliden.


Koop kwaliteit en koop slim

Wanneer je de vissen koopt, hoop je op actieve en gezonde vissen die een lang en gelukkig leven in hun aquarium zullen leiden.

Naast hun goede gezondheid, moet je ook kiezen tussen agressieve of niet-agressieve cichliden, of soorten cichliden die in een gemeenschapstank passen. Agressieve vissen hebben de neiging om minder lang te leven, vanwege de hogere stress die ze kunnen ervaren.

Koop jouw cichliden altijd bij goede bronnen en gerenommeerde viskwekers. Teveel dierenwinkels geven niet echt om dieren, ze richten zich alleen op winst en nemen onervaren mensen aan. Ik raad aan om je vis bij een gereputeerde viswinkel te kopen.

Enkele voorbeelden:

Juiste tankmaat

Afhankelijk van hun soort kan de grootte van cichliden tussen de 7 en 30 cm zijn, dus voordat je een aquarium koopt, moet je wat onderzoek doen naar de vereisten inzake ruimte en inrichting.

Afrikaanse cichliden kunnen al in aquaria gehouden worden van tussen de 120 en 200 liter (voor de kleinste soorten), en daarna minstens 15 liter extra voor elke cichlide die je wilt toevoegen. Hoe groter hoe beter, 400 liter is een persoonlijke favoriet. Plaats ook nooit teveel vissen in je aquarium!

Hoe dan ook, hoe groter de tank, hoe meer vissen ze kunnen huisvesten. Daarnaast zal een grotere tank de zwemruimte vergroten en de agressiviteit verminderen.

Voorbeeld van zeer degelijke beginnerstanken:

Een aquarium kan je ook altijd op maat laten maken. Dan past het perfect binnen je inrichting en kan je zelf de maten kiezen. Dit zal wel duurder uitkomen en is voor de meeste beginners niet aan te raden.

Juiste filtratiesysteem

We moeten in gedachten houden dat het water van de cichlidentank altijd in beweging moet zijn, maar ook dat cichliden zeer actieve vissen zijn. Bovendien produceren cichliden veel afval, veel meer dan de klassieke aquariumvissen.

Daarom is een goede filtratie vereist om de waterkwaliteit te garanderen (3 keer het tankvolume/uur). Een tank van 100 liter vereist bijvoorbeeld een filter van 300 liter/uur.

Het is belangrijk om de filter constant actief te houden in je aquarium, aangezien cichliden niet langer dan twee dagen zonder verse luchttoevoer mogen zitten. Veel van de kleinere aquaria worden met ingebouwde filters geleverd. Dit kan perfect werken voor de meeste vissen, maar aangezien cichliden nogal ‘vuil’ zijn, wordt een externe filter sterk aangeraden!

Denk er ook aan om de filtermedia maandelijks te vervangen en het apparaat volgens de gebruiksaanwijzing goed te reinigen.

Weet je niet welke filter je moet kopen? Kijk dan even naar onderstaande artikels:

Geef voedsel van hoge kwaliteit

Cichliden kunnen een verscheidenheid aan voedsel eten, van in de winkel gekochte producten tot voedsel voor mensen, zoals verse groenten. Maar wat best belangrijk is, is dat je jouw cichliden een uitgebalanceerd dieet biedt met veel voedingsstoffen en eiwitten.

Sommige soorten cichliden zijn omnivoren, andere uitsluitend herbi- of carnivoor. Het is dus belangrijk om te weten wat de door jou gekozen vissen eten, dat spreekt voor zich.

Pellets en vlokken leveren veel voedingsstoffen, daarom eten cichliden ze graag in grote hoeveelheden. Voor cichliden die graag op de bodem van het aquarium vertoeven kan je best pellets voorzien aangezien deze sneller zakken. De vissen die in de middelste en bovenste lagen van je aquarium leven zul je dan weer meer plezier doen met vlokken.

Voor een meer voedzame maaltijd kan je wat vers gesneden groenten toevoegen, zoals broccoli, sla, komkommer of erwten (al dan niet geblancheerd). Cichliden moeten 2-3 keer per dag worden gevoerd om agressie te verminderen, omdat ze erg hebzuchtig zijn en een grote eetlust hebben, en ze kunnen met andere vissen vechten om voedsel.

We schreven eerder al een uitgebreid artikel over de beste voeding voor cichliden:

Regelmatige waterverversing

Omdat water de belangrijkste factor is voor elk aquarium, moeten we altijd voor de ideale omstandigheden kunnen voorzien voor onze cichliden. Door te zorgen voor de ideale waterwaarden en frequente waterverversing, zullen je cichliden energieker, kleurrijker, gezonder zijn en langer leven.

Het aquariumwater moet ongeveer eens in de twee weken worden ververst om de gezondheid te verzekeren en te behouden. Als extra motivatie zorgt het ook voor een mooier aquarium om naar te kijken.

Let op: Je ververs niet al het water in het aquarium!! Je ververst tussen de 30% en 50%, zodat biologische balans van het aquarium niet verstoord wordt.

Cichliden produceren veel afval, dus verzamelt het aquariumwater visuitwerpselen en voedselresten. Water dat niet ververst wordt zal vol slechte stoffen raken en snel genoeg schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor je vissen. De kleine inspanning om een derde van het water te verversen om de twee weken weegt niet op tegen het laten sterven van je cichliden.

Regelmatige substraatreiniging

Het aquariumsubstraat is het basisniveau in elk aquarium en heeft tal van doeleinden. Ze kunnen het hele decor op zijn plaats houden, evenals de levende of plastic planten.

Cichliden hebben de natuurlijke neiging om naar voedsel te graven of gewoon op de bodem van het aquarium te rusten, dus de beste ondergrond voor hen is grind of zand van fijner en slibachtiger karakter.

Probeer bij het reinigen van de watertank alleen het zichtbare afval van het grindsubstraat te verwijderen. Zandreiniging en waterverversing moeten eens in de twee weken worden gedaan.

Je kan grind bijvoorbeeld ‘stofzuigen’.

Verwijder niet zomaar al het zand of grind! Hier huizen vele goede bacteriën en het plotse verlies ervan kan voor een dramatische verandering in het water zorgen, met allerlei gezondheidsproblemen tot gevolg.

Ook filterreiniging moet af en toe gebeuren

Filterreiniging maakt deel uit van het tankonderhoud en is een van de belangrijkste dingen om te doen, aangezien het filter 24/24 actief is om te zorgen voor helder water in de tank (en helpt het tankwater in de tank te beluchten zodat er voldoende zuurstof aanwezig is).

De rol van een goede filter is om het vuil uit de tank te halen en het propere water terug te pompen. Door de beweging van het water wordt ook zuurstof toegevoegd. Dat wil zeggen dat de filter zelf een onderdeel van het aquarium is en dus ook een plek is waar de goede bacteriën verblijven. Daarom gaan we de filter niet té vaak of té grondig reinigen.

Dit hangt allemaal af van het soort filter dat je gebruikt. Een filter onder het substraat heeft andere reinigingsvereisten dan een externe potfilter.

Het aquariumfilter moet over het algemeen eenmaal per 3-4 weken worden schoongemaakt.

Agressie verminderen

Cichliden staan bekend om hun agressieve gedrag, extreem hoge eetlust en proberen alfamannetjes te zijn als het gaat om het kiezen van territoria in de tank. Grotere en agressievere cichliden zouden altijd het voedsel van andere vissen stelen of zelfs kleinere vissen opeten.

Een paar tips om agressie te verminderen zijn dus:

  • Kies alleen de soorten die goed met elkaar overweg kunnen in het aquarium
  • Probeer de vissen tegelijkertijd toe te voegen (zo wordt er niet elke keer opnieuw gestreden over territorium).
  • Koop een grotere tank om hun zwemruimte en vrijheid te verzekeren. Onthoud dat cichliden actieve zwemmers zijn en dat ze misschien geen andere cichliden op hun pad willen ontmoeten, dus een klein aquarium zal stress veroorzaken als deze omstandigheden niet vereist zijn (vooral als je teveel vissen hebt).
  • Voer ze vaker (het zijn hebzuchtige eters, dus voer ze 3-4 keer per dag in plaats van 2-3 keer om ervoor te zorgen dat ze allemaal gelukkig zijn en elkaars eten niet zullen stelen).
  • Zorg voor schuilplaatsen (voeg stenen en planten toe en zorg voor een prima substraat).

Zorg voor schuilplaatsen

Cichliden zijn er in vele soorten en maten, die elk hun eigen geliefkoosde omgeving, broed- en schuilplaatsen hebben. In onderstaand artikel gingen we iets dieper in op de verschillende inrichtingen van aquaria.

Een geweldig decor met veel rotsen en een zandsubstraat zullen perfect lijken op de natuurlijke omgeving van cichliden. Het biedt hen ook een plek om zichzelf of hun eieren (en later de jongen) te verbergen en te beschermen tijdens de broedperiode.

Levende planten kunnen ook deel uit van het decor uitmaken, omdat ze het water schoon houden en de veiligheid van uw cichliden verzekeren. Hoewel het voor de meeste Afrikaanse cichliden natuurlijker is om enkel rotsen in hun omgeving te hebben. Het is ook perfect mogelijk dat de planten simpelweg vernield worden.

Rotsen zijn ideaal voor tanks, vooral grote met veel gaten, waardoor ze ideaal zijn om te verbergen.

Behalve rotsen en planten, kan het zandsubstraat ook dienen als een plek waar ze zich kunnen verbergen voor andere vissen (probeer een dikkere laag zand te verzekeren, vooral vanwege hun neiging tot graven). Voor bepaalde soorten zal je ook voldoende schelpen moeten voorzien.

Behandel ziekte snel

Net als mensen kunnen vissen vatbaar zijn voor mogelijke ziekten. De oorzaken die meestal tot ziekten leiden, zijn stress of waterverontreiniging (hoge gehalten aan ammoniak of nitrieten, ophoping van afvalstoffen of uitwerpselen, een lage of hoge watertemperatuur of overvoeding). Het beste wat je dus kunt doen, is de waterkwaliteit in het aquarium optimaliseren en ziekten effectief behandelen, zodra ze zich voordoen.

Bekijk hier ons overzicht over mogelijk ziektes en hun behandeling.